Skyll inte på vindsvåningarna

GP skriver att Istapparna är vindsvåningarnas fel vilket ju är lite konstigt.

Jag menar hur skall en stackars vindsvåning egentligen kunna ta ansvar något sådant?

Nej, det är mitt fel. Ja, om vi utgår att jag representerar dem som projekterar, bygger och har kontrollansvar när det byggs om vindar och annat. Att det blir istappar beror inte på att en vindslägenhet är oansvarig eller försumlig, det beror på att någon missat lite isolering och byggt en köldbrygga på ett olyckligt ställe. Inget konstigt alls.

Ansvaret däremot ligger ju naturligtvis hos fastighetsägaren.


(faktiskt lite småkorkad vinkling av TT på Fastighetsägar-VDn´s uttalande i artikeln, tråkigt med tanke på att alla andra klipper den texten utan att fundera DN, Expressen, DI)

Annons

6 reaktioner på ”Skyll inte på vindsvåningarna

 1. Det är väl jättebra att den främsta orsaken till kraftig isbildning från fastigheter tas upp. Folk har ju faktiskt dött! Med denna vetskap kanske man slutar att snåla på isolering för att få några extra centimeter i takhöjd samt att man bygger tätt så att värmen stannar kvar i huset.

  • Visst är det viktigt. Ansvaret vilar tungt på fastighetsägarna.
   Vi som bygger måste ju bättre på vårt, men när istapparna hänger där och snösjoken är på väg över kanten så måste fastighetsägaren agera. Inte med en tafflig skylt, utan med en riktig avspärrning och gubbar i en skylift.

 2. Helt rätt! Irriterande med okunniga uttalanden eller okunniga artikelkopierare på tidningarna.

  Det är såklart inte vindsvåningarnas fel att det blir istappar, utan den som beställde ombyggnaden av vindsvåningen samt den byggare som utförde det.

  Till någon som vet: Är vindsvåningar kallare än andra lägenheter?

  • ”Är vindsvåningar kallare än andra lägenheter?”

   Japp, ofta i alla fall, men å andra sidan brukar de vara lite varmare på sommaren så i genomsnitt blir det helt ok 🙂

 3. Går man runt i Stockholm och tittar upp mot taken så kan man lätt konstatera att det mycket ofta hänger stora tunga istappar från hustak där det inte finns några vindsvåningar alls. Så varför skylla allt på takvåningarna och deras brist på isolering.
  Häromdagen var jag själv uppe på ett av husens kallvind och kunde, när jag kikade ut mot innergården, konstatera att de hängde stora istappar och låg tjockt med is på takets ytterkant både på det huset och de andra runtomkring. Inget av dessa hus har några som helst boenden på sina vindar, utan endast sk kallvindar.
  Lite mer nyanserat resonemang när det gäller detta med istappar och vindsvåningar kan vara på sin plats!

  • Ja, det är ganska onyanserat att vinkla det mot vindsvåningarna. Det var lite min poäng.

   Istappar uppstår på många ställen, vindsvåning eller kallvind spelar inte så stor roll, och alltid för att något tinar upp snö och is lokalt. Det kan vara värme från huset, det finns ställen där solen kommer åt och smälter snö även en kall, men solig, vinterdag

   Hur som helst gäller alltid fasighetsägarens ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s