Mediaträning? Är det något för byggbranschen?

När jag startade min första firma 1997 så fick jag en del goda råd, bland annat från min revisor

”Håll dig till sanningen, så slipper du komma ihåg vad du sagt”

Han var en mycket rutinerad revisor med många byggbolagsbokslut på sitt samvete. Han visste att byggare ibland har stor käft och dåligt minne. Därav det goda rådet alltså.

Detta apropå nästan ingenting alls.

—–

Men byggares hantering av media är väl tveksamt bra ändå?

Reportagen i Uppdrag Granskning var ju en följetong i både tidningar och här på bloggen, det var ju genant hur chefer på ganska stora bolag gjorde bort sig inför öppen ridå. Både Göteborgs Energi, Mölndals Kommun och Bostadsbolaget Poseidon landade med ett magplask till publikens jubel/förakt.

Nu har vi två förska exempel där det havererat  bortom all sans.  För några veckor var det Michael Cocazza, vd på Botrygg, som hotade med stämningar både mot min blogg-kompis Calle Fridén och sen och mot chefen för hela Byggvärlden, Fredrik Karlsson. Senast var det Martin Arkad på Järntorget Bostad som hudflängdes av Fuskbyggarna och som sen drog igång en märklig dans runt pressetiska frågor och metoder.

Bägge gångerna lika märkligt.

I fallet med Botrygg var det en ganska ruggig händelse där man tappade ett par stålbalkar från hög höjd, dock utan personskador. Calle skrev om det, precis som Byggvärlden gjorde. Cocazza hotade med stämning för förtal och dryga advokaträkningar. Calle garvade, fick tiodubblad statistik på sin blogg och fortsatte skriva. Cocazza fegade så småningom ur men fokuserade mer på hur facket (Calle) agerade rent allmänt än på olyckan som det ju faktiskt rörde sig om.

Snurren runt Martin Arkad och Järntorget Bostad har ju knappt hunnit stanna av ännu. Allvarliga fel i ett bostadsbygge och åtgärdandet av dessa var inte intressant för Martin Arkad att prata om, istället riktade han in sig på TV4´s metoder. Han hävdade  ”Jag har aldrig ljugit, jag har aldrig fuskat, jag tar alltid ansvar och jag ber alltid om ursäkt om jag gjort ett misstag.” Shit, finns det någon levande människa på den nivån?

—–

TV-serien Fuskbyggarna fortsätter ju under våren med reportage om flera större byggbolag. Kan man få ha en stilla önskan om att åtminstone någon bygg-VD står med mössan i hand, skrapar lite med foten och ber om ursäkt för de fel som begåtts?

Det eller att någon representant som tycker sig ha rätt tar matchen med TV4, och att TV4 har den goda pressetiska sida de gärna hävdar och låter byggaren komma till tals på ett bra sätt.

—–

Förlåt om inledningen blev lite vilseledande. Det där med att prata sanning var inte min poäng här, det triggades av Martin Arkads märkliga tirad. Kanske har han samma revisor som jag hade?

Nej, det handlar mer om att prata, kommunicera och möjligen också agera. Både Arkad och Cocazza kunde gjort detta så mycket bättre. Den väldigt kloke bloggkollegan Jens på Dipart är inne på samma spår.

Faktiskt så har Martin Arkad en annan ton i sin slutreplik på Brännpunkt. Så det finns hopp.

—–

Annons

En reaktion på ”Mediaträning? Är det något för byggbranschen?

  1. ” ”Jag har aldrig ljugit, jag har aldrig fuskat, jag tar alltid ansvar och jag ber alltid om ursäkt om jag gjort ett misstag.” Shit, finns det någon levande människa på den nivån?”

    Ja, det kan man ju fråga sig. Jag tror att problemt är många levande människor har så lite självdistans att de själva tror att de faktiskt är på den nivån! Kanske är det också just denna villfarelse och brist på självinsikt som ligger ivägen för utvecklingen?

    Bara en grov gissning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s