Dags att skotta taket, alltså

GP kör med rejält typsnitt på artikeln men har väl inte riktigt täckning för den?

BOVERKET: BYGGARNA FUSKAR

och visst, det har rasat fler hallar på ett par dar än det gjort på flera år (mer om det Aftonbladet, GTGT, GTDN). Men Nikolaj Tolstoy, chef för Boverkets bygg- och förvaltningsenhet, säger väl inte det riktigt så rätt ut. ”Därför är min tro att man har missat i dimensionering, utförande eller underhåll”, säger han.

Fusk är en medveten handling och det kanske inte är problemet. Inte varje gång.

Inkompetens däremot, det är ett problem. Att vi som bygger och förvaltar byggnader inte fattar allvaret. Att fastighetsägare och de som han utsett att underhålla kåken har svårt att ta rätt beslut när det plötsligt snöar mer än på tjugo år.  Men märk väl – det låg inte mer snö på de här hallarna än att det skulle klarat sig, det är något annat som är fel.

——

Fastighetsägare har alltid ansvaret för sina kåkar. Men snöröjning på tak är dyrt men också farligt. Arbetsmiljömässigt skall man helst låta bli. Jag har sett mycket dumt de senaste veckor runt om i Göteborg. I innerstan handlar det mer om risk för fläckvisa ras som kan skada människor, inte om hus som rasar. Det hade varit bättre att spärra av trottoarer och stänga butiker, rent arbetsmiljömässigt.

Jag tror inte det är pengar som är problemet, snarare bristen på liftar, kranar och den skyddsutrustning som krävs för att komma åt istapparna.

Möjligen finns det också fastighetsägare som är ute i sista stund, som inte tecknat avtal med någon om att hålla efter snö och is. Där har man problem nu.

——

Tillbaka till GP-artikeln om ihoprasade hallar:

”…missat i dimensionering, utförande…”

Mer troligt, va? Man har optimerat konstruktionen, byggt den lättare, slankare och glesare. Man har tänjt på gränserna och möjligen, inte säkert men möjligen, så har någon räknat fel. Systemet kanske inte var helt rätt, konstruktionen kanske inte funkade just på den spännvidden. Fan vet.

——

Sen lyckas man få med ett stycke i GP-artikeln om att Kvalitetsansvaret som ligger på byggherren kanske skall återgå till myndigheterna igen. Yippie, ropar jag i så fall. gärna för mig. Knappast för att det kommer rasa färre hallar i fortsättningen, men av andra skäl. Att Boverket och kommunala tjänstemän skulle lyckas höja höja kvalitén och minska konstruktionsmissarna i den omfattningen är närmast en utopi.

Jag är inte gammal nog att komma ihåg hur det var – men visst rasade det hus även när kommunen hade tillsynen på byggena?

——

Jag tycker man gör det väldigt enkelt för sig om man skriker ut att det är byggfusk, att det löser sig om kommunen tar över kvalitetsansvaret. Jag har ingen medkänsla för fastighetsägare som underlåter att sköta sitt ansvar för människors säkerhet men han  måste kunna lita på dem som bygger åt honom.

Vi måste vara att lita på.

Byggbranschen + kompetens = Förtroende.

4 reaktioner på ”Dags att skotta taket, alltså

  1. HON måste kunna lita på dem som bygger. Få det man köper. Det vågar jag påstå är hela idén med byggbranschen. En kund beställer och en entreprenör bygger.

    Det är lätt att skylla ifrån sig. Från alla parter.

    1) Hus är dimensionerade efter en viss last. De ska hålla. Punkt. Fuskas det så håller de inte.

    2) Är förhållandena extrema så måste man som ansvarig fastighetsägare (eller repr för en fastighetsägare) tänka över läget och göra en avvikelseplan och utifrån den vidta åtgärder om sådana behövs.

    Nu när jag ändå är i gasen så kan jag rya om snöröjning på tak. Ja, det är farligt OM man gör fel. Som arbetsgivare och/eller beställare FÅR du INTE skicka upp någon på ett tak utan fallskydd och utbildning. Rent krasst sett så ska du ha fallskyddssele redan då fallet kan bli högre än 0,5 meter. I teorin behöver man skydd då man kliver upp på en stol. Använder man rätt skydd på rätt sätt med rätt förutsättningar är det inte farligt. Däremot j*vligt otäckt.

  2. Pingback: Fusk är en medveten handling! @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s