Varning för grovt språk!

Våren 2011. En beställare, min kollega och några till satte sig ner för ett byggmöte.  Kaffet var på gång fram på bordet och beställaren sa:

– Ni har väl inte ollat mjölken?

Den nämnda hanteringen av mjölk är främmande för mig och sannolikt för de flesta andra också. Min salig farmor hävdade i och för sig att filmjölk hjälpte mot urinvägsinfektion, så i medicinska syften så har kanske någon enstaka man också använt mejerivaror på just det viset, men det känns lite långsökt.

Nej, vår beställare hade ingen anledning att tro någon gjort så. Istället var det en ice-breaker som hette duga. Beställarens satte nivån, på flera sätt. Han manifesterade en manlig höhö-jargong som är på utdöende men som lätt får liv om man bara värmer den lite grann. Dessutom markerade han att han inte alltid litade på entreprenören (som stod för kaffet och mjölken).

Ingen kvinna var närvarande.

– – – – –

Våren 2013 i ett fikarum hos en entreprenör gör sig en av platscheferna vid bordet lite lustig och refererar till en gammal kuf som varje fredag drog sin replik:

– Idag är det fredag. Då är det fitta och jordnötter! (breeeeed götebosk dialekt)

Listigt sätt att återge någon annans skämt, då är det inte lika illa om någon tar illa upp. I byggbyssjan med 100% testosteron går det slämtet säkert hem, med uppmuntrande skratt och grymtningar som belöning.  På kontoret passade det inte lika väl, men ingen protesterade heller. Jag som utböling kände i magen att det var över gränsen men fegade ur i stunden och jag sa inget.

2 kvinnor var närvarande. Oklart vad de tyckte egentligen.

– – – – –

Jag träffar inte på speciellt många kvinnor ute på byggena, det är enstaka arbetsledare och tjänstemän. Inne på kontoren hos byggfirmorna och brukar det finnas några få, ofta är administratörerna just kvinnor. Hos konsulterna är fördelningen bättre, i vissa fall faktiskt helt jämn.

I ett inlägg på byggcheferna.se så kan man läsa att ”andelen kvinnor som arbetar i byggbranschen ungefär 17 procent, i den siffran ingår även administrativa tjänster som exempelvis assistenter”. Japp, ingen överraskning alltså. Balansen blir bättre efterhand enligt prognoserna, i alla fall i utbildningsväsendet. Fler kvinnor väljer att bli tekniska ingenjörer. Det står inget om hur man skall locka fler att vilja bli hantverkare, dock.

Bara ett tipsJag känner inte att jag tillfört så mycket i frågan, för länge sen blev i alla fall lite diskussion i en serie blogginlägg här. Då skrev jag det högtravande:
”Om byggbranschen rycker upp sig en smula, putsar upp sitt sargade anseende, satsar på att skapa arbetsglädje och stimulerande arbetsmiljö så tror jag att det här kommer lösa sig självt med tiden. Kompetenta kvinnor tar plats bredvid kompetenta män och jobbar tillsammans och bygger bra boende för framtida generationer utan att slita mer än nödvändigt på Planeten Jorden.”

En stimulerande arbetsmiljö kan kanske för en del vara att skämt om fitta och jordnötter inte förekommer. En annan sak kan vara att vi hjälper dem som känner sig illa behandlade att inte vända ansvaret för olusten mot sig själva.

– – – – –

Epilog 2013. Den nästan unge mannen som drog det ovan nämnda fredagsskämtet är för övrigt en trevlig prick, han hade nyligen ansvaret för att byta kök på firmans kontor. Som alla förstår är det en grannlaga uppgift, risken att råka ut för tråkningar är mer troligt än allt smör i Småland.

Så slutet gott allting gott när kollegorna en fredag ordnade invigning av mästerverket och den ena av de två kvinnorna i sällskapet till platschefen överräckte ett hjärtligt leende och en påse jordnötter. (Om någon ollat dem först förtäljer inte historien)

🙂

– – – – –

2 reaktioner på ”Varning för grovt språk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s