Brännpunkt Byggbranchen

TV4´s omilda behandling av företaget Järntorget Bostad och dess vd Martin Arkad har fått en del utrymme de senaste dagarna.

JOHAN T. STERNDAL vd på Hantverkarnas Riksorganisation lämnade en replik på Brännpunkt, ganska likt mina gamla käpphästar här på Sync Blog. Budskapet är att det finns rötägg men också det faktum att det finns många många fler som faktiskt är seriösa, som lämnar bra jobb efter sig, som har nöjda kunder. Den som läst här ett tag känner igen diskussionen jag fört med Berra som var en trogen kommentator och ganska kritisk mot byggbranschen, men som tyvärr i längden var alltför kategorisk och dömande för mitt tålamod (läs kommentarerna!).

Martin Arkad gjorde ju ett utspel på SVD Brännpunkt om TV4´s metoder och han fick ett genmäle av Lennart Ekdal. Egentligen inte så mycket nytt under solen. Ekdal försvarar sin överrumpling, återkommer till att Arkad hade många chanser att delta i programmet och att man faktiskt inte kan undgå granskning av media bara för att man vunnit en rättsprocess. Arkad gör en slutreplik som andas seger. Fan vet.

—–

Jag tycker så här.

Det är bra att byggbranschen, eller för den sakens skull vilken bransch som helst, granskas. Det är är nyttigt och kanske nödvändigt för att driva på en utveckling mot något bättre att vi får input från lite sidan.

Samtidigt blir det lätt osmakligt när TV-folket skall göra underhållning av det hela. Upplägget på Fuskbyggarna följer ju en strikt mall där Timell går in som en medkännande lustigkurre och konstaterar felen, han får understöd av experten, snabbt klipp till dramtiken när Ekdals team likt FBI-agenter lurar den förmodade skurken in i ett bakhåll, när skurken gjort bort sig tillräckligt så fixar Timell till det som är fel i huset ackompanjerad av stråkar och softade bilder. Efter reklamen blir det nyheter och väder.

TV4 har dragit in reklampengar, familjen har fått ett badrum sponsrat av ett antal företag och byggaren har fått sömnsvårigheter. De två första posterna är väl helt ok, att Martin Arkad ligger vaken beror nog mer på hur han själv har agerat än hur TV4 jobbar.

Jag hade ju redan sammanfattat vad jag tycker om hela historien, men har svårt att släppa det ändå. Relationerna mellan privatkunder och byggare har ju tidvis varit huvudtema här, för den som orkar finns det många inlägg om det här.

—–

Uppdatering 20 jan

TV4 verkar nödgat att försvar sig, här. Det verkar som Arkads envetna kampanj satt sina spår trots allt.

Annons

5 reaktioner på ”Brännpunkt Byggbranchen

 1. Jag är inte lika säker på vem av tv4 och Arkad som har ansträngt sig mest i det blå skåpet.
  Allteftersom mer fakta redovisas förändras bilden. Jag vill se ännu mer fakta.
  Timell/Ekdahl har i sina senare inlägg inte stärkt sina aktier ur ett sakligt perspektiv.
  Att piska upp opinion/känslor är en annan sak.

  • Så är det.
   Men den miljonen människor som såg programmet har gått vidare med den bild de fick då, att MArtin Arkad är en feg stackare som bygger dåliga, brandfarliga hus.

   Vi är kanske några få som följer det och intresserar oss för efterdyningarna. Martin Arkads chans att bemöta detta var nog i programmet, chansen att han i efterhand skall få en upprättelse som kan kompensera den skada han fått på sitt varumärke är mikroskopisk. Oavsett om han har rätt i sak.

   • Bra sammanfattning. Att gräva ner sig i ”rätt eller fel” är nog ”a waste of time” – i förhållande till att istället lägga sin energi på att dra lärdom av det som hänt.

    Sanningen är: att det finns flera saningar – långt fler sanningar än vad som får plats i TV-rutan, oavsett skärm-storlek och sändningstid. Det finns dessutom lika många olika tolkningar av den sanning som TV presenterar.

    Gå vidare och reparera varumärket i kommande projekt istället – det är mitt råd till Järntorget!

 2. Pingback: Oskarp fokus från det blå skåpet « ByggBlasket
 3. Byggblasket
  Ändå fortsätter du att skriva på din blogg om detta, ensidigt och uppenbarligen utan att ha tagit del av nu tillgängliga uppgifter.

  MEN det allvarliga är att du med dessa åsikter speglar några av byggbranschens verkligt stora problem:

  att LÄRA SIG AV MISSTAG.
  Erfarenhetsåterföring. Analysera. Alla inblandade i hela kedjan har gjort fel – ofta fel som är väl kända i byggbranschen. Om och om igen sker det.
  Lära av sina egna, men än bättre av andras.

  att SE HELHETEN.
  Inte vitt eller svart. Att utse en syndabock är alltför enkelt.
  Att bygga med pusselbitar som inte passar ihop är vanligt.

  att stå för HEDERLIGHET.
  Att utse en syndabock, bland alla dessa som uppenbart bidragit till ett uselt resultat, på ensidiga uppgifter och utan källkritik, utan att granska tillgängliga uppgifter, det är ett uselt mediaarbete.
  Att offra syndabocken, bakbunden, är omoraliskt.
  Att självutnämt dömma, vid sidan av rättsväsendet, på sådana grunder är maktfullkomligt.
  Att sedan, mot bättre vetande, inte kunna erkänna misstaget är bara värt förakt.

  Att stå för sina misstag är hedervärt.
  Men att behöva stå för andras?
  Att stå för det beställaren köpt ”vid sidan om” entreprenaden, dennes överdrivna krav eller juristens oskicklighet? Garbos märkliga ageranden eller besiktningsmännens?

  Att en hantverkare – myndig, med yrkesbevis, medlem i Byggnads, kollektivavtal med företaget och med lön för sin prestation enligt detta – verifierar sitt utförda arbete i egenkontrollhandlingar med sin signatur trots att det är fel – medför inte något ansvar; enligt Byggnads kollektivavtal. Ansvaret är arbetsgivarens. Annars är denne inte hedervärd.

  Är det ”a waste of time” att försöka se sanningen?
  Varför lär vi oss aldrig i byggbranschen?
  Varför är det underhållning i teve att kasta skit på oss?
  Är det fel att ha yrkesstolthet och heder – oavsett yrke?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s