Jag vet fortfarande inte riktigt…

… vad jag babblar om i det här ämnet, men det har hållit igång både Byggblasket och Viktoria hela dan idag. (Har ni inga jobb att sköta?). Viktoria har dessutom kallat in expertis. Smickrande. Det kanske är det som behövs i byggbranschen lite hjälp utifrån. Navelskådning är ju bekvämt och ganska mysigt men det leder ju inte till så mycket tyvärr, det gör det inte. Det är synd att man skall vara bra på just det då.

Medans jag fortsätter fundera på om jag egentligen fattar problemställningen så kan jag ju köra igång autopiloten och berätta om något. T ex om två små föredrag jag var på för något år sen. Det var ett arkitektföretag som vi jobbar ganska tätt ihop med som ordnade. Lite anspråkslöst sådär, italiensk buffé i överflöd, vin och öl, gott kaffe. Och så ett föredrag och lite diskussion. Trevligt och bra.

Första gången var det en professor Annica Dahlström som pratade. Hon har skrivit en bok som heter Könet sitter i hjärnan. Sen har forskat i förtio åt, förmodligen skurit itu rätt många hjärnor och kommit fram till en del saker. Hon var helt klar över att könet sitter i hjärna, hon kunde dessutom tala om att dina sexuella preferenser bestämdes av storleken på någon del (nä, jag minns inte vilken) inne i huvudet. Det var inte något snack, allting var predestinerat där inne i vindlingarna. Hon hade många diagram och siffror som stöd för sina teser, det sa mig egentligen ingenting och det är lite svårt att utöva källkritik i ämnet utan att såga itu några bögar och några vanliga hetero och jämföra själv.

Det roligaste tyckte jag var när Dahlström visade att kvinnor har en mer homogen fördelningskurva på när det gäller intelligens. Bland män finns det fler genier men lika många (fler?) idioter och galningar. Just det stämmer åtminstone med mitt sätt(?) att uppfatta privatkunder i byggbranschen. 🙂 Hej, Berra.

Andra föredraget var helt klart avsett som en motpol till Dahlströms teorier. Kvinnan som höll det var om jag minns rätt jurist. Hon hade varit med i något TV-program och därför lite småkändis. Jag har ingen TV och ganska dåligt minne, så ofint nog så minns jag inte vad hon hette, Google verkar inte veta det heller. Jävla Google, det ju sånt hon skall kunna. Skit samma. Hon hade i alla fall den tydliga övertygelsen att det är vi som föräldrar som formar barnens sätt att vara och utvecklas. Hon menade att vi redan från första stund gör lite annorlunda med pojkar än med flickor, vi gullar i ett annat tonläge, liksom en halv oktav högre med tösen och lite lägre med gossen. Det låter ju egentligen helt koko, men kan mycket väl vara rätt.

Sync-analysen av detta då?

Ja, vi är lite bortom byggbranschen här, men ok. Mina barn utnyttjas ju skamlöst här i bloggen annars också, så va fan. Det är väl ingen hemlighet att pojken är en rabiat traktor/lastbils/grävmaskins-fetischist, han skriker rakt ut när han ser en bil med cool spoiler eller bara en någorlunda pimpad sjuförtio. Allt som låter mycket och har hjul är roligt, bygga saker är rätt ok också. Pojkpojk alltså. Men en gång i tiden var han också väldigt förtjust i att låna syrrans nattlinne och dansa så där vackert så att den liksom snurrade ut från kroppen. Han sa att var en prinsessa, det var jättegulligt. Då var han väl kanske tre år, nu är han fem och skulle aldrig löjla sig på det viset.

Enligt Dahlström så blev min son lastbilsintresserad i stort sett redan när jag och hans mor hade myskväll i september 2003. Enligt juristen som ju glömt namnet på så har jag och några till lärt honom att bli lastbilstokig. I så fall lyckades vi ju faktiskt riktigt bra med uppfostran fram till prinsessdansandet, sen blev vi tråkigt traditionella till slut ändå.

Jag tror så här – Fysiskt är ju våra skillnader uppenbara, inuti är det en mer eller mindre lyckad biokemisk cocktail och en mer eller mindre skrynklig hjärna, vi har våra egenskaper och drifter, sexualdrift kan inte läras in eller ändras. Så långt hänger jag med på Dahlströms linje, men sen följer jag hellre med den andra kvinnan (som jag inte riktigt känner vid namn tyvärr). Rosa eller ljusblå filt på BB, mjukare vaggsång till flickor och tuffare tag med pojkar. Vi börjar tidigt med att stöpa om unika individer i en mall, fantasilöst nog har vi bara två varianter dessutom. Det där kan vi göra bättre.

11 reaktioner på ”Jag vet fortfarande inte riktigt…

 1. Expertis, haha! I wish 🙂
  Jag ska läsa igeniom de här inläggen ordentligt när jag har tid, sen jävlar ska det analyseras! Å andra sidan tycker jag både du och Victoria sköter er bra, jag har nog inte så mycket att tillägga.

 2. Fast jag ska till skolan nu och kommer inte hem förrän ikväll. Och då vete fan om jag har lusta att sitta framför datorn. Så min expertishjälp får du nog vänta på till lördag eller söndag.

 3. Grattis till din analys och research i ämnet genusperspektiv! Ett argument mer (Annica Dahlströms) – som måste beaktas i debatten. Å andra sidan tycker jag att generella könsegenskaper har ganska lite att göra med vad INDIVIDEN själv vill och kan göra – vilket jag försökt basunera ut. Att på arbetsplatsen respektera VARJE individs drivkarfter och kompetens räcker långt – oavsett hur kvinnors och mäns GENERELLT skiljer sig åt egenskapsmässigt.

  Men eftersom debatten; Victoria/Kurry vs stackars-Sync-som-dock-verkar-kunna-stå-på egna-ben-trots-att-han-är-man, tycks handla om skillnnaden i EGENSKAPER hos män respektive kvinnor – kan jag tillföra denna länk ang. skillnaden i DRIVKRAFTER mellan män och kvinor på arbetsplatsen (av Leckne-Olle):

  http://lecknepartners.wordpress.com/2009/08/21/vi-drivs-av-olika-saker-pa-arbetsplatsen/

 4. Och när det gäller MÄN: så undrar jag om genier och galningar egentligen inte är olika benämningar – på samma sak….
  Kan man också dra slutsatsen (av Annica Dahlströms analyser) att KVINNOR, som då varken är genier eller galningar(?) i själva verket är MEDELMÅTTOR? 🙂
  Och så var den debatten slut…

 5. Jösses Amalia, jag blir alldeles stum. Av vad har jag inte ork eller inspiration att redogöra för just nu. 🙂 Får bli senare. Jag har just vinkat av mamma och pappa och är helt matt.

  Angående eventuella jobb att sköta så nej, jag var ledig just den dagen 😉 De dagar jag är på jobbet finns inte en susnings chans att lägga en gnutta energi på såna här skojiga diskussioner. Tyvärr.

  • @Viktoria
   Nämen, jag hoppas inte att dina otvättade fönster går före oss här på bloggen:)

   men låt inte datorn och bloggandet komma i vägen för det viktigaste i livet, där kan vi vänta någon dag på vår tur

 6. Nej, det går inge vidare i den här delen av Sverige. Det är lite som att klämma på en finne som liksom aldrig vill ge med sig. Det kommer inte fram ett dugg.

  Jag kan nog bara säga att jag håller med dig här Sync. Vi är en produkt av både gener (hej hopp, här var det en snopp/snippa liksom) och vår miljö.

 7. Jo nu kom det lite inspiration.

  Det är vårt (här vill jag lägga in en svordom som börjar på för och slutar på bannade) ansvar att ge pojkar och flickor samma möjligheter till att leva sitt liv som de vill och önskar. Könet får inte i det här sammanhanget ha betydelse. Det är vi vuxna som är medvetna. Vi är nog också i stor utsträckning redan lite ”skadade” och det kräver vårt medvetna engagemang och vårt medvetna handlande. Barnen är inget ont anande och helt oförstörda då det gäller vad den dolda undermeningen i samhället vill att pojkar respektive flickor borde eller inte borde göra eller vara.

  Struligt inlägg från min sida men inte så illa pinkat då mina hjärnceller har gått på semester. Cypern tror jag bestämt de åkte till. Säkert har de hävt i sig en massa paraplydrinkar också. Det säger ju en del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s