Detta är inte bra, Berra

Byggindustrin skriver i sin ledare att ”Byggare lever farligt”.

Jaså.

Jag överlevde i alla fall och kom ut på andra sidan. Jag såg ljuset i tunneln. Jag blev byggkonsult istället 🙂

——

Det Staffan Åkerlund skriver om är att det är lite väl chansartat för byggfirmor att anlita andra byggfirmor och lita på att de sköter sina skatter  och sånt. Det räcker inte med at inhämta ett F-skattebevis, tydligen. Man kan ändå åka dit på att betala arbetsgivareavgifter och skatter för skojarna.

Han har exempel också. Lustigt nog en person som jag träfat på ett av våra jobb här i Göteborg, trots att han hör hemma norr om Stockholm.

Roland Wikström på WMP är en charmerande man, vi träffades några timmar på en slutbesiktning av ett balkongjobb som hans firma utfört. Jag var där som lite lagom grinig representant för beställaren, en bostadsrättsförening.

Roland är en skön bekantskap, vi slog följe ner till stationen efter besiktningen. Han skulle fylla 73 år om jag inte minns fel, han har monterat balkonger sen femtiotalet och lever på sitt goda rykte. Ryktet värnar han om. Det vet jag. Och han var åtminstone i vårt fall angelägen om att göra rätt för sig.

I min värld förtjänar man maximal respekt när man har en kund som ringer förtio år efter montaget och ber en att komma och se över grejerna igen.

——

Möjligen har han nu råkat i problem för att ha anlitat en mindre firma som inte haft ”grönt mjöl i påsen” som vi säger. Tråkigt i så fall.

——

UPPDATERING

Jag hade slarvigt förväxlat Stafffan Åkerlund med Mats Åkerlind, det är fixat nu. Tyvärr hann Calle kommentera här nedan innan dess. Well well, ÅkerLIND tål säkert en råsop eller två!

——

Annons

3 reaktioner på ”Detta är inte bra, Berra

  1. Det är magstarkt av Åkerlind att säga nåt sånt. Den attityden hade han då rakt inte när han jobbade på JM; där var det svängdörrar för UE, och ledningen hade skygglappar på.
    BI kunde ta sina medlemsföretag i örat och kräva lite etik och moral så skulle det säkert bli bra. Nä, vänta – det var ju VI BYGGJOBBARE som skulle göra det enligt den där centergöken

    • Hoppas du skäller på rätt gubbe nu, jag hade skrivit fel (Mats åkerlind jobbar väl också i en finposition men det mvar ju Staffan Åkerlund som skrev…)

      …men annars är det intressant, just att företagen har en ganska hög svansföring och fina policys. Sen när det väl bränner till på bygget och pengarna blir knappa, då är man nog inte lita nogräknad längre. Min gissning. Inte belagt med annat än väl inövad cynism och viss erfarenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s