Dagens underhållning

Sync kör ju egentligen en kampanj denna veckan för att ställa allt till rätta mellan byggarna och privatkunderna, till lika delar uppfostran och fjäsk, men nu måste vi göra plats för en annan grej. Sotarn´.

En anledning att jobba i byggbranschen är ju att man får träffa mycket skojigt folk. Det gjorde vi idag. Jag och kollegan stod på ett bygge och väntade in en sotare som skulle hjälpa oss kolla en rökkanal. Han heter Thomas, jag har träffat honom förr, det är en på ytan butter men i övrigt helt ok  jävel. Med sig hade en kort, tjock och trött kollega. Dagens underhållning alltså.

Den tjocke sotarn´ pustade av värmen och ansträngningen att ha promerat säkert 50 meter. Han satte sig ner och sa:

– Det är ju fan att man skall bli gammal! och påse på magen och allt helvete! Det är bara kärringen som är glad åt det – inget brunt i kallsongerna.

Jaha, tänkte jag, kanske lite överskottsinformation där som vi kunde klara oss utan. Men när vi började snacka så var det en riktigt rolig gubbe. Ingen tvekan. Han berättade att han var Göteborgs äldsta sotare, 47 år i yrket, började när han var 15. Respekt.

När han var lärling 1962 gick sotarna runt på gårdarna och knackade dörr, då på den tiden eldades det ju i nästan alla gamla bostäder, i tvättstugor och lite varstans. Man får tänka sig tillbaka till ett Göteborg innan rivningsvågen som drog fram på slutet sextiotalet och sjuttiotalet. Då fanns det fanns fortfarande vedspisar i köken och utedass på gården på vissa ställen. Hans historier om hur det var passar klockrent in i en miljö värdig Astrid Lindgrens Värld fast med lite mer barnförbjudet innehåll. Pilsner och galanta damer, halvpackade sotare som vinglade runt på taken, allt man kan tänka sig.

Mycket underhållande, det skulle jag kunna lyssna på länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s