LEAN Rock´n roll

1987 så var jag på en konsert med en grupp som heter Toto. Ett gäng grymt duktiga studiomusiker som lyckats med några egna hits, piano-introt till Hold The line är genialt och klassiskt. Men Toto betraktades nog som lite tråkiga, perfektionister och opersonliga. Lite för välproducerat och organiserat.

Jag hade läst recensionerna från tidigare konserter på turnén, man körde samma setlist och avslutade sina två största hits, improvisation lika med noll. Mitt minne av konserten är att recensionerna stämde ganska bra. Man körde rutinartat igenom låtarna, vers-vers-refr-vers-solo-refr, väldigt ospännande. Men efter andra extra-numret (Rosanna) i Scandinavium så hände det något. Bandet kom tillbaka ut en gång till på publikens rutinmässiga begäran. Någon i bandet gick fram till mikrofonen och sa ungefär:

– We usually don’t do this, but tonight we do it anyway!

Och sen, djälvlar i taket, så rockade Toto skiten ur oss i publiken. Om taket i Scandinavium rasat då hade det var befogat i den stunden. Jag minns inte vilken låt de spelade, men det var inte deras egen. All slentrian var borta, spelglädjen sprutade fram och några av världens bästa musiker släppte loss allt de hade.

I LEAN-tänket så nämner man åtta olika sorters slöseri – outnyttjad kreativitet är en av dem. Kanske är det så att vi på en del byggprojekt kan släppa fram spelglädjen och utnyttja all den skicklighet som finns i huvudet och i händerna på alla våra artister (byggnadsarbetare)?

Kan vi prestera på våra byggen såsom Toto presterade på sitt extra extranummer – ja då kommer publiken (beställarna) att stå upp och jubla, och de kommer köpa biljett till nästa konsert (förlåt, bygge), sen startar de fan-clubs (årsavtal) och talar om för andra hur bra vi är. Då blir det mer rock’n roll, det är bra.

Annons

6 reaktioner på ”LEAN Rock´n roll

  1. Exakt!

    För att komma dit behövs bla bra ledarskap. Det är en konst som är otroligt svår att bemästra. Jag har under en två dagars ledningsgruppsträff nosat lite på något som kallas för transformerande ledarskap och tror (liksom stora delar av forskningsvärlden) att det är en bra metod (förhållningssätt?) att använda sig av.

    I vår ska jag gå en 6-dagars utbildning med inriktning mot transformerande ledarskap och det ska blir väldigt spännande. Jag är grymt taggad!

  2. Den kursen har jag gått, det tog nästan 20 år…

    … men det är en sak att blogga, en annan att genomföra (25 år till pension, börjar kännas stressande!)

  3. Jo teori brukar vara rätt lätt, praktiken är det värre med. Jag är jättebra på teorin… på praktiken övar jag ännu och kommer nog sannolikt att göra så hela livet. Hoppas jag. 🙂

  4. Pingback: LEAN vaddåååå??? « ByggBlasket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s