Fuskbyggarna – Here we go again

Underbart.

Det händer mängder på dagarnn just  nu. Tyvärr inte sånt som passar sig att skriva på bloggen just för stunden men rejält med bloggstoff för framtida forskning och utredning. Då är det gott att Timell och Ekdal är att lita på. En ny säsong av Fuskbyggarna är på gång. Hade jag haft TV-antenn skulle jag kollat nu direkt, men det har vi inte. JAg lägger mig i badet istället och funderar på livet en stund.

Det blir TV4Play senare.

Den här bloggen har ju tidvis levt enbart på gödning från TV4´s serie, inlägg finns ända från mars 2010. Säsongen 2011 var annars lite spännande, det var inte bara spel mot ett mål. Flera byggare tog matchen med TV4. Martin Arkad på Järntorget AB kämpade offentligt och länge, Sparrman& Nätt lite mindre.

Förra säsongens avslutades ju också på ett märkligt sätt med ett inställt avsnitt och en krystad hänvisning till personliga skäl, typ. Jag och många mer gottade oss i det som entreprenören X-tra Lagom Produktion la ut, vi var fler än några som misstänkte att det fanns mer dolt under ytan.

Det blev en ganska fadd smak av fiasko och en (oskyldig?) skadskjuten småföretagare med förstört anseende. TV4 slutade med svansen mellan benen 2011 men verkar ha repat mod.

Vi får hoppas att Leif Havva Halvarsson och hans fru fått någon slags upprättelse och att affärerna snurrat igång igen.

Vi hoppas förstås också att TV4 inte bangar igen, utan nitar dem som förtjänar det.

– – – – – –

6 reaktioner på ”Fuskbyggarna – Here we go again

 1. En förklaring till att sockeln var så hög vid dörren skulle kunna vara att marken lutar och är uppe vid färdigt golv på andra sidan huset.

  Platonmattan var uppdragen så det har nog funnits en tanke att fylla upp och höja marknivån, ungefär som man gjorde sen i programmet.

  Men det verkar å andra sidan ha varit en hel del ”fort men fel”. Tänkte på taket och gjutning av betonggolv. Ingen omöjlighet att man börjat grundläggningen från fel höjd.

  Entreprenörens syn på saken verkar ha varit att kunden inte betalade fakturorna och därför stoppade han bygget. Å andra sidan lät det som han fått upp stor del av entreprenadarvodet i förhållande till vad som levererats så man kan ju undra.

  Upplevde honom som lite av optimistiska/glad skit-typen som lägger anbud med höftskott och försätter bolaget i konkurs när pengarna är slut och kunderna inte vill betala mer.

 2. Jag har faktiskt lite svårt att uppbåda lust att skriva om avsnittet.

  Tyvärr samma gamla historia, en tämligen usel entreprenör, gråt och förtvivlan för de boende, några dramatiska scener när man jagar skurken, stråkar och champagne på slutet.

  Sorgligt.

 3. Kikade precis på avsnitt 3 (2an har de tydligen skjutit på pga ”tablåjustering”).

  De intervjuade någon annan kund som sammanfattade det hela rätt bra ”Det handlar om dåliga affärer, en jakt på pengar samt inkompetens om hur man driver en verksamhet.”

  • Det kan man nog säga.

   Tycker man lyckats trumma in det där med att man inte skall betala ut för mycket av entreprenadsumman innan motsvarande byggts.

   Dito för att kolla upp tidigare konkurser, referenser m.m.

   Däremot tycker jag att det här med extrabeställningarna handhas lite styvmoderligt. Känns som man kan läsa mellan raderna att det ligger sådant tjafs i bakgrunden i många av dessa fall. Utöver att man hittat exceptionellt risiga byggare. Bygger man rejält på sniskan så blir det självklart svårt att få kunden att betala extraräkningar. Motiverade, eller omotiverade.

   Träffade en släkting nyligen som jobbar på tingsrätt där man hanterar stora volymer entreprenadtvister. Av det som inte är brottmål så är tydligen ungefär 9 av 10 fall byggrelaterade tvister.

   Oftast finns väldigt bristfällig dokumentation utan man får gå igenom långa mailkorrenspondenser och försöka utröna vad det egentligen är som överenskommits.

   Han sa att man kunde se att det ofta börjar med ett stort förtroende, nästan som en kompisrelation. Sen händer något som får relationen att surna och hamna i tingsrätten. Då finns ingen dokumentation för man var ju så överens till att börja med att man inte tänkte på det.

   Roligast byggrelaterat på TV just nu tycker jag nog är ”Hustoppen” på TV8:

   http://www.tv8play.se/program/hustoppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s