NCC´s P303 – Nyskapande bostäder?

På onsdag hoppas jag kunna gå på studiebesök och kolla in NCC´s satsning på billiga småhus, P303. Billiga i betydelsen låga kostnader, inget annat. Jag förväntar mig hög kvalitet och lång hållbarhet, inget annat funkar att att bygga idag.

Det måste vara så vi skall bygga i större mängd. Plattformstänkande, systemstyrda arkitektur och en absolut fast kostnad som stämmer med vad som går att hyra ut. Naturligtvis med minimal energiårgång i driften och lååååångtidsperspektiv på underhållet.

Det skall bli intressant.

P303

—–

Jag kollade i efterhand på Skanskas inlägg på Trenddagen 2011 hos Byggtjänst. Man pratade om sitt Exchange-koncept, där man kan bygga större flerbostadshus lite grann enligt samma principer som NCC´s  P303. Man har ett system som råder över arkitekturen, man har en kärna av trapphus, fläktrum och annat som följer med från gång till annan. För mig låter det helt rätt, vi behöver inte uppfinna hjulet fler gånger nu.

Sync lunchar frekvent och jobbar ganska tätt med en arkitekt som just nu har ett uppdrag åt Skanska i just det konceptet. Han och hans kollega tyckte häromdan när vi käkade indiskt att det kan vara lite bökigt att anpassa sig. Jag förstår det, för arkitekter jobbar ju inte bara med system och jämna 1200-mått, det finns en del andra aspekter som vi ingenjörer och strukturfashister lätt hoppar över.

Å andra sidan – att arkitekterna får det lite jobbigt känns som överkomligt för mig. Allt för den goda saken.

—–

Belackarna till systemtänket tar nästan alltid upp invändningen att vi inte vill ha ett nytt miljonprogram. Det ät lite tröttsamt tycker jag.

Det som NCC och Skanska gör är ju helt vanlig produktutveckling, precis som vilken industriverksamhet som helst. Man mallar formatet, styr in allt i ett system och strävar efter att få färre komponenter att sätta ihop på plats.  Allt för att kunna sänka pris och få jobben i konkurrens.

—–

Onsdag morgon så får vi se om man kan överraska med nytänkande lösningar och gott kaffe. NCC bjuder på både frukost och lunch, men jag tror vi är där tidigt och är osäker på om jag kan stanna så länge, kanske om Henrik Lindblad själv lagat  käket, vi får se 🙂

—–

Annons

10 reaktioner på ”NCC´s P303 – Nyskapande bostäder?

 1. Det är i begränsningen som mästaren röjer sig.

  Det finns mycket spännande möjligheter för den arkitekt som är villig att lära sig lite teknik så han/hon kan bända systemet och bryta monotonin.

  Man kan bygga ett unikt hus utan att varje pinal behöver vara special.

  Tänkte på det när de visade delar ur terrakotta-armén på öst-asiatiska museet. Från början trodde man att varje soldat var en unik avbild av en verklig soldat. Men det visade sig att man hade masstilverkat en begränsat antal varianter av varje kroppsdel och sen kombinerade man dessa i oändliga antal variationer.

 2. Arkitektur är viktigt!

  Men se på bilbranschen. Med samma grundkoncept och kombinationer av ”standardkomponenter” bygger man bilar som ser väldigt annorlunda ut och under olika varumärken.
  Det gäller bara att hitta balansen.
  Jag tjatar om två ord: Engagemang och kommunikation.

  Det är de enkla lösningarna som är svåra att komma på.
  Det som verkar självklart när man vet facit ligger det ofta mycket arbete bakom.

  Som den ingenjör jag är, så vet jag ändå att uppskatta arkitektur.
  Vår hjärna har flera delar.

 3. Ser ut på filmen som man har Sundolitts ”kub” i yttervägg.

  Klicka för att komma åt 034BA7F6DD75458590927D168E07D6BA.pdf

  Platsgjuten betong med plattbärlag i mellanbjälklaget, och masonite lättelement eller liknande lättelement i tak.

  Krävs troligen bara en mindre mobilkran tillfälligt vid montage av plattbärlag och tak i så fall, i övrigt ingen krankostnad.

  Känns som ett bra halvprefabsystem där man inte är väderkänslig innan tätt hus.

  Visst är det så att hela köks och badrumsmodulen är prefabricerad i ett stycke med alla installationer? Det är i så fall det som känns mest innovativt i detta system.

 4. För några år sedan tittade vi på att göra en grundmur till en förskola med liknande element (BEWI). Det var väldigt bra enhetstider på dessa (=snabbt att bygga), men då föll det hela på att själva materialet var på tok för dyrt. Det blev billigare att hyra formar och göra en vanlig platsgjuten betongvägg med motgjuten cellplast.

  Förmodligen har NCC förhandlat till sig ett bra ramavtal med rätt pris. Om det nu är dessa element som används, jag har bara tittat på filmen och dragit slutsatser från det lilla man ser där.

  Jag tycker nog också att det ser lite ”rappligt” ut medans de bygger, men det försvinner ju in i väggen. Det är inga organiska material som ligger och möglar i alla fall.

  Om man vill bygga lite mer gediget så gillar jag leca iso-block. Tror dock att det blir snäppet dyrare och här har ju fokus legat på att hålla nere priserna.

 5. Det blev lite studiebesök idag i alla fall.
  Kaffe och skinkfralla, hyfsat ok fika. Müsli och fil fanns också på bordet.

  Huset var helt ok det med. Mer om det senare 🙂

 6. Inte sååå billigt, Vi har byggt hyresrätter i ganska hög standard under 10’/kvm BOA ex moms 2007-2008. Visserligen över 150 st samtidigt men ändå. NCC måste väl få täckning för sina abnorma over-headkostnader…

  • Men OBS det är priset till kund. NCC döljer inte att man kommer tjäna pengar på detta, produktionskostnaden är inte känd. För min kompis som är projektutveklare är det egentligen egalt vad byggaren tjänar, snarare är det viktigt att entreprenören har god ekonomi, då bör projektet flyta bättre än at det skall krigas om varje krona.

   När man få rulle på detta så gissar jag att man kommer ner en bit under 10 000 kr, och att man ända kan fixa små projekt som detta, 400-500 m2 i stöten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s