Anbuden kostar pengar – och beställaren måste betala

Jag var häromdagen inne på att jag räknat på jobb och lämnat in anbud som entreprenör. Det var ett tag sen, numera sitter jag mest på andra sidan bordet. I förra veckan fick jag som projektledare in anbud på en entreprenad. Vi gjorde ett försök att få in anbud hösten 2008, men det gick inget vidare.

Hösten 2008 var det ett märkligt vakuum i byggbranschen. Konstigt nog så var det svårt att få in anbud under hösten, trots annalkande kris. Jag tolkar det mer som en chockskada än krisbearbetning. Nu har det mentalt stabiliserat sig och alla har nog fattat läget. Min känsla är dock att de flesta har lika mycket att göra på dagarna som förut, men framförhållningen är kort och osäker. Kort och osäker framförhållning är inte skoj för en arbetsgivare, har man anställda så måste det finnas jobb i några månader, det gör det inte nu.

Sync är projektledare för ett mindre bostadsprojekt i Göteborg, en vindsombyggnad i ett anrikt hus i bra läge. Försäljningen som skulle startat i oktober sköts upp till februari 2009. Det blev en fullträff, alla tre lägenheterna såldes på en månad. Glädjande nog är inte bostadsmarknaden död. Så nu har beställaren kunder som vill betala och vi har en hög med anbud på bordet. Det är roligt.

För få fram kunderna så betalar beställaren mäklaren en del pengar. Men för anbuden betalar vi ingenting, jo egentligen betalar beställaren mig en del timmar för upphandlingen. Den entreprenör som inte får jobbet, han får inte heller några pengar. Så funkar det.

I Chalmers forskning om slöserierna i byggbranschen så kom man fram till att det kostade 3-4% att i anbudsskedet få fram en entreprenör. Tror fan det. Jag undrar om det räcker ens med 5%.

Som entreprenör för bara några år sen så gjorde jag en del kalkyler, och vi började alltid på samma sätt, vi beställde utskrifter och kopior på ritningar. Vi gjorde några ritningsomgångar och skickade ut till våra underentreprenörer. Det kunde bli rätt mycket om vi frågade fem elfirmor, fem rörfirmor, fem ventfirmor, fem golvfirmor, fem alltmöjligtfirmor. Det är en blygsam bedömning att vi la ner minst 30 000 kr på ett normalt anbud. Sen mailen började bli gängse har det blivit enklare, men knappast billigare.

 Så om vi hade fyra konkurrenter och de i sin tur bara frågade andra firmor (vi jobbar i en liten ankdam, så det blir en del samma ändå), då har vi väl satt en 150 st kalkylatorer i arbete. Mer eller mindre. Om vi nu är fem entreprenörer som räknar så får vi teoretiskt var femte jobb. Alltså skall vi betala fem kalkyler med varje erhållen entreprenad. Logiskt.

Vilken klok beställare som helst inser då också att det kostar mer i längden om du har tjugo entreprenörer som räknar på ditt jobb. De drabbar inte det projektet du just skall köpa men det drabbar branschen i stort.

Jag satt en gång som entreprenör och pratade med en beställare, han var anställd på en kommunal förvaltning. Han kunde inte första varför vi skulle ha arvode på material och underentreprenörer. Jag försökte ta detta som exempel, jag försökte förklara att han på varje jobb han köpte måste betala för fem anbud. Han reaktion var att han inte vill betala det. Min enkla fråga är i så fall – Vem skall annars betala?

Jag har ingen patentlösning på det här. Om det skall kallas slöseri eller inte är tveksamt, vi behöver ett sätt att sålla ut en lämplig entreprenör, och vi behöver köpa till rätt pris. Så entreprenörerna får snällt fortsätta jobba gratis för att få ihop sina anbud. Men ingen kan säga något annat än att beställaren är den som betalar i sista änden. Alltid.

9 reaktioner på ”Anbuden kostar pengar – och beställaren måste betala

 1. Jag skulle aldrig drömma om att betala för ett anbud. Det är som om jag skulle behöva betala för ICA:s reklamblad eller för den delen för IKEA:s smaskiga katalog. För i förhållande till vad ICA lagt ner på sin katalog per såld korv så är det nog ett jämförbart förhållande för anbudskostnaden i förhållande till värdet på den entreprenad som jag som beställare köper.

  Däremot så förutsätter jag att entreprenören har kostnadstäckning för sin verksamhet. Och så vitt jag förstår så ingår att räkna på anbud i en entreprenörs verksamheten?! Alltså bör det vara en kostnad som i varje utfört arbete redan ingår. Det bör alltså vara en ”tjänst” som jag reda har betalat för.

  Jag måste också kommentera ditt resonemang med UE. Naturligtvis ska jag betala en generalentreprenör arvode för deras arbete med underentreprenörer. Då förutsätter jag också att jag inte ska behöva rodda med UE själv. Jag ska inte behöva samordna, bekräfta, fixa, dona, ringa, rodda och se till att allt flyter. Det har jag redan betalt för. Jag vill inte höra att det misstämmer, att jag får merkostnader för att GE inte har planerat tillräckligt väl. Det ska bara funka och om det inte gör det så ska jag som beställare inte behöva få en ÄTA för att GE inte gjort sitt jobb. Det kan irritera mig till vanvett då just det här inte fungerar!! Vilket tyvärr är rätt ofta.

 2. Arkitekterna får ibland betalt för anbud/förslag (parallellt uppdrag), ersättningen brukar vara ganska blygsam, men symboliken är viktig. Jag kan tänka mig något liknande, men har inte tänkt färdigt än.

  Om du har en GE som inte hanterar UE (eller sitt eget folk) på ett rationellt sätt, så har du stöd i AB/ABT att inte betala hela kravet. Löpande räkning ger inte automatiskt rätt att få betalt för vilka dumheter som helst, arbete skall utföras på ett rätt sätt.

  Med en bra entreprenör kan du vara kompis, med en dålig entreprenör måste du våga ta matchen.

 3. Det ska vara enkelt. Varför krångla till det? Om jag ser till att lämna ett fullgott FFU så räknar jag med att de entreprenörer som är seriöst intresserade lämnar ett anbud som är korrekt. Det ska de ha räknat in i priset för entreprenaden. De ska även ha räknat in att de sannolikt kommer att förlora en del anbud och att även dessa ska betalas i någon ände. Jag håller alltså fortfarande inte med dig.

  Gällane GE och UE så är teorin superenkel. Allt är som du skriver reglerat i vår allas ”biblar”. Problemet kvarstår, jag får titt som tätt hantera frågan. Nej, jag behöver inte betala men det spelar ingen roll för jag måste krånga, kräva att få det jag har rätt till. Tjafsa helt enkelt och det lite för ofta för att det ska vara en struntsak. Kanske beror det på mig, kanske beror det på GE. Vem vet? Det kan finnas anledning till självrannsakan.

 4. I inlägget så menade jag att det finns orsaker till att man som entreprenör behöver sitt arvode. I det ligger bland annat en kostnad för de anbud som du lämnat men inte fick beställning på, där finns också di administration och din julfest med personalen.

  Om man förstorar det lite så betalar branschen 3-4% för….vadå? Som sagt, jag har inte lösningen, men att upprätta FFU och kalkyler och anbudshanteringen kostar miljarder. Det kan möjligen jämföras med reklamblad eller försäljningskostnader i andra branscher.

  Om du har en entreprenör som du tror på och du är en duktig beställare, så kan du hoppa över det steget, och handla upp i förtroende. Då kan du aldrig riktigt veta om du fått bästa pris. Då måste du våga lita på känslan. Jag tror mycket på det.

 5. Jag vet inte i ärlighetens namn om jag riktigt förstår dig nu. Det kan bero på att helgens skidåkning gjort mig helt utmattad…. härligt utmattad 🙂

  Känslan tror jag också på. Jag försöker jobba med bra relationer för jag tror att de i längden sparar både pengar och tid. Sen blir det så mycket roligare att jobba i ett bra klimat, där både jag och alla runt omkring mig trivs och mår bra.

 6. Myntet har många sidor!

  Jag kom just på att jag skulle kunna starta ett byggföretag som lever på att skriva anbud mot betalning. Ett byggföretag som alla andra – ingen personal, ingen kompetens – bara snabb på att räkna fel!

  Enda skillnaden blir att jag inte skulle ta jobbet! Bara arvodet för anbudet…

  Bra eller dålig affärsidé???

 7. Byggblasket. ha ny affärside, den är lika gammal som världens äldsta yrke.
  Har haft det som extrainkomst nu e flera år, bra komplement till att dryga ut studentkassan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s