Berra är en arg privatkund

Bloggkollegan ByggBlasket skrev om byggismen härförleden. Ett lite småkul inlägg med humoristisk vinkel och en rejäl dos ironi, med djupt allvar i botten. Det är bra men lite av samma skåpmat som vi ältar både han och jag. Nej, det som verkligen fångar mitt intresse är kommentarstråden som följer. En man med signaturen Berra delger sin syn på byggbranschens aktörer, han kräks ymnigt över tangentbordet och spolar sen ner ett par hundratusen yrkesverksamma människor rätt ner i kloaken. Han gör i och för sig emellanåt några tafatta försök att inte dra alla över en kam, men lyckas dåligt med det.

Jag tänkte att jag skulle bemöta en del av vad han har att säga. Berras citat i fetstil och mina i blygsam och ödmjuk kursiv text. Berra börjar lite vackert:

Byggbranschen är den mest hatade branschen vi har vågar jag påstå.

Möjligen, kanske välförtjänt, men den är stor också – den näst största efter vårdsektorn. Andelen rötägg, idioter och bedragare syns lite för ofta och vi i byggbranschen har en lång tradition av att göra pinsamma systemfel som gärna blir skandalartiklar med tiden.

Ingen yrkesheder och ingen moral!

Som sagt – vi är många, vi har en ganska kass kultur och tyvärr en rallarmentalitet som dröjer sig kvar. Men heder och moral finns, jag lovar.

Bygga fort men fel har man gjort i decennier och sen konkar man i dåliga tider för att svina vidare i nästa högkonjunktur.

Konkurserna blir mer vanliga i dåliga tider, men knappast mer utstuderat än i andra branscher. Naturligtvis försöker man tjäna pengar i goda tider, men seriösa byggare strävar efter ett långsiktigt förhållande till sina kunder. Det är mest lönsamt på sikt.

Vilka var det som gick bygglinjen när man själv gick i skolan?! Varför skulle de sköta sig bättre i yrkeslivet än de gjorde då?

Här tycker jag du börjar bli oförskämd, Berra! De där killarna som satt längst bak i klassrummet i skolan och som gick ur skolan med 0,9 i snitt – de har blivit både bilmekaniker, snickare och fotbollsproffs. Jag tycker du har en nedvärderande attityd här. Tråkigt.

Moral, etik och yrkesstolthet verkar vara helt okända begrepp, begrepp som borde vara det allra viktigaste under denna typ av utbildning. Vilka är chefer i dagens byggbransch? De som var lite smartare än ovanstående kategori? De som inte skulle klarat sig i någon annan bransch?

Oj då, nu snackar du om mig. Jag ansträngde mig i och för sig för att vara så cool som möjligt i skolan, men kunde inte undvika ett hyfsat medelbetyg ändå. Att jag och mina chefskollegor i byggbranschen skulle vara de mer smarta bråkstakarna från skoltiden stämmer inte. Att påstå det är inskränkt och kortsynt. Vi klarar oss mycket bra i andra branscher om vi väljer den vägen, det vågar jag påstå.

Min förhoppning är att fler och fler står emot och kräver mer, vågar ta en fight i tingsrätten och inte accepterar denna bransch längre. Jag tror faktiskt att fler och fler gör så, man blir peppad på byggforum och man inser att andra vågar ta fighten.

Jodå, på byggahus.se som jag skrivit om i veckan där kan man läsa en hel del. Jag har nog läst ett par tusen nya trådar under sommaren och det är försvinnande få som handlar om stygga entreprenörer. Men visst, de trådarna finns också. Möjligen kommer det fram mer i kommentarerna än i själva inläggen. Om ett sådant forum hjälper privatpersoner att stå upp mot oseriösa entreprenörer är det kanon, jag applåderar.

(Berra öser sen en skopa ovett över storbyggarna, innan han fortsätter)
Då har jag inte glömt alla småföretagare som fuskar och svinar men de är lite anonyma och svårare att nå. Alla dem som dubblade priserna bara för att ROT-avdraget kom, som svartjobbar och som gärna bygger fort men fel! Ni är inte omtyckta! Det ska ni veta!

Här trattar vi du ner alla mina kompisar genom samma avfallskvarn. Det är orättvist och dumt, tycker jag. Prishöjning p.g.a. ROT-avdraget är ganska onödig på lite större byggjobb, men fullt förståeligt för han som putsar fönster och tar en betalt för enstaka timma. Problemet med svartjobben kan jag lösa på ett kick. Om Berras bekanta och alla privatkunder istället följer Berras exempel, och betalar full timpeng inklusive moms nä man köper byggjobb så försvinner problemet. Då finns det ju inga svarta pengar mer. Enkelt. Sen drar vi ner tempot och tar den tid det borde ta, ingen mer stress på bygget. Vips så kommer dessutom alla byggare att bli väldigt omtyckta. Det ser jag fram emot.

Vidare är jag fortfarande ganska säker på att roten till mycket fel i byggbranschen är vilka individer det var som gick bygglinjen. Väldigt många problembarn som inte kunde något annat och som bråkade och slogs. Inget fel i att man inte är akademiker men jag menar att om de var den typen av människor då så har jag väldigt svårt att se att de skulle vara bättre människor i sitt yrkesliv.

Nej, nu får du fan ge dig, Berra. Hade du fört ett sånt resonemang om kvinnor istället för byggare, då hade du varit mansgris. Om sagt samma saker om negrer så hade du blivit en djävligt obekväm rasist. Om du öst sån skit över judar eller muslimer, då hade till och med en anständig byggbloggare censurerat dig.

Oj – nu är tiden slut. Välkommen tillbaka, Berra. Vi har mycket kvar att gå igenom. Till nästa gång kan du väl fundera på konstruktiva förslag för förbättringar i byggbranschen. Det behövs. Hej då.

——

Uppdatering 4 april 2010:

Berra har sen detta inlägget skrevs blivit en flitig gäst på Sync Blog och är en tyvärr nödvändig påminnelse om att det finns byggare som missköter sig och människor som drabbas. Han står i princip fast vid det som framgår ovan men har också visat en viss glimt i ögonvrån, humor och en helt tydlig mänsklig sida. 🙂

——

Annons

16 reaktioner på ”Berra är en arg privatkund

 1. Ja, jag har väl bara haft otur då! Eller så kan man tycka att du bara är ytterligare en i raden i byggbranschen med dåligt självinsikt!

  Jag är arg och agressiv för att jag (och många av mina bekanta) har extremt dålig erfarenhet av byggbranschen. Det är rätt mycket som står på spel för privatpersonen och inte konstigt att man blir frustrerad.

  Konstruktiva förslag får jag återkomma med när mina blodkärl återtar normal omkrets!
  Jag debatterar gärna med dig men du måste acceptera att jag är frustrerad och kommer att fortsätta spy galla över en bransch som orsakat så mycket ont.
  När det gäller byggahus.se så censurerar man väldigt många inlägg ska du veta (inte bara mina inlägg)! Så tro inte att allt kommer fram på det forumet.
  Jag skulle vilja att du läste mina inlägg på byggblasket en gång till, jo en gång till! Och inse att många kunder är väldigt drabbade. Få andra branscher (möjligen vårdsektorn som du själv nämner) blir så ödestigra för privatpersonen som just denna bransch. Både ekonomiskt och psykologiskt blir det i många fall tragedier. Så läs mina inlägg en gång till och ta av dig chefskepsen och tänk till! Jag vill verkligen att du ska förstå!

  Tack så länge, jag återkommer!

 2. Fan vad snabb du var…
  Jodå, jag skall läsa igen. Jag fattar att du råkat illa ut. Och jag vet att byggbranschen har en lång väg.

  Jag vet att privatkunden kan hamna i en situation där ekonomin raseras för decennier framåt och olusten krampar fast i magen. En ändlös rad tråkigheter med oseriösa hantverkare som följs av hopplös kamp via dyra advokater och oförstående försäkringsbolag. Jag har sett det på nära håll när vi jobbade med fukt och mögel i småhus och också bloggat om det tidigare.

  Jag raljerar gärna själv om byggbranschen i stort, men jag tror att det är farligt att generalisera om människorna som jobbar i branschen. Framför allt tycker jag att det är fel att säga att alla vi som jobbar inom bygg är oärliga skurkar.

  Nu skall jag packa bilen, lägga barnen och åka till Legoland i ottan. Det blir dåligt med bloggande tills på söndag:)

  Ha de gott så länge så ses vi här eller hos Blasket

 3. Hej Sync och Berra!
  Jag håller med Sync om att det inte förhåller sig riktigt så i byggbranschen som omvärlden upplever det. Det är inte heller så enkelt som omvärlden tror – hade det enbart berott på att en yrkesgrupp skulle ha låg IQ eller nå´t så hade problemet sannolikt varit ur värden. Precis som jag
  Vi som är i branschen har en annan insikt om det som sker – samtidigt som vi har alldeles för lite distans, ofta är stressade men också mycket snabba på att försvara vår ”heder”.
  Vi måste nog lyssna mer på kunderna – och ibland TOLKA vad de har att säga – även om de inte UTTRYCKER sig så som vi skulle vilja höra det. Ibland behöver folk ”kräka av sig” innan det mer sansade och sakliga argumenten tar form. Vi får ”skala bort” det vi inte tycker är relevant och ta till oss resten.

  Om det är så att omvärlden upplever t ex alla byggare är idioter, så finns det en anledning till detta OCH det är VÅR uppgift att ta tag i problemet INTE kundernas. Sync – som verkar ha förstått Berras dilemma/frustration även om han inte håller med generalisernadet – har verkligen bemödat sig att reda ut begreppen – och det är det som behövs om man skall kunna gå till botten med något!

  Sync, jag och andra byggbloggare har en tung uppgift…
  Hoppas Berra m fl vill beskriva mer om VILKA problem de haft med byggare/hantverkare och VAD de anser skulle behöva göras…
  Vi hörs!
  Jag kommer att länka till detta inlägg då min pingfunktion är ur funktion…

 4. Jag får först förklara att min mailadress inte fungerar då jag vill vara så anonym som möjligt. Det är en väldigt hotfull bransch kan jag intyga!
  När det gäller mitt eget engagemang så kan jag säga att jag har både tid, pengar och lust att fightas med byggbranschen men jag vet många som inte är lika lyckligt lottade.
  De måste acceptera att deras ekonomi är raserad, att deras hus är fuktskadat, att besiktningsåtgärder ALDRIG blir åtgärdade, att de blir stämda, att de måste stämma, att kvaliteten på huset är under all kritik, att SB utförs av partiska besiktningsmän som sedan byter overall och är byggföretagets ”fixare”, att GB inte accepteras o.s.v., o.s.v.

  Jag ska bemöta Syncs kommentarer på mina inlägg:

  ”Möjligen, kanske välförtjänt, men den är stor också – den näst största efter vårdsektorn. Andelen rötägg, idioter och bedragare syns lite för ofta och vi i byggbranschen har en lång tradition av att göra pinsamma systemfel som gärna blir skandalartiklar med tiden.”

  Det är ingen ursäkt att branschen är stor och varför syns det mycket?! Jo, därför att de som blir drabbade drabbas VÄLDIGT hårt. Ett exempel är väl putsfasaderna som så många har drabbats av. Det är väl den typen av ”systemfel” du hänvisar till? Varför skulle detta inte bli skandalartiklar?
  Jag hoppas verkligen inte att man, än en gång, går in med någon statlig garantifond eller liknande för att lösa detta tillsynes ohanterbara problem. Det borde vara byggföretagens förbannade skyldighet att bygga om ALLA fasader där man använt denna felaktiga teknik. Det är inte staten eller försäkringsbolag som ska betala denna nota utan företagen som ställt till med detta.
  Faktum kvarstår att det är väldigt många som har väldigt negativa tankar om byggbranschen, om man vill kalla det hat eller ej är väl bara en graderingsfråga.

  ”Som sagt – vi är många, vi har en ganska kass kultur och tyvärr en rallarmentalitet som dröjer sig kvar. Men heder och moral finns, jag lovar.”

  Heder och moral finns, det lovar du! Det som jag har mött av byggbranschen indikerar snarare att de som har heder och moral är betydligt färre än de som inte har det! Vad är skillnaden mellan att ha ”en ganska kass kultur och tyvärr en rallarmentalitet” mot att inte ha heder och moral? Jag har lite svårt att se skillnaden.

  ”Konkurserna blir mer vanliga i dåliga tider, men knappast mer utstuderat än i andra branscher. Naturligtvis försöker man tjäna pengar i goda tider, men seriösa byggare strävar efter ett långsiktigt förhållande till sina kunder. Det är mest lönsamt på sikt.”

  Det är ju just det som är problemet! Seriösa byggare är allt för få till antalet! Långsiktighet verkar vara ett okänt begrepp inom byggbranschen. Snabba stålar till vilket pris som helst! Och jo, jag tror man skulle kunna plocka fram statistik som visar att konkurserna är fler och mer utstuderade i byggbranschen än i övriga branscher.

  ”Här tycker jag du börjar bli oförskämd, Berra! De där killarna som satt längst bak i klassrummet i skolan och som gick ur skolan med 0,9 i snitt – de har blivit både bilmekaniker, snickare och fotbollsproffs. Jag tycker du har en nedvärderande attityd här. Tråkigt.”

  Jag ber de fåtal byggare som inte ingår i denna kategori förbehållslöst om ursäkt!

  Det är klart det känns nervärderande för er men jag vågar påstå att många känner igen och accepterar denna tes. Det har inte med intelligensnivån att göra utan det faktum att man väljer att leva sitt liv på ett sätt som drabbar andra.

  ”Oj då, nu snackar du om mig. Jag ansträngde mig i och för sig för att vara så cool som möjligt i skolan, men kunde inte undvika ett hyfsat medelbetyg ändå. Att jag och mina chefskollegor i byggbranschen skulle vara de mer smarta bråkstakarna från skoltiden stämmer inte. Att påstå det är inskränkt och kortsynt. Vi klarar oss mycket bra i andra branscher om vi väljer den vägen, det vågar jag påstå.”

  Påståendet att ni klarar er lika bra i andra branscher blir ju lite utan värde. Det går ju såklart inte att bevisa.
  Tyvärr hinner det aldrig bevisas för innan lågkonjunkturen har sanerat branschen så rycker staten in med stöd och då behöver inte du och dina chefskolleger bevisa att ni kan klara er i en annan bransch.
  Men ja, det är kanske lite inskränkt och kortsynt men något är ju fundamentalt fel i er bransch och jag ser inga tecken på att ni skulle vara kompetenta nog att ändra på detta.

  ”Jodå, på byggahus.se som jag skrivit om i veckan där kan man läsa en hel del. Jag har nog läst ett par tusen nya trådar under sommaren och det är försvinnande få som handlar om stygga entreprenörer. Men visst, de trådarna finns också. Möjligen kommer det fram mer i kommentarerna än i själva inläggen. Om ett sådant forum hjälper privatpersoner att stå upp mot oseriösa entreprenörer är det kanon, jag applåderar.”

  Som jag nämnde tidigare så censureras väldigt många inlägg! Inte bara mina! Det är en sida som, verkar det som, finansieras av annonsering från byggbranschen så jag är väldigt tveksam till att man ”står på konsumentens sida”. Fler än jag är mäkta förtvivlade över detta faktum, det är ju trots allt det största byggforum som finns.
  Ett annat problem är ju spökskrivarna, folk från byggföretag som anonymt skriver positivt om sitt eget företag. Jag vet att byggahus.se har tagit bort mängder med inlägg av denna typ. (Från företag som inte annonserar?!)

  ”Här trattar vi du ner alla mina kompisar genom samma avfallskvarn. Det är orättvist och dumt, tycker jag. Prishöjning p.g.a. ROT-avdraget är ganska onödig på lite större byggjobb, men fullt förståeligt för han som putsar fönster och tar en betalt för enstaka timma. Problemet med svartjobben kan jag lösa på ett kick. Om Berras bekanta och alla privatkunder istället följer Berras exempel, och betalar full timpeng inklusive moms nä man köper byggjobb så försvinner problemet. Då finns det ju inga svarta pengar mer. Enkelt. Sen drar vi ner tempot och tar den tid det borde ta, ingen mer stress på bygget. Vips så kommer dessutom alla byggare att bli väldigt omtyckta. Det ser jag fram emot.”

  Det är inte alls orättvist och dumt. Om du inte inser vidden av det fusk som kom i och med ROT-avdraget så tycker jag du är orättvis och dum mot kunderna! Att det bara skulle vara ”han som putsar fönster” är befängt!
  Det har skrivits spaltmeter om detta fenomen i media, folk som begärde en offert innan ROT-avdraget var känt och sedan begärde exakt samma efter ROT-avdraget kom. Jag kan lova dig att det inte är ens i närheten av varandra i många fall. Jag har läst dussintals inlägg på diverse forum, där byggare raljerar över hur mycket man höjd för ”kunden är ju nöjd ändå”, ”så gjorde vi förra gången det var ROT-avdrag” osv osv.

  Att dra ner tempot tror jag inte ni ska göra för då stannar det ju upp helt!!! Stress på bygget?!! VA? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

  Svartjobbet är ett samhällsproblem som inte byggbranschen själv kan lösa utan det är var och en av oss som måste rannsaka sig själv. Men jag menar att det är överrepresenterat i byggbranschen.

  ”Nej, nu får du fan ge dig, Berra. Hade du fört ett sånt resonemang om kvinnor istället för byggare, då hade du varit mansgris. Om sagt samma saker om negrer så hade du blivit en djävligt obekväm rasist. Om du öst sån skit över judar eller muslimer, då hade till och med en anständig byggbloggare censurerat dig.
  Oj – nu är tiden slut. Välkommen tillbaka, Berra. Vi har mycket kvar att gå igenom. Till nästa gång kan du väl fundera på konstruktiva förslag för förbättringar i byggbranschen. Det behövs. Hej då.”

  Jag har lika få bevis för denna tes som lärarkåren som menar att Y-barn är väldigt besvärliga men jag menar att det är viktigt att man tar sig en rejäl funderare på vad som orsakar byggbranschens bekymmer.
  Ett lika stort bekymmer som de som hade 0,9 i betyg, är de som försökte i skolan men ändå bara fick 2,1 i betyg. De blev hussäljare eller mäklare!
  Det ska gudarna veta att hussäljare och mäklare skapar mycket oreda och bekymmer.

  Om nu just dessa teser besvärar dig så mycket så släpper vi dem men det är min fulla övertygelse att du kommer att finna acceptans för dessa teser hos icke byggbranschmänniskor!

  Nu har du bemöt mina inlägg och jag har fått svara så nu tycker jag det står 1-1 och vi borde kunna börja om från noll. Det är annars ett problem tror jag, att byggbranschen gräver ner sig i sitt värn och kunderna i sitt värn. Det är inte direkt konstruktiv och inte långsiktigt tänkande.

  Jag tror inte att byggbranschen klarar av att ändra sitt beteende! Som inom många andra branscher så tror jag att chefer är för svaga och vågar inte säga ifrån. Chefer i Sverige, tror jag, är för mesiga och vågar inte konfrontera sina underställda.

  Jag menar att lagstiftning är enda vägen, hårdare och tydligare lagar.

  Sen måste branschen inse att kunderna inte är så pålästa som byggbranschen tror och jag tycker inte heller att branschen har rätt att kräva detta.

  Du skriver i senaste inlägget att du förstår men jag tror ändå inte riktigt att du förstår! För då hade det stått ett ”men” efter stycket:

  ”Jag vet att privatkunden kan hamna i en situation där ekonomin raseras för decennier framåt och olusten krampar fast i magen. En ändlös rad tråkigheter med oseriösa hantverkare som följs av hopplös kamp via dyra advokater och oförstående försäkringsbolag. Jag har sett det på nära håll när vi jobbade med fukt och mögel i småhus och också bloggat om det tidigare.”

  Men det gör det inte, istället börjar du kritisera mig. Det skulle ha stått, MEN

  …jag har ringt till utbildningsnämnden (eller vem som nu ansvarar för det) och förklarat att vi måste göra om utbildningen. Vi måste introducera begreppen kundvård, moral och etik i utbildningen.
  …jag har pratat med mitt fack för att de ska lyfta frågan.
  …jag har pratat med ALLA mina chefskollegor och förklarat för dem att det är ohållbart det som sker i byggbranschen.
  …jag har skrivit insändare (i egenskap av byggchef) där jag klart och tydligt tar avstånd för hur kunder behandlas i dagens Sverige.
  …jag har tagit kontakt med t.e.x byggahus.se för att höra om de vill vara med och starta en seriös debatt. (Förutsatt att de inte sitter i knäet på sina annonsörer.)
  …o.s.v., o.s.v.

  Jag anklagar såklart inte dig personligen för alla bekymmer men jag tror det är viktigt att ni inom byggbranschen stannar upp och tänker till. Jag har inte läst hela din blogg så jag vet inte riktigt vad du gjort och var du står i alla dessa frågor men jag kände att jag var tvungen att bemöta dina kommentarer.

  Ha det gott, nu ska jag skriva lite uppmuntrande mail till vänner och bekanta som drabbats av byggbranschens vansinne! Imorgon ska jag sitta och vänta på en hantverkare som förmodligen inte dyker upp! Han kanske är på Legoland! 🙂

 5. En viktig punkt till! Du påstår dig inte kunna hitta mycket om stygga entreprenörer på Byggahus.se. När man är knäckt ekonomiskt och psykiskt är det väldgit få som orkar sitta och skriva om detta på byggahus.se. Det är jag helt övertygad om!

 6. Oj, det var ett långt kommentarssvar. Faktisk Sync-rekord.

  Berra jag tycker du skall starta en egen blogg. Du kan lägga upp statistiken, lägga fram bevisen och visa på exemplen som är grund för ditt resonemang. Det skulle kunna vara ett väldigt bra alternativ till byggahus.se. Censur eller inte, det har jag ingen uppfattning om, men misstanken spökskrivande byggbolag och tveksamt oberoende räcker väl som skäl att starta eget.

  Så länge du inte kastar skit på alla, inte hänger ut enskilda personer eller blir rätthaverist så har du en trogen läsare och kommentator på Sync Blog.

 7. Oj oj!

  Här måste jag säga att det luktar bränt. Vidbränt.

  Det är tråkigt att läsa. För alla parter.

  Berra: Det enda man egentligen har full koll på (tja i teorin i alla fall) är en själv. Om du upplever situationen som du gör så kanske det är läge att se till hur du agerar och hanterar situationen/branschen?

 8. Att starta eget kräver nog lite mer energi än jag är beredd att lägga ner. Att uppbringa statistik för alla dom påhopp som jag gör blir inte lätt! 🙂 Jag har egentligen inte så mycket mer att tillföra! Jag tycker så som jag tidigare har beskrivit men har svårt att se vad jag ska kunna göra åt det.

  Nej, jag tror att branschen har ett val. Antingen inser man att det är en kursändring på gång bland kunderna. Kunderna har idag större makt och möjligheter. Eller så fortsätter man och se kunden som en fiende, precis som du beskriver i ditt nya inlägg. Då kommer det bara bli en hårdare konfrontation där ingen blir vinnare.
  Jag kan se fikabordet du beskriver framför mig! Tro mig jag kan verkligen det! Ett gäng som inte inser att branschen har allvarliga problem, som tror att de kan leva kvar i ”bygg fort men fel”-mentaliteten.

  Visst ska man, även som kund, rannsaka sig själv men jag är helt övertygad om att det inte är där som problemet finns. I några enstaka fall finns det ju så klart rättshaverister och folk som egentligen har andra mycket större problem.

  Jag tror vidare att byggbranschen grovt underskattar hur många det är som är missnöjda men inte driver det hela vägen till allmän domstol. Man knyter näven i fickan och sväljer förtreten. De allra flesta har inte tid, resurser eller kunskap som räcker för att stå upp för sin sak.

  Ja, Viktoria jag kan inte se att jag agerat fel mot byggbranschen! Jag kan verkligen inte det. Det är ingen unik situation utan många med mig har drabbats.
  Till sist: Det som just nu verkar vara den största skandalen i byggbranschen måste väl ändå vara fuktfasaderna. Kan ingen förklara för mig hur byggbranschen kan komma undan med det?! Det är för mig helt obegripligt. Kundförakt i dess ädlaste form!

  • Vi kan väl konstatera att vi vet alldeles för lite om varandras fikabord. Det är synd, för just fika är en av Sync´s absoluta favoritsysselsättningar.

   Jo, tveksamma tekniska lösningar finns det en del av, enskiktfasaderna och skadorna är just nu värst. Det har tagit ganska osmakliga former emellanåt. Men vi ha mer allvarliga problem att ta i. Det regnar fortfarande i Sverige, blöta lösvirkesbyggen som aldrig riktigt blir bra. Vi bygger fortfarande kryprumsgrunder, och ägnar sen mycket tid och pengar åt att att hålla dem i drägligt skick. Tätskikt i våtrum är en annan härva som ingen jävel riktigt har kontroll på. Vi har ju precis lärt oss hantera asbest, PCB och blåbetong. Kännetecknande för allt detta är att vi springer i flock och bygger oprövade konstruktioner i stor skala, sen står alla där tio (eller tjugo eller trettio) år senare och undrar vad som hände. Skandaler som är svåra att förutse men pinsamma efteråt.

   Rent organisatoriskt är vi generellt väldigt bra på att jobba i projektform, men emellanåt helt urkassa på att se helheten, t ex att värdera hur nöjd kundens kund är. Avtalsmässigt så skall man av tradition betrakta varje projekt som det sista på jordklotet (rikast på kyrkogår´n vinner), och det är vattentäta skott mellan slutkunden och den som faktiskt bygger. Partnering och andra samarbetsformer är en väg ifrån det sättet att jobba. Det finns det gott om goda exempel att peka på – allt är inte skit och bedrövelse.

 9. Berra: Jag säger inte att du agerat fel. Det enda jag säger är att det man kan kontrollera är ens eget agerande. Tänkte bara att det kan vara värt att ha i åtanke.

  Eller så är det så att jag skulle behöva fundera i de banorna och projicerar över det på alla andra. Vem vet? 🙂

 10. Intressant reflektion här är att Berra kankse inte förstår alla de förutsättningar som gäller för ett byggprojekt och därför drar sina slutsatser om branschen/hantverkare baserade på sina FAKTISKA upplevelser.
  Å andra sidan: Hur många av oss förstår Berra och hans gelikar?
  I hur många andra branscher förutsätter tillverkaren att slutkunden skall förstå hela processen, tekniken, kulturen och inbördes avtal mm – för att man överhuvutaget skall kunna skapa ett kundvärde? Vad är det för trams!
  Varför lägga denna börda på kunden – när få av oss själva kan hantera situationen på ett oklanderligt sätt (anser jag). Och varför förutsätta att kunden skall agera annorlunda – än utifrån just sitt kundperspektiv. Viktoria har dock utomordentligt rätt i att någonstans har man själv tagit ett beslut och får leva med detta… på gott och på ont. Ibland hjälper det att rannsaka sig själv lite för att inte uppleva sig själv som en hjälplös stackare. Även om nu byggfirman faktiskt har agerat fel!

  Denna disussion ovan kan sannolikt pågå i det oändliga. Ingen av ovanstående kommentatorer har nämligen fel! Det är just det som är poängen!!! Det är precis så här långt ifrån varandra kunden och byggaren kan stå – när det gäller VERKLIGHETSUPPFATTNING. Flera s k sanningar gäller! Olika infallsvinklar, referensramar och upplevelser.

  Frågan är här om det är kunden eller byggaren som bör skapa kundvärdet?
  I så fall är det även denne som bör ta ansvar för kvaliten och kommunikationen (möta kunden i tidigt skede!) samt AGERA med gott exempel.

  Nu vet ju inte jag vad som hänt i just Berras fall, men jag vet att det finns andra ”drabbade” privatkunder och precis som Berra skriver är det i syfte att hjälpa dessa som media skriver om problemen. Inte enbart för att skapa dåliga varumärke åt byggbranschen…som jag själv antytt: http://byggblasket.se/2009/08/let%c2%b4s-swot/

  Jag skulle SOM SAGT bli jätteglad att höra mer konkreta förslag från Berra och/eller andra kunder om hur ni tror vi kan förbättra oss – t ex under olika skeden av byggprocessen.

 11. PS. Många byggfirmor gör kundundersökningar och redovisar sedan glatt det positiva resulatet, dvs hur många procent nöjda kunder man haft tidigare, för nya presumtiva kunder i nya projekt.
  Inget fel i detta, tvärtom – vanligt marknadsföring – och det vore ju korkat att redovisa missnöjet… men vad vi är dåliga på är just det som Berra också antyder (och har rätt i, anser jag) är att ta till oss att det faktiskt finns missnöjda kunder! Samt precis som Viktoria skriver fundera över vårt eget agerande – som byggare ist f att utgå ifrån att dessa kunder ALLA är idioter eller rättshaverister. Då biter vi oss i svansen.

  Hur många de missnöjda än må vara så kan vi i alla fall lära oss något av dem – både om VÅRA egna misstag och kanske om hur de kunder vi ”har svårt för” fungerar. OM VI VILL??? Detta vore i så fall mycket mer utvecklande än att klappa oss för magen av att vi har t ex 80% nöjda kunder i ett projekt. GLÖM sen inte att de som är nöjda också kan ha en hel del konstruktiv feedback att ge – utöver ideel beröm.

  Nu ligger det kanske inte i vår branschkultur att ge och KUNNA ta feedback??

 12. PS igen… Jag känner även till flera missnöjda s k beställare, dvs professionella kunder. Hur ställer vi oss till dem och deras missnöje?
  Dom kanske inte lika ”jobbiga”, luttrade(?) men det handlar ju trots allt här inte om personliga investeringar och familjens boende och ekonomi. Även om grundproblemet kan tyckas vara detsamma:
  byggfel, dålig kvalitet, kortlivade byggprodukter, obeprövade tekniker, dålig samordning, dålig upphandling, dålig planering, dålig kommunikation, bristande engagemang, motivation och individuellt ansvar, dåligt ledarskap – Eller vad det nu handlar om?

  Jag har upplevt en sak till, dvs att ju mer tid och engagemang den professionella beställaren lägger på såväl avtal som EGEN samordning mm – desto bättre kvalitet – oftast. Hård styrning är kankse det vi vill ha? Varför vänder vi oss då till privtapersoner som målgrupp när vi kanske kan anta att dessa normalt inte har denna beställarekompetens!?

  Någon som vill utveckla detta?

 13. Ojoj, jag fick scrolla fjorton gånger för att komma ner hit. mer än femtusen ord. Definitivt Sync-rekord.

  Om någon helt oförhappandes kommit hit på bloggpromenad och blivit lite sugen på att läsa om byggbranschen så har vi nog effektivt skrämt bort dem, i alla fall.

  Tur att vi är några nördar som orkar ända ner…

 14. Hörru, Sync. Prata inte ner dig själv nu!

  Du har ju startat nåt riktigt bra här tillsammans med Byggblasket. Bra jobbat!

  Jag är då inte någon nörd 😉 och ändå lyckats ta mig hela vägen ner hit!

 15. Pingback: Kundvärdesskola: Vad ÄR kundvärde? Och varför? @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s