Privatkunder – Ändra inget!

Det verkar närmast ofrånkomligt i ett villabygge att kunden nöjer sig med att köpa ett standardhus direkt ur katalogen och sen avstår från att ändra ett endaste dugg. Det händer inte, det skall alltid byggas något burspråk, förberedas en balkong eller byta plats på WC-stol och tvättställ alldeles för sent i projektet.

En god vän till mig ägde under en period ett par husfabriker där man sålde och byggde hundra hus om året. Han har alltså en viss rutin på att sälja och bygga småhus till privatpersoner. Han kan underhålla en med många dråpliga historier också. Just när det gäller ändringar så har han en riktigt bra. Kunden i historien var en Volvo-chef på ganska hög nivå, en person van att få som han ville och som inte slösade med ödmjukhet i onödan.

Nu var det så att Volvo-chefen ville ha ett burspråk på sitt hus. Min kompis B som var säljare i projektet förklarade att det inte gick. Volvo-gubben blev sur, han stod på sig och argumenterade, han skulle ha sitt burspråk. B var lika fast i sin ståndpunkt, det gick inte. Läget låst och kunden alltmer arg. Han kan inte se hur det vara problem att bygga lite annorlunda väggsektioner bara, peace of cake.

Då säger B att kunden kan få sitt burspråk om han i sin tur fixar en rosa fabriksny Volvo, direkt från bandet i Torslanda. Volvo-mannen tycker det är idiotiskt, undrar hur man kan föreslå en sån sak – det går ju inte förstår du väl! B kontrar med att det borde vara den enklaste saken i världen att byta ut en färgburk just när hans bil kommer förbi målningsroboten, peace of cake.

Det blev inget burspråk, ingen rosa Volvo heller. Det är sällan man får till en sån bra jämförelse som klockrent biter på kunden, ofta krävs det rejält med tålamod och duktigt mycket pedagogik för att förklara vad ändringen kan medföra. Det är inte helt enkelt att visa att en avgående vägg faktisk kan bli till en tilläggskostnad eller att en pytteliten ändring av en detalj kostar flera tusen i administration och projektering men bara fem minuter för snickaren på plats.

Mitt tips till husköparen är att tänka igenom allt innan kontraktet skrivs, pruta in så mycket som möjligt och sen sitta nöjd till inflyttning. Visst är det härligt att vandra runt bafota på sitt bygge som en Ernst Kirchteiger-klon och droppa inredningsidéer och små snygga finesser. Glöm det. Ändringar under bygget gång kostar alltid för mycket, det är en dyr hobby som de flesta borde avstå från.

Annons

3 reaktioner på ”Privatkunder – Ändra inget!

  1. Det ju just det man inte kan förvänta sig att en normal privatkund ska förstå. Det är helt orealistiskt att förvänta sig att någon som köper ett hus en gång kanske två eller möjligen tre gånger ska veta sånt.

    Jag ser det som en skyldighet av entreprenören att informera om det innan avtalet ens är påtänkt.

  2. jo, det här är ett ständigt återkommande problem. I försäljningsskedet eller anbudsläget så är man inte jättenoga med att tala om den jobbiga i husbyggande. Sen när mäklarn har flytt sin kos med procenten och snickarn står på platsen med problemen, då blir han boven i dramat när burspråket kostar tvåhundratusen.

    Är det ett större projekt med många inblandade så är det värre ändå, då är en ändring i sig ett problem. Oavsett hur liten den kan tyckas vara i kundens ögon.

    Det händer allt som oftast att min omgivning tycker att jag är lite för burdus/fyrkantig/tvär i startläget med kunden. Det är min roll. Jag fattar väl också att det är dumt att måla fan på väggen, men vet att vi får hantera det någon gång i projektet, så varför inte direkt vid sittande bord..

  3. Pingback: Detta är ett byggprojekt, Berra (av många) « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s