Dyr skit (eller – Kostnadsdrivande trender i bostadsbyggandet)

Möjligen är detta inlägg för min del del som att kacka i eget bo. Lite dumt alltså. Jag livnär mig ju ibland på att bygga bostäder i det lite dyrare segmentet. Skitsamma. Den här bloggen har som ambition att upplysa, informera och kanske förändra. Oftast lite oklart vem som skall upplysas om vad i och varför i och för sig.

Idag är det riktat till alla som undrar varför det blir så dyrt att byta från golvstående till vägghängd toalett. Ett inte helt litet antal människor alltså.

Som alla vet är det en stor och betydelsefull grupp människor i vårt samhälle som gör detta val. Människor som knarkar inredningsmagasin, gillar nyproducerad vintage och är mer än genomsnittligt intresserade av IFÖ´s senaste kollektion av vattenklossetter men som oftast då inte lika självklart ser ekonomin i ett bygge så som entreprenören ser det.

Vi pratar alltså om de människor som står i begrepp att bygga/köpa ny bostad och som skall välja och vraka och kanske kosta på sig lite extra men ändå hålla hårt i plånboken och tänka smart men som gärna uppskattar design och som tyvärr är lätta offer för säljarnas snack om hur bra och enkelt saker och ting är och sen blir besvikna på sin byggare för att han skall ha hutlöst betalt för att byta WC på det nya ganska påkostade skithuset.

—–

– Så dyrt var det ju inte när vi var i butiken och kollade!

– Nej, det var det inte. Det såg ut så här, va?

Kanske så var det denna stolen som ingick från början?

– Och så vill ni ha den här istället?

– Det gjorde att du i och för sig fick köpa till den här, tråkigt men nödvändigt.

—–

Det skiljer knappt två tusen spänn i butik.

Sync Blog utmanar alla (!) att gissa vad kunden borde betala i merkostnad. Jag vet att denna bloggen läses av minst en chefredaktör, några arkitekter och konsulter, en reklamare, flertalet småbyggare, en och annan fastighetsägare och så förstås av min mor och far (som iofs inte kommer ta det här på allvar, inte detta heller). Det borde bli åtminstone tjugo klick.

—–

Det står var och en fritt att sen fortsätta med en trovärdig motivering i kommentarsfältet nedan, det går bra att vara anonym.

Jag kommer se till att minst en kakelsättare/badrumsbyggare kommer hit ganska snart och förklarar det hela ordentligt en gång för alla. Sen pratar vi inte mer om det här. Ok? 🙂

—–

Annons

8 reaktioner på ”Dyr skit (eller – Kostnadsdrivande trender i bostadsbyggandet)

 1. Skillnad i VS-material: 2000 kr i butik = 1000 för röris
  Merjobb för snickare: 1000 kr
  Merjobb för röris: 1500 kr
  Merjobb för plattis: 1000 kr
  Plus strulpeng

  Plus allas påslag

  Jag skulle säga c:a 7000-8000 kr dyrare än golvstående.

 2. Det kanske var dit du ville komma, men frågan är lite av ”hur långt är ett snöre”.

  Om tilläggsbeställningen görs redan vid kontraktsskrivningen då ligger du definitivt i det undre spannet. Kanske t.o.m. en grej som du kan få som bonus för att sy ihop affären.

  Kommer du som kund på detta när standard-muggstolen redan är på plats så kanske inte ens 15tkr stoppar. Sedan allt däremellan beroende på förutsättningarna.

  Jag satte 0 – 15.000 😉

  • Jag kanske får förtydliga frågan.
   Valet görs i tidigt skede så inget jobb behöver göras om, men efter att kunden skrivit på köpeavtalet. Med andra ord en ganska normal tillvalshantering.

   Vv precisera 0-15 000 kr 🙂

   • Förmodligen finns det alltid ett osynligt tillvals-tillägg på hela bygget som belastar alla lägenheter. Som ett risktillägg för att hantera ”bristfällig” sortbegränsning.

    Det är nog stört omöjligt att 100% rättvist mäta exakt vilken merkostnad ett tillval medför och sedan lägga rimlig vinst på detta. Lär krävas ganska avancerade tidsstudier där det är någon som klockar alla personer som är involverade i tillvalet.

    Det blir nog alltid någon form av ”det man förlorar på gungorna, tar man igen på karusellerna”.

    Kanske är det någon form av marknadsanpassat pris? Man tar så mycket man kan ta utan att kunden får hicka? Resten hamnar på någon annan post (t.ex. någon annat tillval som man kan göra ett saftigt påslag utan att någon slår bakut).

    Tror du har varit inne på det förut, men den rätta vägen är nog att begränsa tillvalen. Det kanske inte behöver vara som menyn på en kinarestaurang, utan kanske mer som en finkrog där det bara finns en handfull rätter att välja på?

 3. Nu blir ju det här lite utanför frågeställningen, men på dumburken går det ibland en engelskt program där de härjar runt och genomför arkeologiska utgrävningar, i 80% av fallen är det romerska ruiner de hittar och av de är minst 75% hemlighusen, vilket får dem att bli helt till sig då det oftast finns många fynd att göra, samt att de kan bestämma hur lyxigt de bodde och även närmare tidsbestämma när anrättningen var i bruk beroende på standarden, keramik på väggar och golv mm.
  Kommer framtida arkeologer att hitta en av konsekvenserna från RUT-avdraget, den vägghängda toastolen, och hur kommer de benämna vår tidsålder efter detta fynd?

  Jag gissade för övrigt på 10.000 – 15.000 :-, såsom varande i 100+ delen av befolkningen hade jag nog helst haft en helgjuten vägg med tankramen insvetsad i U balkar för att känna mig säker.
  Dyrast måste ju vara att få till en snygg, dold, lucka till tanken så man kan byta flottören som ”alltid” verkar hänga sig på dessa mackapärer.

  • arkeologerna som gräver ut efter oss kommer ha en del att fundera över.

   Frågan är iofs om de inte mest kommer undra om andra saker. Till exempel att det under nittonhundratalet fanns ett par generationer som testade tung skit som LSD, mikrovågsugnar och mobiltelefoner. Men visst – det kan hända att en framtida arkeolog blir till sig i brallan av resterna av en inbyggnadsfixtur från Geberit med spolknapp i kromad plast 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s