Byggahus.se – Privatkunder i koncentrat

Precis innan semestern hade Sync en infokväll om ROT-avdraget för småbyggarna i innersta kretsen. Efter det gjorde kombinationen ledig tid och dåligt väder att jag fick fundera över byggarnas förhållande till privatkunder. Faktiskt fick jag bränsle till en hel serie inlägg.

Som entreprenör gjorde jag under några år en del byggjobb hemma hos folk, oftast var det fuktskador. Någon gång så var kunden relaterad till mig, kompisar och kompisars kompisar som behövde saker gjorda. Vanliga människor. Människor är som folk är mest, många är utan kunskap om byggande och byggnader men vill gärna bo i hus. Mer eller mindre frivilligt blir de då också fastighetsägare. Med tiden blir de då dessutom ofrånkomligt beställare av byggarbeten. Oj, backa bandet lite! Alla beställer inte jobben av någon annan, några utför dem helt själv med varierande resultat.

www.byggahus.se kan man läsa om det här, jag har varit inne på det förut. Det är en konsumentsight för byggande. Där finns ett forum där man kan lägga in en fråga och vem som helst av övriga medlemmar kan gå in och svara och resonera. Det finns tydligen 70 000 medlemmar så det borde finnas en oerhörd mängd ackumulerad erfarenhet och kunskap, men helt säkert också ett antal dårar och rätt många viktigpettrar med dålig koll på viktiga saker. Det kan bli ganska långa trådar med svar och resonemang. Det är underhållande för en byggnörd med semester.

Underhållning för mig alltså. Roligast är när gossarna snackar om sina handmaskiner och sågbord. Man droppar initierade klyschor och modellbeteckningar som ingen oinvigd fattar. Tips från någon som ”åkte förbi K-RAuta och så att de hade 30 %” på en riktigt hyfsad sticksåg – sånt gillar jag.

Jag får lite moderskänslor för vissa insändare emellanåt, det sker när frågan är harmlös och avslöjar en gullig tveksamhet om saker som jag tycker är oviktiga eller enkla men uppenbarligen blir stora för en del människor. Andra frågor kan skapa helt annan känsla, det är när frågeställaren avslöjar sig som en Bror Duktig genom sitt sätt att uttrycka sig och att han egentligen redan har bestämt sig, han har ingen egentlig fråga utan det handlar bara om bekräftelse och uppvisning. Den typen av kund sorterar man som byggentreprenör helst bort direkt.

Några inlägg avslöjar också en naivitet som kommer göra ont på sikt, som den som precis köpt ett hus, flyttar från hyresrätt och frågade om han får en hyresfri månad nu när räntan skall betalas först i efterhand till skillnad från hyresavin som alltid betalades i förskott.  Den killen har lite kvar att uppleva i husägandet, är min gissning.

En del frågor av teknisk karaktär poppar upp som borde riktas till rätt person direkt, t ex om dimensionering av en bärlina till ett bjälklag. Märkligt nog så finns det hemmabyggare som har mycket bättre koll på tabeller och dimensioneringsprogram än vad jag har, trots att jag har 20 år i byggbranschen i ryggen. Skillnaden är att om jag undrar något sådant så ringer jag en konstruktör, jag läser aldrig i någon tabell. Att diskutera dimensionering av bärande konstruktioner med någon annan än en beprövad konstruktör eller en väldigt duktig hantverkare är för mig helt otänkbart.

Nu är det väl ytterst sällan någon dör av ett feldimensionerat bjälklag i en sommarstuga, kanske. Men alla de killar (alltid killar, inga tjejer frågar om detta) som skall koppla ihop nollan och jorden i en elcentral eller bara undrar hur spisen skall kopplas, de gossarna skrämmer mig. Straffskalan för att med okunskap och dumdristighet riskera livet på sina närmaste borde starta med offentligt spöstraff som uppvärmning följt av några schysta chocker med elpistol.

Annons

En reaktion på ”Byggahus.se – Privatkunder i koncentrat

  1. Det är intressant och lärorik läsning.
    ALLA byggare borde ”läsa på” på diverse forum – för att förstå HUR beställare-kommunikationen (jag föredrar dock att använda ordet KUND-kommunikation) bör utformas så att man kan undvika att behöva reda upp missförstånd och annat onödigt i efterhand. Det är ju sån´t som annars skadar varumärket.
    ”Gördetsjälvarna” får däremot själva ta sitt ansvar för sin eventuella dumdristighet (kanske sån´t som kan kallas MACHO???)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s