Vem är största skurken?

Jippi, jag har just misskött mitt jobb en trekvart. Igen

Jag har kollat på Timell/Ekdal på TV4Play. Igen

Ytterligare en familj (Typ 1A – han36/hon33/bebis i magen) utsatt för känslomässigt trauma i husprojekt. Igen

Ännu en liten byggare som står och skämmer ut branschen på bästa sändningstid. Igen

Suck och dubbelsuck. Igen

——

Inget nytt under solen med andra ord. Tyvärr.

Eller jo, förresten vänta lite, hur var med husförsäljarens ansvar egentligen?

Sjödalshus. Var det så? Hur kunde de komma undan så lätt i programmet?

——

Det är ett spår som Sync Blog ännu inte tagit upp inom när det gäller jobb åt privatkunder. Just det att husfirmor ofta säljer sitt hus som synbarligen en enhet men att man sen skriver ett kontrakt för leverans av huset och ett eller flera kontrakt på bygget.

Det är självklart bekvämt för en hustillverkare att slippa hantera den skiten. Bygget alltså. Och säljaren som lever på provision (?) vill inte heller vara juridiskt inblandad i själva bygget. När kontraktet är undertecknat och kunden själaglad för sitt ännu obyggda hus, då är säljaren klar med sin insats. Pengarna på kontot. Gôtt, som vi säger häromkring.

Jag tror att många kunder köper sitt hus i tron på att hustillverkaren har koll, att försäljaren bara rekommenderar bra entreprenörer och att man gör en affär.

Skojaren i detta inslaget byggde ju ett antal Sjödalshus i samma veva, det säger väl en del om Sjödalshus prestation ändå?

——

Sync-domen lyder:

Inget förlåter entreprenörens klumpiga resonemang om att han är ansvarig men att det inte är hans fel. Det är korkat och desperat. Han döms till att i tjära och fjädrar för evigt får finnas på TV4Play och att bara jobba svart de närmsta åren.

Sjödalhus går fria eftersom TV4 missade den vinkeln. Kanske det är där problemen startade och fick fäste?——

P.S.

Sync hade en gång en liten byggfirma. Vi byggde en villa. Det var åt ett stort husföretag som ville ha in nya entreprenörer. Vi visste ju att det inte fanns några pengar att tjäna, men i brist på annat så testade vi.

Det var en erfarenhet. Den får bli ett alldeles eget blogginlägg ganska snart tror jag.

——

För övrigt är Byggblasket på det igen, Fredrik på Byggvärlden snuddar vid samma tanke som jag, MArlene på Byggahus.se är överrens med Sync, Lennart på Byggbloggarna kom in lite sent på förra bollen 😉

15 reaktioner på ”Vem är största skurken?

 1. Exakt! Hur kan Sjödalshus komma så lindrigt undan! Jag har tjatat om just detta hos Erik på byggbloggarna! Det är precis som du beskriver ofta så det fungerar när svensken bygger hus. Ett stort ”seriöst” företag (ModuMyreAneSjödalshus) och de flesta kunder tror att det är en totalentreprenad. I praktiken är det det men när problemen börjar då hänvisar den ”seriösa” firman till sin ”agent” som de tidigare kallade ”säljare”. Denna person är bara en bullvan som tar smällen när något går åt skogen. Sen är cirkusen igång! Alla skyller på alla och kunden, om han skulle våga, vet inte vem han ska stämma i tingsrätten.
  Kunden förlorar igen!
  Det är denna bransch som Erik tycker till 99% sköter sig. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Vilken planet bor Erik på? Vilka är då dessa 99%?! Jag får inget svar hos Erik men ni kanske vet? VILKA ÄR DET?
  Hos Erik skriver jag även om Älvsbyhus, som väl bygger flest hus i Sverige. Ingen vid sina sinnes fulla bruk kan väl kalla dem seriösa?! Blir det då inte svårt att få ihop de 99%;en, eller?

  Tänkte slänga ut min fråga igen: Vem ska betala putsfasadskandalen? Tänkte slänga ut den frågan lite då och då, till slut kanske jag får ett svar.

  • Nämen Berra, här möts vi äntligen på samma planhalva! 🙂
   Jag har sett en del av hur hustillverkarna jobbar och det lämnar en del i övrigt att önska. Jag vet egentligen inget om just Sjödalshus, men det verkar ju skumt i TV-inslaget i alla fall.

   Eriks 99% är möjligen en smula positivt tänkande, jag skulle nog säga runt 97,5%. Du får inte glömma att byggbranschen är långt mycket större än den delen som håller på med småhus och konsumententreprenader. En anläggningsarbetare som bygger broar är ganska långt ifrån det här ämnet.

   ”Vem ska betala putsfasadskandalen? ” Jag är inte helt hundra, men jag tror att det är du, Berra. Det verkar som Ingen är ansvarig men han har ju aldrig några stålar….
   (ska kolla det)

 2. Jag hinner inte mer ikväll än att nämna ordet asfaltkartell!!!!!!! Jag får nog utveckla imorgon om du inte förstår var jag vill komma!!!!

  • Lustigt att du nämner det, jag jobbade ju en gång på det stora byggbolaget där det fanns en asfaltsavdelning, sen på den mellanstora firman som också hade en asfaltsavdelning.

   MAn kan säga att det jag lärde mig där kompletterade det jag fått i min kristna uppfostran i söndagsskolan. En lite annan vinkel kan man säga 🙂

   Du är välkommen att utveckla detta, Berra. Du kan ta i till du spyr, det räcker ändå inte till.

 3. Ja det blir ju lite som att sparka på en liggande men vi måste nog fortsätta ett tag till! 😦
  Ok, då verkar vi vara överrens om att många av småhustillverkarna inte tillhör den seriösa delen av byggbranschen.
  Inte heller de snickare (som inte får tituleras yrkesmän 🙂 ) som tycker att det är ok att inte komma i tid och när de kommer så blåser de en och gör ett dåligt jobb.
  Sen tolkade jag det som att ”anläggningsarbetaren” minsan tillhörde den ”seriösa” delen. Ok, men det verkar som om vi får plocka bort de ”3 stora” och några av de mellanstora för de ägnar ju sig åt saker som du inte kan mäkta med med din kristna uppfostran. Nu blir det inte många kvar som ska bära upp de 97,5-99% som tillhör den seriösa delen.

  Är det de som bygger våra skolor, sjukhus, dagis osv osv som betraktas som seriösa? Dessa skolor, sjukhus och dagis som man ofta läser om måste mögelsaneras/rivas efter allt för få år.
  Är det de som bygger våra broar och vägar? Nej just det, det var ju de ”3 stora” som väl bygger de flesta av dessa och de kunde vi ju inte betrakta som seriösa.
  Jag har ingen koll på om våra vägar eller broar byggs på ett ”seriöst” sätt men tillåt mig att tvivla.
  Är det de som förser byggbranschen med produkter som är ”seriösa”? Låstillverkare (börjar på A och slutar på A) eller dörrproducenterna eller golvproducenterna eller vitvaruleverantörerna. Nej, dom är det nog inte heller! Det vet alla vi som byggt nya hus de senaste åren!

  Jag vet faktiskt inte hur ni räknar men jag har väldigt svårt att få ihop 97,5-99%. Även om dessa siffror har sagt med massor av ironi eller utan tanke så börjar man funderar lite på vilken siffra som är mer rätt! Med ovanstående beskrivning så blir det inte många % kvar!

  När det gäller putsfasadskandalen så stämmer det inte att Ingen inte har några stålar men dom väljer att skita i hela problematiken.
  Så ja, det blir nog jag som får betala det. Jag är lyckligt lottad att ha ekonomiska resurser att klara av det men jag känner många familjer och jag kan tänka mig att det finns många fler som kommer att knäckas totalt! Tänker ni någon gång på dessa familjer? Jag menar på riktigt, utan att vara puttslustig eller ironisk! Jag blir riktigt ledsen när jag inser hur många av mina grannar har det, ekonomiskt och psykiskt. Dom är helt knäckta! Men många av er förståsigpåare/profeter/byggsakskunniga/experter och allt vad man kan kalla er verkar inte riktigt se vad som händer där ute i verkligheten.
  Erik han väljer att hänvisa till hur det borde vara om alla följde massa obskyra regler och bestämmesler! Men han verkar inte inse att branschen fullständigt skiter i dessa och alla andra regler och moral och etik! Det har han fullständigt missat!
  Jag tycker mig märka att det faktiskt är en del i branschen som läser din blogg och byggblasket och en del har egna bloggar men var finns Donald, Staffan och Anders? De som har ett ansvar för att vi kunder mår så dåligt? Var finns dom? Dom som faktiskt kunde gjort en skillnad! Dom som alla vi kunder undrar: Hur fasiken klarar ni av att leva med er själva? Hur kan ni sova om nätterna?

  Och allt detta belönas med ROT-avdrag! Hur svårt kan det då vara att heta Hans Tilly?! Jag tycker han är en sopa som inte lyckats få upp lönerna ännu mer med all den support han får i form av bidrag till denna Sveriges mest avskydda bransch!

  • Spelar det någon roll om det är 0,5% eller 99% av branschen som är seriös? Jo, jag tycker det! Branschen har verkigen ingen självinsikt, många bloggare 🙂 tycker att det bara är en liten klick som inte är ”yrkesmän” som fördärvar för branschen. När Erik säger att 99% är seriösa så är det alltid några som läser det som tror att det är sant och jag tycker att det är tragiskt.
   Tyvärr räcker inte kundernas ramaskri till ännu för att det ska bli ett politiskt engagemang. Jag tror inte att något annat än hårdare lagstiftning och hårdare straff hjälper! (Nej, jag är inte FP).
   Jag hade hoppats att ni bloggare som jag ganska ofta läser hade ett större engagemang och verkligen ville förändra. Men hur ska ni kunna förändra om ni inte inser omfattningen av problemen? Hur ska en politiker kunna ta tag i det här problemet om omfattningen av problemet mörkas med lite puttslustigheter och %-siffror som är tagna ur luften!

   Vad tycker jag då att ni ska göra (jag har inte tid för jag måste jobba övertid för att tjäna ihop till en ny fasad)?
   Maila och ring till samtliga chefer för de 100 största byggbolagen i Sverige. Hej, jag heter Sync och har förstått att kunderna i Sverige tycker att ni suger! Hej, jag heter Byggblasket och det är uppenbart att det här inte fungerar längre! Hej, jag heter Erik och jag tycker det är för jävligt att ditt företag har lurat 10.000-tals kunder på kassa putsfasader.
   Hej, jag heter Ricard och jag kan inte förstå hur ni kan sälja golv som måste bytas 3 gånger för att klara en besiktning. osv osv…

   Ring sen till 100 politiker och berätta att kunderna är maktlösa och tycker att byggbranschen är Sveriges mest avskydda bransch. Berätta också att ni inte tycker att det är ok att man belönar denna bransch med ROT-avdrag.

   Jag vet inte om detta skulle förändra så mycket men i tillräcklig omfattning och med mycket engagemang så tror jag att några skulle vakna upp ur sin kvartalsrapportering och inse att man inte är en nöjd kund bara för att man inte stämt dem i tingsrätten!

  • faktiskt inte jag heller…

   men men men – undersökning är på bara tio objekt om jag minns rätt. Inte mycket till underlag. Men det blir fina rubriker…

 4. Ok, då ligger det nog inget i undersökningen! NOT!!!
  Har du haft tid att tänka över %-frågan? Vilka är det som är ”seriösa” enligt dig? Erik vill inte riktigt bemöta det och jag förmodar att han inser hur dumt det var att skriva som han gjorde.

 5. ”Sjödalshus. Var det så? Hur kunde de komma undan så lätt i programmet?”
  —————————-
  Det undrar jag också?
  Det måste ju vara en fullständig katastrof för ett företag som vill vara seriöst att bli inblandad i en sådan historia?
  Jag föreställer mig att detta program måste ha utlöst ett krismöte hos Sjödalshus. Och att en insikt måste ha kommit att en husaffär inte är klar förrän huset är slutbesiktigat och kunden är nöjd och inflyttad.
  Jag föreställer mig vidare, om de vill fortsätta med sin husfabrikation, att nu gäller det att gå in med kvalitetsstyrning hela vägen fram till kundens inflyttning i det nya huset.

  • Jo, det är själva poängen tror jag att hustillverkaren i säljskedet gärna får kunden in i känslan att man köper ett komplett färdigt hus med blommor vackert på rad i en redan rensad rabatt, ungefär så som ser ut i katalogen.

   Sen levererar man ett lass med byggmaterial och en telefonlista till ett gäng byggkillar som skall skruva ihop det. Lite hårddraget kanske, förlåt, jag börjar om.

   Man levererar ett huspaket och hjälper kunden att köpa en delad entreprenad och affären är klar men bygget återstår.

  • Skulle tippa att deras respons blir en axelryckning! Dom skiter fullständigt i detta!
   Dom resonerar som de flesta andra byggföretag; Detta är helt glömt imorgon och ingen kommer ihåg om det var Sjödalshus, Myresjöhus, Modulenthus eller Älvsbyhus. Vad de inte fattar är att hela branschen blir ytterligare lite föraktad. Det spelar i och för sig inte så stor roll i det korta perspektivet och berör inte nästa bokslut!
   Du kan vara helt säker att detta program inte utlöste någon aktivitet alls hos detta företag! Möjligen hur man ska omformulera sina av avtal så att de blir ännu grisigare för kunden!
   Kvalitetsstyrning!!! 🙂 🙂 Ett helt okänt begrepp för de svenska småhustillverkarna!
   Jag hade knappt hört talas om detta företag tidigare men dom agerar EXAKT som alla de andra företag som säljer våra småhus. SVINAKTIGT!!!

 6. ”Berra säger:

  19 mars 2010 kl 19:46 | Svara
  Skulle tippa att deras respons blir en axelryckning! Dom skiter fullständigt i detta!
  Dom resonerar som de flesta andra byggföretag; Detta är helt glömt imorgon och ingen kommer ihåg om det var Sjödalshus, Myresjöhus, Modulenthus eller Älvsbyhus.”
  ————————
  Ja! Så kan man befara att de reagerade.
  Men tänk vilken kanonchans för den hustillverkare som vill uppträda juste mot slutkunden. Och som styr kvalitén från fabriken genom den lokale försäljaren och den lokala byggfirman hela vägen.
  En sådan husfirma skulle ju komma att dominera husmarknaden innan de andra vaknar till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s