Industrialisera hantverket?

Vet inte om jag riktigt nådde fram med mitt förra inlägg om hur lite verkstad vi egentligen har i byggbranschen. Det är så mycket snack om att industrialisera men jag ser inte riktigt hur det skall ske. Vi står fortfarande och murar väggar och putsar fasader så som man gjorde för hundra år sen och tvåhundra år sen också.

Får lite mer hjälp av Olle som skriver i en kommentar på annat inlägg:

Det är inte realistiskt att jämföra tillverkningsindustrin och byggbranschen och ifrån detta komma till slutsatsen att denna differens är byggarnas fel. Byggbranschen, vård, skola, omsorg, service och så vidare har i de flesta avseenden mycket svårt att konkurrera med tillverkningsindustrins produktivitetsökningar de senaste hundra åren. Effektivitetsvinster genom arbetsdelning, långa serier och kapitalinvesteringar är mycket svårare utanför industrin. IT-teknologi har la rimligen inte givit så pass mycket vinster i själva byggandet.

Så. Vi kanske inte kan jämföra oss rakt av med industrin utan plocka det som är tillämpligt. När vi bygger nytt i lite större kvantitet kan vi vara duktiga och lära oss att jobba fort och rätt. Repetition är fantastiskt, det liknar industrins sätt att först bygga prototyp, utvärdera och förbättra, sen producera i större mängd. Men när vi kör ROT-jobb i mindre skala där andelen oförutsett är hög, där vi skall ta hänsyn till boende eller pågående verksamheter och där inga moment upprepas i någon större grad – då funkar inte fabrikstänket.

Nej, det vi kan hämta från industrin och jobba in i systemet är att förändra vår process, sättet att jobba. Jag är själv tämligen övertygad om att de som förespråkar LEAN är på rätt väg. Jag har tramsat om det en del, men det kan vi väl se som ungdomssynder. Nu är det allvar.

Sen är vi bedrövligt dåliga på logistik. Eller egentligen inte dåliga, vi bara inte använder våra kunskaper. Vi kan bättre än vad presterar. Även här är det på nybyggen med hög grad av prefabricering där vi faktiskt kan jobba logistiskt som det funkar riktigt bra. På småbyggen och ROT-jobben är det inte lika självklart.

——

Vi har en bit kvar och jag hör inte den geniala lösningen någonstans.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s