LEAN är numera en utryck för Toyotas sätt att arbeta som grundlades på 40-talet, det är helt enkelt ett sätt att jobba med minimala resurser. I Sverige är Scania bäst på detta, och har börjat anamma det i sina byggprojekt(se artikel i Byggindustrin).
För byggbranschen framstår detta som en nyhet även 2009. Smickrande? Svagt till måttligt.
Jag var kurs i LEAN Projektledning höste 2008, hos STF Kurs Lean Projektledning. Kursen är riktad mot industrin, och det var med viss skepsis som jag satte mig i samma rum som produktionschefen för fläkttillverkning, killar specialiserade på pannlampor och konstruktörer för elkomponenter. Kursledaren Ulla Sebestyén gjorde ett bra jobb, och jag översatte industrins situation till min byggvardag och fick nya insikter. Det industrin kallar produktutveckling kallar vi för projektering. Det industrin kallar för prototyp kallar vi för färdig produkt. De justeringar industrin gör från prototyp till färdig produkt, det är den skiten som dröjer sig kvar i våra slutbesiktningsprotokoll när kunden flyttat in!
LEAN innebär en genomtänkt process med ett minimun av slöseri i alla led. Erfarenhetsåterföring och eliminering av upprepade fel, styrning av begränsade resurser, korta ledtider, noggrann logistik och ingen lagerhållning. Alla inblandade är delaktiga och tar ansvar för sin del och för slutprodukten. Det låter inte så pjåkigt, i byggbranschen kan man nog spara in några miljarder ganska snart.
Vi börjar med projekteringen, tycker jag! Imorgon.
– – – – –
Uppdatering: Detta följdes av en rad betraktelser på ämnet LEAN i förhållande till byggbranschen.
– – – – –
Tack för det förtydligandet… Länkar till det från Byggblasket.
Ha de!
Jag är av den uppfattningen att många av byggprocessens problem kan minimeras genom ett ”startmöte”, så snart som möjligt i projektet, där alla olika yrkesgrupper tillsammans går igenom vad som är viktigt för alla.
Alla har ju lite olika uppfattningar om andras arbete, men om man på detta sätt kan sprida information, så tror jag att alla får en lättare resa, samt att slutprodukten blir bättre, men en bättre totalekonomi, för alla.
Toleransnivån ökar. Och förståelsen för vad alla andra gör, och varför, måste innebära en bättre stämning, och ett bättre bygge.
Vi alla, är ju ihopknuffade för att utföra ett uppdrag, och det är inte att sätta upp gips eller installera vatten och värme.
Det är att leverera en beställning, där många olika moment ingår.
Jag vet att JM och NVS-filialen Ransta bygger bostäder med ett samverkansavtal i botten (http://www.nvs.se/nyheter/080124_jm_stockholm.asp).
Jag vet inte exakt hur det ser ut men alla inblandade verkar nöjda.