ÄTA – varför?

I byggbranschen pratar vi ofta om ÄTA-arbeten. Den som inte hört uttrycket förut undrar med rätta om det står rätt till i hjärnkontoret på oss. Arbetslunch skulle man kunna man tro, men det är så att ÄTA är Ändringar, Tillägg, Avgående. Simple as that.

Det är förändringar av förutsättningar för eller omfattning av det jobb från det man tidigare kommit överens om.

Det finns två sorters ÄTA-arbeten, programändringar och oförutsett. Man också använda helt andra ord och säga att det är nya kostsamma påhitt från kunden (programändringar) och shit happens-faktorn (oförutsett).

Jag tror inte det finns någon tillförlitlig statistik på hur mycket det rör sig om, men en erfaren projektledare som jag lärt mig mycket av sa en gång när vi spikade budget – ”8% på vardera, det får räcka!”.

Ibland kallar vi det för budgetreserv, någon gång kallas det oförutsett. Same same but different. Byggbranschen har ju gjort sig känd för just det här, att det blir lite dyrare än det var tänkt. Om man undantar de stora anläggningsprojekt som måste vara medvetet felräknade för att överhuvudtaget startas upp, så blir det ju i alla fall gärna 15-20 % dyrare. Vad beror det på?

???

Svaret på frågan finns i detta inlägget om ÄTA – Filosofi och annan bullshit 🙂

Annons

14 reaktioner på ”ÄTA – varför?

 1. Ha ha! Bra frågeställning!
  Ja, vad är INTE oförutsett? Säkert 2-300% skulle jag gissa… 😉

  Vad jag adrig förstår är VAR pengarna kommer ifrån… men så är ju inte jag så smart…

  • Här ligger gravad hund.

   Du kan som beställare få betala dyrare för att din entreprenör inte ligger rätt till på tidplanen.
   T ex att du får pröjsa dubbel timpeng på slutet när det redan jobbas över och det sista bortglömda skall fixas.
   Enligt tidplanen skulle han stått där i strumplästen och haft slutstädningen kvar sista två veckorna. Om han följt tidplanen så var det inget bekymmer att hänga upp en gardin på slutet.
   Men så blev det ju inte, bygget var fullt med målare, golvläggare och annt löst folk. Den där gardinen som skulle upp blev en störning som kostade övertid och strul.

   Fan vet om den inte hamnade snett också till allt jävelskap 🙂

 2. Eller så beror det på ineffektiva byggprojektledare. Kanske?

  Vid vårt senaste större projekt (100 milj) så var vi två personer som satt på hela projektplaneringen. En var byggprojektledare i ett välkänt bolag. Han fick ständiga påtryckningar från huvudkontoret i Stockholm då de tyckte att han skulle engagera minst två byggprojektledare till i olika discipliner. Vi behövde ingen fler. Jobbade vi häcken av oss? Absolut! Hade det blivit bättre med två till i projektorganisationen? Nej. Det hade nog bara blivit dyrare för mig som beställare. Nej, enkelhet är en röd tråd som jag tror är viktig.

  Vi vill alla tjäna pengar. Direkt eller indirekt via det vi bygger. Det är min uppgift att se till att balansen hålls. Att jag blir nöjd och att min motpart med minsta möjliga marginal blir nöjd. Sen blir det inte alltid så men strävan finns.

  Några 15-20% dyrare får det inte bli i mina projekt. Det känns orimligt och högst olämplig. Nej, vi måste hålla oss under 10%, helst runt 5% som mest.

  • Procentsatserna är lite intressanta.

   Egentligen spelar det ju ingen roll så länge du har en budgetreserv. Sätter en reserv på 5 % så är det ju den som gäller. Sätter du 20% så är det så.

   Varje budget är självuppfyllande, har du en reserv på 20% så gör du åt 21%;)

   • Jo, matten hänger jag med på 🙂

    men projektbudgeten är absolut, en stor del av den oftast en entreprenadkostnad. Till det måste du en post för dina egna utsvävningar och en budgetreserv (oförutsett) på mellan 2-300%.

    men visst är rimligt ÄTA på en GE 5-10%. Eller rimligt och rimligt, vanligt och föga överaskande. God natt för idag;)

 3. Pingback: Den oförutsedda profetian – helt otippad! @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s