Sync Blog återgår till ursprunget – snart

Fredrik Karlsson, ex-chef på Byggvärden, var vänlig nog att på Twitter påpeka att det är dags att blogga om byggbranschen igen, faktiskt så är han just nu last man standing i byggbloggarbranschen. Och kanske är det så att det varit lite för mycket Indien på Syncbloggen sista tiden, lite trams in emellan och några veckors Julknytkalasbloggande  i december.

Byggblogga dårå.

Historik – Den här bloggen startade 2008. Jag försökte formulera då varför jag börjat blogga, de orden har levt kvar:

”…jag har gott om funderingar och tankar om byggbranschen, branschens problem och möjligheter. Det fanns då och det finns ibland även nu en grinig stämning runt branschen med mycket negativa nyheter, jag tycker det finns så mycket mycket mer att berätta.

Så bloggen kom till för att vädra ut missnöje, berätta om det roliga som händer och om de viktiga människorna, ställa frågorna och kanske också få reda på svaren.”

– – – – –

December 2008, alltså. Sen dess har Göteborg blivit mutornas huvudstad, Fuskbyggarna gått tre säsonger, Byggnads nästan strejkat, en ny PBL kommit och konjunkturen vänt uppåt och sen ner igen. Under tiden, drygt tre år, har jag skrivit 832 inlägg, oklart till vilken nytta annat än som egotripp och verklighetsflykt.

Just nu har jag svårt att få till det just nu – det att ”berätta om det roliga som händer”. Jag är bekymrad över läget i flera projekt. Jag vet att det löser sig, det gör det alltid, men vägen dit är inte alltid helt bekväm.

– – – – – –

Jag blir inte mer uppmuntrad av artikeln idag i GP om byggskandaler i Göteborg.

Bygget på Friggagatan är i tidningens version ett fiasko. Inte helt osannolikt om man ser det lite utifrån. Det projektet stod still under flera år i väntan på en segsliten detaljplaneprocess, sen när man väl fick bygglov så skulle man köra en platsgjuten stomme under värsta vintern i mannaminne. Bygget måste rimligen varit hårt pressat ekonomiskt, hyresrätter är svårt nog ändå. Det är inte helt otroligt att man förenklat tekniska lösningar lite för mycket, köpt entreprenörer lite för billigt och ägnat för lite kärlek åt kvalitetskontroll.

Mark Isitt kallar fastigheten ”ruttet byggd”, han pratar om ”bristen på yrkesstolthet” – vi får hoppas att han vet mer än jag om det faktiska problemen när han gör det omdömet. Att White Arkitekter får en släng av sleven är lite märkligt, jag tillhör inte deras främsta försvarare men felen som redovisas är knappast brister på A-ritningen.

Bygget är utfört som CM (delad entreprenad) med Byggfast som samordnare, i sig inget konstigt egentligen även om det i tidningen antyds att det är ett problem. Entreprenadformen är inte fel, man kan bevisligen bygga dåligt i samtliga förekommande entreprenadformer. Men jag känner till en del av de entreprenörer som varit på plats och är inte helt förvånad att GP utlovar uppföljning som handlar om svarta pengar, rumäner som inte fått betalt och annat skumrask. Tyvärr.

– – – – – –

HSB har ett olycksaligt bygge på Hisingen, Monsungatan. GP snuddar vid det projektet också, möjligen kommer det fler artiklar om det. Sync lite insyn i detta utan vara inblandad själv.  De stackarna som köpt sin bostad där har haft en pågående vattenskada sen de flyttade in.  Snacket på stan är att det är en ändlös felsökning som nu landar i en jätteåtgärd. Ryktet säger att tillverkaren av prefabelementen nu tagit på sig ansvaret för en konstruktionsmiss, nu plockar man ner och gör om det från början.

Skillnaden är stor, tror jag, på de bägge projekten. På Hisingen så handlar det om ett svårfunnet fel, en lång undersökning och nu till slut en åtgärd. Byggherren, totalentreprenören och prefabentreprenören har aldrig släppt taget eller avsagt sig något ansvar. På Friggagatan låter det mer som att man byggt fort och fel, att ansvaret spätts ut på många händer och att det är taffligt avslutat. Klasskillnad alltså.

– – – – – –

GP utlovar fortsättning, jag hänger på hoppas jag. Här finns lite och här, resten måste man betala för än så länge. Livet är hårt.

Update:

Det ”idag” som nämns ovan är i själva verket igår, det vill säge den 11 mars. Idag idag är det den 12 mars och  GP skriver om Gardera Bemanning, det har Sync gjort förut.

GP fortsätter krama ur sitt scoop, nu om att fastighetsägaren vill höja hyrorna. En helt annan fråga alltså.

– – – – – –

Annons

5 reaktioner på ”Sync Blog återgår till ursprunget – snart

 1. Pingback: “Skandaler” i byggbranschen tyvärr inget nytt | En ingenjörs funderingar…
 2. I senaste avsnittet av fuskbyggarna som sändes förra veckan så nämnde kunden att det nog var lite riskartat att välja en entreprenör som var så mycket billigare än de andra som lämnt pris.

  Paret hade svårt att få barn och höll på med en kostsam behandling på grund av det vilket gjorde att det där låga priset var en förutsättning för att kunna skohorna in ombyggnaden i ekonomin.

  Han berättade att han därför frågat entreprenören vid flertalet tillfällen om han verkligen skulle klara av att göra jobbet till den summan, vilken han försäkrade.

  Timell nappade inte på det, utan problemet var brist på yrkesstolthet samt att kunden betalat i förskott. Entreprenadsummans rimlighet är aldrig något som diskuterats i något program, mig veterligen. Sen kan man ju tycka att entrenören är den som ska ha koll på vad som är en rimlig entreprenadsumma. Det är ju en förutsättning för att kunna driva en fungerande verksamhet. Men det ligger också i kunden intresse att sovra bort de som inte kommer att kunna genomföra bygget på ett vettigt sätt.

  Känns som även professionella aktörer ofta hamnar i samma sits. Att man handlar upp något trots att maggropskänslan är dålig. För att det passar så bra med tillgänglig mängd pengar (passar in i budget). Inte nödvändigtvis för att spara pengar, utan för att undvika att förlora pengar.

  Jag tror inte att pengarna är så stor morot när det skitit ihop sig rejält och att åtgärda det hela kostar mer än hela den ursprungliga entreprenadsumman, som i sin tur var fel i förhållande till vad som skulle utföras. När det gäller yrkesstolthet så är det väl en biprodukt när man utför saker som man klarar av och som både man själv och kunden är nöjda med. Håller man bara på och klabbar med grejer som man inte riktigt fixar så är det nog svårt att jobba upp någon yrkesstolthet. Sen blir det ett stråk av dåliga affärer och en evig jakt på nya pengar att fylla de gamla hålen med.

 3. Pingback: Bygg-bloggen » Arkiv » Ju fler byggbloggar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s