Fuskbyggare no 3 – Villa och Stall?

Jag vill vara tydlig med en sak – det finns regler för hur stall skall var byggda. För det är viktigt att hästar har det bra.

Motsvarande byggregler finns även för bostäder avsedda för människor.

Detta sagt med tanke på Fuskbyggare no 3 – Rickard Gustavsson

—–

Jag måste på något sätt ge TV4 en eloge för att man hittar dessa objekt. Det är så osannolikt egentligen.

Det lite komiskt att Timell och experten snart sagt varje gång tycker att det här är det värsta de sett. Timell har en viss självdistans till det där, han konstaterar att de säger så ofta men denna gången är det sant, typ. Och så är det nog, sämre råttekåk har inte setts nybyggd nånsin?

Mannen bakom verket – Rickard Gustavsson, Svenska Villa och Stall (i konkurs), blir enligt TV4-mallen utlockad på ett avsides ställe av ett par som säger sig vilja köpa ett hus av honom, han säger att han slutat som byggare men kan hjälpa till en då – ”den svarta färgen finns kvar också” (höhö). Suck.

Han som skulle fixa all pappersexersis hade strul med bygglovet och han skrev uselt formulerade kontrakt – ”under all kritik” enligt juristen, kontraktet saknar avtalspart, org.nr, namnförtydligande. Man kan ju fråga sig hur det funkade med entreprenadförsäkring, byggfelsförsäkring, kvalitetsansvarig enligt PBL, arbetsmiljösamordning.

Men, men, men.

Kunden då? Offret. Hon som kommer säkert ångra sig resten av sitt liv att hon köpte något av stallbyggaren.

Jag tycker det är naivt i överkant att tro att man kan bygga en kåk i den storleken för 800 tusen kronor. Prislappen känns som hälften eller lägre av vad en seriös firma skulle ta. Det skulle vara ytterst intressant att höra vad Timells gubbar skulle kostat för samma jobb

Jag tycker det är märkligt och lite sorgligt att man som kund inte använder några tusenlappar att köpa juridisk och teknisk hjälp från början för att avtal rätt med sin entreprenör. Här kom de in när skadan var ett faktum och allt redan blivit pannkaka.

Kunden hade betalt 720 000 kr av 800 000 kr, 90& vid leverans och hade 10% att pröjsa vid färdigställande. Ok, det är inte så ovanligt kanske men kunden skulle behövt någon att hålla i handen när lasset kom, någon som kunde säga att ”du betalar inte innan det är monterat”.

—–

Men en kund har rätt att vara naiv, byggaren borde gjort bätttre ifrån sig. Jag får hålla med killen man intervjuade i den andra kåken, han tyckte så här om Rickard Gustavsson – han ”skall inte befatta sig med byggbranschen överhuvudtaget”.

—–

Så här långt så ligger Gustavsson etta på topplistan (när det gäller byggtekniska frågor) strax före Daniel Hagbo som väldigt stark tvåa. Martin Arkad ligger tre eftersom det återstår sju program, jag misstänker att han kommer framstå som rätt ok innan serien är över.

—–

Annons

5 reaktioner på ”Fuskbyggare no 3 – Villa och Stall?

 1. Martin Arkad har kritiserats hårt för att han inte ställde upp på en intervju. Under pågående tvist i allmänn domstol, med lögner utlurad på en brygga och avskuren från land av ett filmteam.
  När man läst den tillgängliga skriftväxlingen mellan tv4 och Järntorget, tingsrättens dom, besiktningsutlåtande o dyl, har jag full förståelse för att han inte deltog i tv4:s självutnämnda tribunal – förutbestämd i en given mall. Gör er besväret att läsa!
  I efterhand säger PR-genier att det var fel. Men vilken chans hade han mot tv4:s klippbord?

  Rickard Gustavsson ställde upp. Berömdes t o m av tv4 för det. De hade ju spårat upp denne kamouflerade skurk (enligt deras redogörelse) och ställt honom med brallorna nere – och han står synbart helt oberörd, utan skam. Den ”tuffe” journalisten tappar fattningen inför detta – och berömmer.

  Att likställa programmen och de utsatta går inte – om man på något sätt vill påstå sig vara saklig.
  Inte om man är på samma planet.

  Skadan för huvudpersonerna är lika vitt skilda.
  Att jämföra Arkad och Järntorget med en person med ett så gediget offentligt register och som närmast bor i det blå skåpet!

  PS Järntorget hade utförandefel och förnekar det inte heller. Alla andra i den ”soppan” har också gjort fel. Men flera vill inte erkänna det.
  Läs tillgängliga källor – tv4 har tydligen inte gjort det i detta fallet.

 2. Det är ju sagt att denna säsongen skall handla om större byggare. Framgången att hänga Martin Arkad och Järntorget är ju högst tveksam för TV4. De andra två har ju varit den sorgliga varianten av strulputte med gediget register och avsaknad av omdöme.

  Kanske är serien bäst anpassad till just det, kanske gjorde TV4 ett rejält klavertramp, kanske blir det inte så mycket mer om större firmor? Vi får se.

 3. Jag delar din åsikt om att det antagligen inte blir så mycket mer om större firmor. De flesta bemöter nog sina kunder bättre och förstår att det är klokare att gjuta om ett badrumsgolv än att inleda en rättegång.

  Vi pratar också om olika dimesnioner här. Att jämföra Järntorgets strul på ett av deras områden med de andra är lite som att jämföra ABB med Pettersons värme i Skogalund HB… Fungerar inte något vidare.

  Men att få in en självransakan när det gäller kundbemötande bland oss byggare är nog sunt och välbehövligt. Dessutom tror jag mycket på att hjälpa ovana köpare av hus att genomföra denna livets största affär på ett klokare sätt… En coach i husköpande som kommunen tillhandahåller…. Bara en sådan sak som att ha betalningsplaner som någorlunda harmonierar med vad som är utfört…

  • Ja du, vi har djupanalyserat det här idag kan man säga.

   Vi har kommit fram till att kombinationen av en inkompetent, oärlig, korkad låtsasbyggare och en inkompetent, naiv, kan-själv-kund är dålig.
   Vi har förmodligen inte uppfunnit hjulet här, men det finns en poäng som du nämner – köparen måste bli duktigare kund om byggaren fortsätter vara en strylputte.

   Jag har en bekant som startat Köpcoachen som är ett ganska gott försök att just utbilda köpare inför deras livs största och sannolikt viktigaste affär. Kanske att vi skulle ha motsvarigheten för dem som redan äger en bostad och som skall bygga om, eller dem som skall köpa ett byggprojekt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s