Reglera regleringen

Sonny Modig har ju framstått som en ganska vidsynt och frispråkig redan innan. Nu när han skall lämna sin post på MKB Fastighets AB så skriver han i DN en debattartikel av skarpt snitt.

Hyrorna måste sättas som på en riktig marknad

Det handlar om den hyresreglering som finns, eller fanns men ända finns eller hur det nu egentligen är.

Twittergänget på fastighetsägarsidan väntar i skrivande stund med elakt smil på att Barbro Engman på Hyregästföreningen skall avfyra arsenalen.

Jag med, mest för att Barbro Engman är så välformulerad och vass. Fastighetsägarbloggen blir sällan lika läsvärd oavsett vilket läger man håller på.

– – – – – 

Jag vet inte så mycket mer än att det på min skärm passerat en del projektkalkyler som prövat hyresrätt som alternativ och som sen hamnat i runda arkivet hos våra beställare. Inget intressant.

Jag poppar nog lite popcorn och bevittnar ännu en dag av pajkastning.

– – – – – 

 

 

Annons

7 reaktioner på ”Reglera regleringen

 1. Notera att han med uttalandet att ”det är en myndighetsuppgift att reglera en marknad och inte en fråga som skall hanteras av särintressen” implicit helt förkastar den svenska lönebildningsmodellen under de senaste 120 åren. Undrar om han ens är medveten om det….

   • Det är oavsett lite mer upplysande när särintressen talar klarspråk istället för att fånga upp lite floskler från någon gammal Sture Eskilsson-pamflett. Får se vad som händer med det marknadsförespråkande särintresset när det etableras en ”riktig marknad” och vinsterna går mot noll, vilket de då skall göra. Fast det är väl ingen större risk för att det kommer att hända.

 2. Olle
  Jag kan för lite om det här för att ha vettigt underbyggd åsikt.

  Hjärtat säger att vi skall ta hand om de har det svårt och självklart inte tvinga någon från sitt hem, självklart måste människor med låg inkomst ha råd att bo i vårt land..

  Men. Jobbar jag på uppdrag av en fastighetsägare så kan jag ju konstatera att systemet inte funkar särskilt väl.

 3. Hyrorna i nyproduktion är på de nivåer nu att det går att få lönsamhet i nyproduktion. Kanske inte 15-25% som vissa bolag typ JM vant sig vid, men många långsiktiga ägare tycker 4-7% är alldeles utmärkt.

  • Det är ju helt olika affärsmodeller.
   BRf-byggande med snabb exit och 30% vinst är ju också risky business och inte alltid så enkelt.
   Att bygga HR funkar så klart om man är disciplinerad, kan du få 7% avkastning över tiden så finns det nog ganska många som vill vara med.

   De projekt som förkastats i vår sfär är HR i befintliga byggnader, alltså relativt kostsamma ROT-jobb, typ vindsvåningar som blir hiskeligt dyra i hyra.

   • Korrekt, gör nyprod åt en stor beställare nu, drygt 20000/BOA för moderna fina hus, samma beställare betalade 25′ för ROT av liknande hus. Såg dessutom förjäkligt ut rent ut sagt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s