En artikel i Byggindustrin från idag som är läsvärd. Det handlar om de gåtfulla folket.
Barn är som bekant ett gåtfullt folk. När barn blivit vuxna är de också ganska gåtfulla, lite otydliga och faktiskt svåra att begripa sig på. När barn blivit vuxna på riktigt startar de företag och fabriker och jobbar med med jätteviktiga grejor. Fabriker och kontor och sånt måste fungera bra och alla vuxna måste trivas och kunna jobba bra annars beter de sig som barn.
Artikeln som egentligen är en krönika handlar om att det kan vara lite lurigt att koppla ihop ovanstående med byggbranschens frälsning – BIM.
BIM hjälper oss att rita våra tre mest vanliga dimensioner och sen göra en koppling till ekonomi och tid. Så långt är det perfekt och jag är djupt avundsjuk på dem som kan det eller får utveckla tekniken. Det är precis det jag håller på med på dagarna fast lite mer som på Jesu tid, typ färgkritor, penna och papper. (ibland ritar vi med en pinne i gruset, ja…)
BIM är en fantastisk tanke där det fysiska bygget kopplas ihop med pengarna, resurserna och tidplanen. Det är just det som vi i projektledning och på platskontor bollar med på ett högst analogt sätt, mer eller mindre framgångsrikt. Jag ser egentligen ingen gräns för bra det skulle kunna vara, jag ser perfekta arbetsberedningar med nyttiga kontrollplaner liksom poppa ur skärmen så fort man klickar på en byggdel, jag ser en att-tänka-på-notering om att man först måste göra hålet i väggen innan man monterar dörren.
BIM kan med andra ord bli en total katastrof som missar det mest väsentliga av allt, människorna som skall använda det vi bygger. Dagisbarn, fabriksarbetare och kontorslavar. Risken är att systemet blir så tekniskt och teoretiskt bra att det börjar leva sitt eget liv, lite som den fantastiska filmen Terminator. Det är det krönikan handlar, fast med andra ord.
”– Hur digitaliserar man krav och hur kopplas kraven till själva modellerna? Hur tidigt kan man börja bygga en modell? Innan man riktigt har en aning om hur byggnaden/anläggningen ska utformas rent fysiskt?
/…/
Ser vi på de flesta tillämpningar av bim i dag kan vi konstatera att dessa har ett starkt projekterings- och produktionsfokus. Det är inget fel med det, men vi är övertygade att bim får en ännu större effekt när vi lyckas få med systematisk hantering av brukarkraven.”
Precis. Att ta in människors behov, förväntningar och drömmar i en digital modell och sen plotta ut dem som en ritning är inte självklart. Inte på något sätt.
—–
Sen har jag en invändning som inte får plats här – Lone Ranger, den som skall hantera tekniken ut i fält måste uppgraderas till en ny version.
—–
Initialt hamnar vi nog i något som liknar när 2D-CAD började användas i större skala inom bygg. Med ”CAD-hjon” som förde in handskisser från den gamla stammen som handritade.
Det var först när man fick mail så man lätt kunde dela filer med med andra konsulter, och erfarna projektörer började kunna använda CAD som man fick den riktiga utväxlingen på CAD.
Även nu är det nog först när filutväxling mellan olika BIM-program fungerar och när mer erfarna projektörer klarar av att använda programvaran som det lossnar.
Här är lite intressanta artiklar om ett amerikanskt entreprenadföretag (DPR Construction) som jobbar skarpt med BIM istället för att snacka och visionera:
http://www.aecbytes.com/buildingthefuture/2009/ModelBasedEstimating.html
http://www.aecbytes.com/viewpoint/2009/issue_48.html
De hade hållt på med detta ganska länge redan 2009. En riktig pionjär värd att studera.
Delar din synpunkt att de stora förbättringsmöjligheterna ligger på ett mänskligt plan, mer än i dyra programvaror och moderiktiga managementfilosofier.
Tack för länkarna, jag behöver lite ny input utifrån 🙂
Jag har faktiskt en länk till.
Snacket om att byggbranschen ska ta efter bilbyggarbranschen är man trött på, men det här är en historisk tillbakablick när Toyota återstartade en av GMs nedlagda fabriker med i princip samma personal. Fabriken gick från att vara bland de sämsta (innan den lades ner) till att bli kanske GMs absolut bästa.
Tyvärr lyckades GM själva aldrig upprepa detta i någon annan fabrik, och du vet ju hur det gick.
Du kommer att förstå de intressanta kopplingarna till bygg när du lyssnar:
http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/403/nummi
Direktlänk till själva radioprogrammet:
http://www.thisamericanlife.org/sites/all/play_music/play_full.php?play=403