Oh, Loord

Sync har haft sommarlov. Det behövdes för det har varit en tuff första halva på 2012.

Sommaren 2012 har jag alltså inte knarkat byggahus.se, jag har åkt husbil och bakat med barnen och varit på kollo med alla kusinerna och sett Bruce Springsteen och bara haft det gôtt. Men jag kan ändå inte låta bli att dela med mig av ett inlägg som jag hittade på den sighten, där finns trots allt gränssnittet mellan branschen och privatkunderna.

Den som läst Sync Blog länge och väl vet att jag skrev en massa inlägg om byggahus.se under hösten 2009. Det är tre år sen men lika aktuellt fortfarande. Sighten är ett forum för hemmabyggarna och privatpersonerna som behöver lufta sina relationer med hantverkare.

I några av mina inlägg så var jag faktiskt ganska upprörd över dem som tyckte att det är ok att koppla lite elinstallationer själva, utan utbildning och med sitt ego som främsta tillgång. I ett inlägg från i våras så ställer en person en fråga till forumets expert på el och teknik. Den här killens inlägg innehåller all den självgodhet man kan begära och förstås en nedlåtande attityd mot hantverkare och deras yrkeskunskap. Han har ju ”90 hp högskolefysik med en del ellära”, gu´bevars!

Elexperten, Bengt Loord, svarar helt underbart. Jag klipper in det smaskigaste.

”Nu säger du att du är intelligentare än andra och det är just detta som många känner och gör att de känner sig så duktiga att de kan allt. De flesta blir inte intelligentare bara för att de läst en bok eller gått en enstaka kurs. 

Två hörnstenar i Arbetsmiljölagen är att arbetsgivaren ska tillse att medarbetarna har erfoderlig utbildning och dessutom anpassa uppgifterna till individen. Det skulle kunna innebära att arbetsgivaren inte kan sätta en person med alltför stor självtillit på elinstallationsarbeten utan låta honom kratta löv eller liknande, som normalt får anses mindre farligt.

Det som skiljer en duktig elektriker från många andra är att de tänker efter INNAN de gör saker och ting.

I ditt fall hade det nog varit bra om du tänkt igenom ditt inlägg en gång till innan du sände in det. Du hade då upptäckt att risken för att få böter eller fängelse för olaga elinstallationsarbete är försvinnande liten jämfört med risken för att du själv eller andra råkar ut för skada om du gör något misstag.

Var rädd om dig själv och dina anhöriga även om risken att få böter eller fängelse är liten! Det är normalt inte där faran ligger!”

🙂

Läs hela inlägget här.

– – – – – –

Sync Blog apropå lekmän som kopplar elektriska grejor

– – – – – –

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s