Kommunikation ur kurs

Sync Blog tar tillfällig paus i rekryteringsarbetet och irriterar sig på annat istället.

För ett par år sen var jag på kurs. Jag skulle lära mig att skriva byggbeskrivningar enligt HUS-AMA. Den kursen behövde jag för jag kan inte det, och det är förmodligen ganska många som skulle behöva just en sån kurs. Oftast är det ju arkitekter som skriver beskrivningen så där satt jag som ensam projektledare omgiven av en massa arkitekter.

Så vi körde igång. Hus-AMA är väl möjligen en av de tråkigaste böckerna på Planeten Jorden, men den fyller naturligtvis ett syfte. Det tog ett par timmar, men sen fanns det ett tydligt mönster. Det blev en småputtrig familjär jargong där kommentarerna och skämten nästan hela tiden ledde till ungefär samma sak. Andemeningen blev att – ja ja vi kan väl skriva bättre beskrivningar, men de läser den ju inte på bygget ändå!

Så de på bygget alltså – de läser inte ändå! Faktiskt så kunde man ana att de där byggnadsarbetare i allmänhet knappt var läskunniga, och om de ändå kunde läsa så kastade byggarna ändå beskrivningen i en byrålåda och sen byggde de som de brukar.

Eftersom jag hamnat i en sen trotsålder och plötsligt kände att jag fick försvara hedern för alla mina kollegor och gamla kompisar så sa jag, (bara lite provocerandeJ), att det skrivs in så mycket skit i beskrivningarna att det på bygget inte blir användbart. Beskrivningen är helt enkelt alltför ofta en ganska dålig produkt. Det är anledningen till att den inte används. Jag fick inga applåder alls.

Om man tar en normal byggbeskrivning så är den på 30 sidor och jag kan nästan osynat kasta bort sida ett till tio och sida tjugo till trettio utan att förlora någon vital information. De sidorna i mitten med det verkligt nyttiga innehållet kan komprimeras till hälften. Någon sitter och copy/paste-ar en gammal beskrivning för ett annat objekt, skriver in saker som bara skall finnas i AF-delen, ser till att ha ryggen fri genom klyschor som ”utförs i erforderlig omfattning” eller ”enligt fabrikantens anvisning” eller varför inte ”alla mått kontrolleras på plats”. Någon som känner igen sig?

Nej, mina kära projektörsvänner, jag tror det är bevisat sen tidigare att de dyraste felen i byggsvängen kommer från felaktig eller bristande projektering. Vi kan inte fortsätta leverera dåliga projekteringar och skylla allt på slarviga byggjobbare. Byggarna är läskunniga och definitivt skrivkunniga.  De kan t ex skriva extraräkningar och avvikelserapporter.

P:S:

Läs gärna Lennart Wågström på Byggbloggarna, han kan verka old-school och lite tråkig, men han har rätt nästan hela tiden.

 

Uppdaterat: Göran W heter Lennart. Det hade jag sett om jag var läskunnig och noggrann.

Annons

8 reaktioner på ”Kommunikation ur kurs

 1. Väl skrivet.

  Jag läser alltid, vid uppstart. igenom beskrivningen. (tänk pyramidregeln).
  Då jag läst den alldeles för tjocka luntan med papper, och strukit under det som är viktigt för mig att komma ihåg, det brukar bli ungefär 1 till 2 sidor av ca 40 till 50, då läser jag den inte alls, trots att jag är läskunnig, utom då jag behöver friska upp minnet gällande t.ex materialval.

 2. Pingback: I april födde bloggvärlden femlingar! Grattis! @ byggblasket.se
 3. Högintressant fråga och snyggt inspel!
  Jag rycker tag i några skarpa hjärnor kring AMA och våra verktyg för beskrivningsteknik och återkommer med vår inställning i frågorna inom kort.

  Förresten. Lennart Wågström heter han! Inte Göran.

 4. Pingback: Underskatta inte värdet av den tekniska beskrivningen « I vårt hörn av nätet - en del av byggbloggarna
 5. Byggbeskrivningarna är lite som när skattemyndigheten skriver lagar för pizzabagarna att följa. De är inte alltid anpassade för de som skall läsa dem, och det har du rätt i. Men jag vet av erfarenhet att när t ex vår produkt för fuktkontrollerad ventilation på vinden (TrygghetsVakten Vind) är föreskriven så finns skall det inte byggas någon takfotsventilation, men det händer ibland att den finns där ändå och måste stängas i efterhand. Även en svårbegriplig byggbeskrivning och ritning måste naturligtvis följas så problemet finns nog hos såväl avsändare som mottagare.

 6. Pingback: ”Bra hus - visst, men först en bra beskrivning!” @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s