Upp till KAMP, min KAMP…

– – – – –

OBS – Syncs interna kvalitetskontroll har bedömt att det här inlägget saknar nödvändig ödmjukhet och istället innehåller ett opassande mått av självgodhet som  tidigare förmodligen endast överträffats av Björn Ranelid. Sync varnar därför känsliga läsare!

– – – – –

…alltså, min kamp är i första hand mot missförstånd och onödiga kommunikationsmissar. Jag kämpar för att byggbranschen skall bli lite tydligare och bättre på att förmedla viktig information. Kämpar och kämpar? Jobbar, ok då.

Hursomhelst har jag nyligen testat nya format på gamla godingar.

ABER – arbetsberedning
ORKA – organisation, rutiner, kommunikationsvägar, ansvar
KAMP- Kompletterande arbetsmiljöplan.
APD – arbetsplatsdispositionplanen heter helt fantasilöst precis som vanligt men har fått en uppfräschning.

Nu är jag alltså lite onödigt mycket nöjd med dem.

– – – – –

Saken är den att Arbetsmiljöverket var på besök häromdagen. De kom till en arbetsplats där jag hjälper en liten byggare att hantera pappersarbetet, planeringen och arbetsmiljön på ett, för den entreprenören, ganska stort bygge. Det här är en duktig firma , de har alla diplom man kan tänka sig men de ville ta ett steg till här och krama fram det nyttiga, inte bara formalia. Så de ringde mig. En avancerad form av självplågeri kan tyckas.

Man kan säga att vi fick godkänt av Arbetsmiljöinspektörerna i den formella hanteringen, inte perfekt men ok, medans det fanns lite kvar att göra på hantering av konstaterade risker (förslag till åtgärder, metodval, etc). Det som var roligast var att en ärrad inspektör pekade på mina alster på väggen och sa ”jag älskar det här”. Älskar är ett starkt ord i dessa sammanhangen, tro mig.

– – – – –

Så vad älskar man inspektör på Arbetsmiljöverket?
Jo. Dokument i färg, 1 sida A3-format med bilder och så stor text att man kan läsa på håll och bara den text som är nyttig och viktig. En gnutta humor och glimt i ögat är aldrig fel. Enkelt språk, alla skall snabbt kunna läsa och förstå.  Så enkelt. Verktygen finns överallt, alla har ett Paintprogram, screensaver och internet. Vilken högstadieelev som helst kan fixa ett sånt här på en kort stund och säkerligen finns många goda exempel. (Att det rent designmässigt här är helt ohippt är ointressant så länge man får fram budskapet)

Dokumentet ABER är ett koncentrat och förtydligande av en arbetsberedning, Ganska ofta saknas den helt enligt devisen ”vi gör som vi alltid gjort” alternativt ”går det så går det”, om de ändå finns så är den ibland hämtad som färdig mall ur en bibliotek utan anpassning. Här är den förankrad hos gubbarna på plats.

Dokumentet APD nedan är ganska traditionell, men har visat sig fungera väldigt bra, en dansk chaufför på väg in till bygget sa till arbetsledaren i telefon ”jag hittar, jag har precis passerat djävulsbalkongen…” 🙂

Dokumentet KAMP uppfyller inte de formella kraven på arbetsmiljöplanen men är å andra sidan mycket mer användbar. Det är alltså strikt förbjudet att copypejsta massa gammal skit och fylla på i all oändlighet (den mall som som ligger till grund för tusentals arbetsmiljöplaner har ju devalverats fullständigt, inflationen är snart total, värdet borta).

Dokumentet ORKA är ett försök att mer organiskt illustrera personerna, vem som gör vad, vilka vägar information skall delas, osv.
(Jag har inte klippt in något exempel nedan. Orka fejka alla namn och bilder, typ, tror inte det)

APD exempel

ABER exempel

KAMP exempel

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s