P303 – 30% på 3 år

Jag var på studiebesök i morse hos NCC i Vallda. Där bygger man sitt P303-koncept för första gången. Bostäder med 2-, 3- och 4-rumslägenheter i tvåvåningshus.

NCC erbjuder fast pris, 11 995 kr/m2 – färdigt och klart. Exklusive markarbeten förstås och exkl anslutning och tomtförvärv och lite mer som vi kallar Byggherrekostnader i våra projektbudgetar, men ändå. Tolv tusen är rätt ok!
(Egentligen femtontusen med moms. Momsen måste räknas in i bostäder. Det är bra ändå.)

Jag åkte dit tillsammans med en bekant som jobbar mestadels som fastighetskonsult där med nybildande av bostadsrättsföreningar som specialområde. Vi pratade om hur smart det är att ha ett färdigt koncept till rätt pris. Det gör det enkelt för kunden, paketet är färdigt och klart. Priset är garanterat. Han jämförde med Sveriges framgångrikaste företag, IKEA och HM. Snyggt paketerat till fast pris. Enkelt att vara kund då.

För det är på ett vis en lättnad för dem som är exploatörer, man slipper i praktiken vara byggherre med en massa byggkonsulter, tjafs om kvalitetsansvar och ännu ett projekt där man skall uppfinna ett av de hjul som vi med stor säkerhet redan har.

Direkt efter besöket åkte jag till ett möte på ett arkitektkontor. Jag kunde glatt meddela att NCC nu säljer färdiga paket och att vi inte kommer behöva arkitekter mer – Ni kan klappa igen, typ. J
(Köper man P303 så är arkitektjobbet i projektet minimalt, i stort sett skall man placera kåkarna bra på tomten och göra situationsplan. Allt annat är ju klart.)

Invändningen från den arkitekten jag besökte är att det är tråkiga hus. Förstås.

—–

Rent tekniskt är det egentligen inte så nytänkande. Cellplastsystemet har funnits ett tag. Enkla och gedigna lösningar, inget lull-lull. Färdiga moduler för badrum känns som en rätt självklar metod numera. Byggmetoden är snabb och ganska okänslig för väder.

En sak som vi kämpat med i många projekt är tillval eller Kundanpassning. Det brukar bli rörigt, dyrt och tjatigt. Det är en tung administration som skall dras igenom. Jag och min resekamrat för dagen är helt överrens om att det egentligen är ett självförvållat problem, vi har själva öppnat upp för det. NCC säger med P303 rakt upp och ner att det inte går att påverka så mycket. Tillvalen är mycket begränsade och det är bra.

Det som jag gläds mest åt är sättet att jobba. Vi fick komma i på platskontoret och ta del av hur man tänkt och gjort. Säkerligen tillrättalagt men jag gilla det stenhårt. Det är illustrativt och noggrant redovisat, arbetsberedningarna är genomjobbade ordentligt, tankearbetet har skett innan bygget påbörjades. Det doftar LEAN och ödmjukhet.

Det verkar som man gjort läxan på ett bra sätt, jag tror man snart har en mall för hur det skall byggas på ett snabbt och smart sätt utan att göra fel. Då blir det bra ekonomi för byggaren också.

—–

Så byggaren blir nöjd med täckningsbidraget, exploatören blir nöjd med projektet och sin förtjänst, den boende blir nöjd med sin nya, prisvärda bostad (antar vi).

Alla nöjda. Ja utom en och annan arkitekt kanske.

—–

Namnet P303 kommer av att man stack ut hakan och sa att man skulle kapa kostnaderna 30% på 3 år. Det tror jag man gör genom att använda basic teknik, genomarbetade metoder och att bygga samma sak många gånger.

Jag gillar det.

—–

Annons

3 reaktioner på ”P303 – 30% på 3 år

 1. Jag tror att man ska se de här och andra huskoncept i ett större perspektiv.

  Troligen kommer den här specifika hustypen bara fylla en väldigt liten nisch bland allt byggande.

  Däremot känns det som ett utmärkt tillfälle att utveckla och prova ut systemkomponenter och arbetsmetodiker.

  Saker som även kan återanvändas i specialprojekt (= vanliga projekt).

  En grej som man får vara medveten om är att det är att det är svårt att rita bra lägenheter. Många myndighetskrav som skall uppfyllas, och små ytor att spela med. Flyttar man en vägg några centimeter får det efterverkningar i hela lägenheten eftersom man ligger på minimimått mest hela tiden.

  Tillkommer det dessutom nya krav och begränsingar i form av ett strikt byggsystem så gör det inte saken lättare.

  Det kan bli svårt att uppfylla allt detta annat än när man producerar stora volymer av likartade hus.

  Åker man ut och tittar på de områden som de stora byggföretagen utvecklar själva så är det ingen stor variationsrikedom. Variation är något som är viktigt för att det skall vara intressant att vistas i området. Inte att man kan gapa över enskilda arkitektoniska spektakel, men att det inte är oändliga rader av likadana hus.

  Jag tror aldrig att vi producerat så effektivt som under miljonprogrammet (inflationsjusterat), men det kom ju till ett annat pris.

   • Alltså det pris vi betalade för att rulla ut så många bostäder under så kort tid var stora bostadsområden där få väljer att bo av fri vilja.

    Sen hör det väl till saken att de sällan är lika dåliga som sitt rykte. Det är mest ett socialt stigma att bo i ”fel” område. Finns kvarter i innerstaden som tillhör miljonprogrammet där det är väldigt långa kötider i den mån det är hyresrätter och höga priser när det är bostadsrätter.

    Det kan ju knappast bara vara arkitekturen på det enskilda huset som skapar problematiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s