Privatkunder – Tänk en gång till nu

Saxat från www.byggahus.se

”Hej
Jag skulle vilja ha lite kommentarer på den kalendertid som min byggare har lämnat för att bygga mitt hus. De säger att de behöver 40 veckor från att bygglovet är godkänt. 18 veckor för något de kallar förberedelse och ytterligare 22 veckor från att de sätter spaden i marken. Semestrar, julfirande och andra helger tillkommer på dessa 40 veckor.
Är detta rimligt? Kan tillägga att vi bygger lösvirke (1.5 plans trähus) men utgår från ett av leverantörens typhus så det är inte direkt start från ett vitt papper för byggaren.”

Jaha.

Sync Blog kämpar ju hårt för att minska avgrunden mellan privatkunderna och småbyggare och husfirmor. Det finns lite att ta tag i, det är helt klart. Jag blir först lite ledsen men sen gott förbannad när jag läser 18 veckor för något de kallar förberedelse”. Det stinker av okunnighet och brist på respekt för byggaren som han själv just valt. Vad fan tror han? Att det står en grävmaskin runt hörnet som larvar fram på en busvissling? Att huset packas ihop och skickas på lastbil över natten? Skulle det vara märkligt att en byggare faktiskt vill ha tid att förbereda bygget av hans hus, hans miljoninvestering, hans största investering i livet? Och varför så jävla bråttom? Hur länge funderade han själv innan han beställde kåken?

Det var inte jag som sa att 5 % är idioter, men han som gjorde det har ett väldigt bra underlag och han kan faktiskt ha rätt. Herregud.

Sen kan man ju undra vem fan som bygger ett lösvirkeshus på 22 veckor från schaktjobb till fullt färdigt. Hörde jag något om uttorkning?

Klickar man på den här länken och är medlem i forumet så kan man följa svaren. Någon tycker att det är för lång tid och råder honom att byta leverantör. Några försöker säga att det är ganska rimligt och att en månad inte är så lång tid när man bygger hus en gång i sitt liv. En annan kommentator som kallar sig byggare har precis samma inställning som jag – 22 veckor? Det går inte.

Håhåjaja

Annons

10 reaktioner på ”Privatkunder – Tänk en gång till nu

 1. Pingback: Hopplös är helt ok « Sync Blog
 2. Vem är det egentligen som verkar vilja ta SITT ansvar i det exempel du beskriver?

  Vi måste väl ändå utgå ifrån att våra kunder är RELATIVT okunniga – VARFÖR skulle de INTE få lov vara det? Och därför får de också ställa ”dumma frågor” på internet. Det är väl bra att en del kunder försöker ta ansvar genom att just ställa frågor och försöka förbereda sig och undvika missförstånd?!

  Det finns också en anledning till att många privatkunder känner sig osäkra – den anledningen är de projekt de läst om i media eller hört talas om via bekanta.

  Jag tycker att den som själv inser att han/hon inte vet allt och då – istället för att inte låtsas om sin ”dumhet” – faktiskt tar SITT ansvar genom att just ställa frågor – i förebyggande syfte.
  Om nu 22 veckor ÄR för kort tid så är väl frågan istället hur stort ansvar den offererande byggfirman tagit för tidplanen de presenterat… ?

 3. Pingback: Pinsamt! @ byggblasket.se
 4. ”18 veckor för något de kallar förberedelse”

  Där är själva poängen. Jag kanske läser in för mycket i formuleringen, men jag tolkar det ändå som att han tycker att byggarens förberedelse verkar onödig. Hur kan något vara onödigt i det läget när man skall bygga hans nya fina hus? Han borde ju vara glad om det görs ordentligt.

  De 22 veckorna tycker jag är för snålt tilltaget, det kan inte konsumenten ha någon uppfattning om men får naturligtvis fråga. Byggaren får ju stå för det han sagt, uttorkat och klart på fem månader.

 5. Jag håller med om att brist på förståelse – för bl a planering, förberedleser, inköp mm – är ett problem. Jag tycker byggaren skulle varit tydligare, fast han hade kanske blivit ifrågasatt ändå…

  Uppenbarligen finns ju ett behov av det forumet på internet. Kanske mer terapeutsikt än faktamässigt? För frågan är ju HUR bra råd privatpersonerna ger varandra… och hur de skall ”värdera” de svar de får.

  VI kan ju i alla fall lära oss lite om hur kunderna funkar, för att förbereda VÅR kundkommunikation – om vi läser lite ”mellan raderna”.

 6. Det här med 5%, är det nu helt plötsligt en sanning! Oavsett vem som sa det från början så menar du väl ändå inte på fullaste alvar att du tror på det? Du har skrivit det ett otal gånger nu och helt plötsligt blir det en sanning.
  I så fall kan jag säga att 97% av byggbranschen som jag har mött har varken moral eller yrkesheder. Men jag inser att så förmodligen inte är fallet även om just jag har blivit så hårt drabbad.

 7. Förlåt Berra. Nej det är ingen sanning och varken du eller jag bör göra så svepande antaganden om andras brist på insikt, bokstavssjukdomar, nördfaktor eller andra lyten som är lätt att skoja om.

  Helt ärligt.

 8. Helt ärligt tycker jag mig ha större rätt att göra detta då jag har blivit hårt drabbad av denna bransch!
  Du företräder, som jag upplever det, denna bransch och då tycker jag det är viktigare att du är ”politiskt korrekt”.
  Även du måste väl tycka att det är viktigare att utreda och fundera kring byggbranschens fel och brister än att koncentrera sig på de ?% kunder som inte är bra nog åt byggbranschen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s