Willkommen! Welcome! Bienvenue! Mile widziany! Bienvenido!

Den där centerkillen som vill öka vår produktivitet genom att släppa in utländska företag, har han löst några problem än?

Nej, knappast. Jag tror inte en sekund på att utländska företag kommer hit och jobbar mer effektivt och strukturerat. Jag har inte helt koll på byggbranschen i våra grannländer runtomkring men misstänker att hög produktivitet och standardisering inte är kännetecknande för dem. Heller. Så varför skulle de komma hit och plötsligt bli så bra?

De måste hålla sig till samma lagar och regler som vi. Arbetsmiljölagen gäller alla, det gör PBL också. Jag vet inte om Centern vill att det samtidigt blir en rejäl lönedumpning också. Det skulle ju i alla fall underlätta för de utländska företagen och förändra vardagen för ganska många hundratusen byggubbar, det är helt klart. Men hur det skulle öka produktivitet och standardisering har jag inte en susning om och ingen annan heller, tror jag.

Mest sannolikt är väl ändå att de kommer hit och pressar priser på traditionellt sätt. Troligen genom att krama mer ur manskapet, betala lägre löner och snåla på förutsättningarna gubbarna.  (Calle får ta den matchen).

Mer intressant är att utländska företag med förgreningar ute i världen kan plocka in material till rätt priser. Materialbranschen i Sverige känns inte helt ren, det är många led som skall ha sin bit av kakan och procentpåslagen är många på vägen. Det kanske utländska byggare är mer angelägna att ändra på.

Jag frågar mig ibland varför de inte redan är här i större utsträckning. Gränserna öppnades ju för ganska länge sen, åtminstone för våra EU-grannar. Kan det vara så att det inte är så attraktivt att jobba i Sverige?

Kanske är det så att de stora franska byggjättarna en återkommande punkt på styrelsemötena – Skall vi etablera i Suède? – men att analysen alltid stannar på samma punkt. Inte lönsamt. Non profitable.

——

Så frågan kanske är:
Är vi säkra på att de verkligen vill komma hit?
Är vi säkra på att de vill och kan lösa våra problem?

——–

WTF.

Jag tycker det värt ett försök
– Willkommen! Welcome! Bienvenue! Mile widziany! Bienvenido!

(om inte annat så kan man få in lite mer god mat och lite roligt utbyte med andra än Sonny, Conny och Ronny)

——

UPPDATERING:

Hans Tilly Newsmillar på samma tema som Sync Blog har haft senaste dagarna.

Och Byggblasket vill inte vara sämre.

Annons

7 reaktioner på ”Willkommen! Welcome! Bienvenue! Mile widziany! Bienvenido!

 1. Jag tror du har missuppfattad budskapet något, tillsammans med övriga socialister. Jonas P påstår inte att den internationella konkurrensen i sig är en övernaturlig skapelse som kommer för att ta alla våra jobb ty de är både mer produktiva och stukturerade. Det han påstår är att närvaron av fler företag tvingar företag att göra bra ifrån sig då vi konsumenter kan välja friare. Det är detta, närvaron, den fria konkurrensen, som bidrar till ett omvandlingstryck. För dig som inte vet så kan jag informera dig om att Jonas Pettersson inte vill släppa lönerna fria, som jag, och att en minimilön bör råda.

  Det är stor brist på bostäder i Sverige och detta är ett problem. Detta ligger dock inte bara på byggbranchen att lösa. Det måste löna sig mer att bygga. Att sätta pristak skapar alltför stor efterfrågan i relation till utbudet.

  • Shit – blev jag socialist på det inlägget? 😉

   sist jag fyllde i en valenkät på DN blev jag miljöpartist tätt följt av medlemskap KD och Piratpartiet. Det är inte utan att jag börjar känna mig lite splittrad här. å andra sidan skiter jag lite grann i vilket, jag har åsikter om högt och lågt men tänker inte för den sakens skull inte ställa mig på ena sidan skranket och kasta pajer av principiella skäl.

   • Vore du en som värnar om miljön borde du rösta på C :). De tror iaf att ny teknik är svaret medan MP vill att vi ska leva i ett samhälle liknande det som rådde innan någon industriell revolution ägt rum.

   • Jag har också blivit ofrivilligt målad i olika partifärger – beroende på vad jag diskuterat på bloggen.

    Märkligt att folk måste placera en i ett det fack som passar bäst för ”ditt sunda förnuft”.

    Kan man inte tänka och ha åsikter utanför boxen… den partipolitiska boxen… Måste allt bedömmas efter partipolitiska mått?

 2. Pingback: Vad är problemet – för Jonas och centern???? @ byggblasket.se
 3. Klart man blir målad och tolkad om man bloggar? Av vilken anledning ska vi kommentatorer annars skriva? Stäng för tusan av funktionen om ni inte vill att folk ska tycka och tänka om era åsikter. Men, diskuterar man en politisk fråga får man politiska reaktioner. Simple as that

  • Du får gärna vara politisk – men jag behöver väl inte välja sida i sandlådan för det?

   Sen får du naturligtvis gärna tycka vad du vill och kommentera vad du vill, än så länge har jag aldrig censurerat någon.

   Förresten – Vet du vad jonas P egentligen vill?

    Hur

   skall konkurrensen stärkas?

    Vad

   skall man göra för att få hit utländska företag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s