Byggbloggande – plus och minus

Byggbranschen är en av de största sektorerna i landet, en gammal uppgift jag minns säger att vi är ca 450 000 människor. Man kan tycka att några av dem har en del att berätta eller för den sakens skull ha ett självhävdelsebehov. Eller helt enkelt ovanligt stor käft.

Så det borde finnas ett gäng bloggare inom byggbranschen, men vi är märkligt få.

Svensk Byggtjänst har ju en portal där man samlat en del kloka människor för att i bloggform mer professionellt sprida lite glädje och upplysning, men ärligt talat verkar det stannat av helt där. Chefen Erik Hellqvist och altmeistern Lennart Wågström verkar försöka blåsa lite liv i sighten men annars är det tyst. Fredrik på Byggvärlden får väl räknas i i den proffskategorin också. Han kompletterar tidningsartiklarna med synpunkter och reflektioner, men som han säger själv – ”jag får ju göra det på arbetstid”.

Värre då för oss privatspanare. Tyvärr försvinner någon ibland och som läsare så känns det som att tappa en god vän. Byggblasket lade ju tangentbordet på hyllan alldeles nyligen och stängde dessutom ner bloggen helt. Mycket att göra på jobbet och var sak har sin tid var möjligen orsaken.

Ännu mer tyvärr så fick vi igår ett beskt inlägg från Calle Fridén som gjorde sitt sista inlägg på en långkörare, Utsiktfrånetttak. Motivet till sortin är upprörande och tråkigt. Calle känner av att hans bloggande påverkat hans chanser att få jobb. Han är en stridbar person med åsikter och starkt fackligt engegemang, ok. Att det skulle vara en nackdel på storbolagen låter sjukt, men det kan vara sant.

Ledsamt.

Men vi får inte ge upp. Några stycken håller igång ändå. I min RSS-läsare så läser jag ibland Jens Hoffman på Dipart, han skriver om lite allt mellan himmel och jord och är ibland underbart intern och spontan. Chefen på Veidekke bloggar sporadiskt. Ordföranden för Byggcheferna glimtar till mellan långa uppehåll.

I min dagliga närhet finns numera Robert Landevid på Archicon som bloggar om lite allt möjligt. Nu har Sync så mycket jobb att lägga på honom så det är tveksamt om han får tid till något annat alls.

Senaste stjärnskottet på byggblogghimlen är en annan bekant till mig, chefen på Rotpartner har tagit sina första stapplande steg i blogglivet. Det kan bli bra.

Men. Det borde finnas fler.

—–

Sen kan man ju alltid kolla in hos Byggidioterna förstås. Seriöst jävla byggbloggande där. De finns även på twitter som extra bonus.

—–

3 reaktioner på ”Byggbloggande – plus och minus

 1. Jag tänker på Karin Törnqvist, hon som agerade ”whistleblower” på Göteborg energi.

  Lär vara en och annan presumtiv köpare av hennes konsulttjänster som googlar hennes namn, men tänker om när de klickar in sig på första länken som dyker upp:

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/karin-vagade-sla-larm

  Man ska nog tänka sig för när man utdelar hård kritik mot företag och personer och samtidigt outar sig själv.

  I övrigt brukar ”karriärrådgivare” rekommendera att man skriver artiklar och håller föredrag för att pumpa upp sin auktoritet inom området. Att skriva en blog borde nog kunna räknas till samma kategori.

  Man får också en ganska bra uppfattning om din personlighet och dina värderingar genom att läsa din blog. Den som anlitar dig behöver inte köpa grisen i säcken i detta hänseende.

  • Om det är smart eller inte att vränga ut på saker och ting offentligt är under diskussion på Sync ibland. Det kan jag säga.

   Men vi tror att det positiva överväger så här långt. Men vem vet, det kanske slår tillbaka och blir viral revision på allt dumt jag skrivit. Den som läser får se 🙂

 2. Pingback: Byggbloggare behövs | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s