Svartjobb, men bara lite

 

ROT-avdraget kan bli riktigt bra tror jag. För de byggare som försörjer sig på privatkunder så blir vardagen lite enklare. Med väldigt få undantag så vill privatkunder ha en del svart när man utför jobb hemma hos dem. Detta är ingen hemlighet, men inget man gärna säger högt. Möjligen ser man nu att det inte är någon idé att köpa svartjobb, när jobb med kvitto kostar samma.

Jag tror alla ställer upp på att skatter behövs till vård, skola och omsorg. Jag tror att alla tycker att det skall skötas rätt av rättviseskäl. Men jag har träffat ytterst få människor som är konsekvent korrekta hemma hos sig själva. Jag vill inte gärna fejka någon högtstående moral för egen del, men tycker frågeställningen är intressant.

Om det nu handlar om moral – vem är omoralisk? Snickarn som tar ett kuvert som delbetalning eller kunden som fyller kuvertet med femhundralappar direkt från bankomaten? Eller kanske är det vi allihop som tycker svartarbete är helt fel, men ändå lite ok  men bara hemma hos oss själva? Omoral kanske är fel utryckt, hyckleri kanske är en bättre beskrivning i så fall.

Är det en moralisk skillnad på svartarbetet som en person gör åt en annan person, jämfört med om en firma tar svart betalt och betalar sina anställda svart lön? Om någon frågar mig, så säger jag – Ja, det är det. Det är en gråzon, och möjligen ett svagt resonemang, men jag vill gärna tro att det jobb som köps svart har två arter. Den ena är den som annars inte skulle utförts som köpt tjänst, t ex gräsklippning eller måla kompisens hus. Det andra är när svartjobbaren bedriver en verksamhet och konkurrerar ut företag som jobbar vitt. Det ena är rätt ok. Eller?

Annons

3 reaktioner på ”Svartjobb, men bara lite

 1. Finns där grader i helvetet?

  Svartjobb är en klurig fråga. Det mest grundläggande är hela vårt system och skyddsnät bygger på att arbete ska ske vitt och lagligt. Alla regler baseras på att arbete utförs av en person som är anställd enligt gällande lagstiftning.

  Vad händer om någon gör illa sig så pass allvarligt att det skapar men och handikapp för livet. Att någon dör? Vad händer då om den som skadar sig inte är lagligt anställd?

  Jag kan hålla med dig om att i maggropen känns det mildare då det sker i en gråzon. Bland vänners vänner, åt bekantas bekanta. Men är det mer rätt?

 2. Som sagt, det är lätt att vara kategorisk och helt laglydig, officiellt alltså.

  Men jag kan inte komma på någon som varit det hemma hos sig, när den egna plånboken kvider.

  (Det finns grader i helvetet, Dantes Inferno, men vad jag vet behandlar den inte den svenska skattelagstiftningen i någon större utsträckning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s