Byggfuskarna vs fuskbyggarna

Är det så det är? Byggfuskarna vs fuskbyggarna?

Senaste tidens takras tolkades i pressen snabbt till byggfusk. TV4´s nya satsning på Fuskbyggarna fick ju sen en enorm (?) uppmärksamhet. Mycket fusk blev det i rubrikerna.

Erik på Byggtjänst bloggar om detta, han droppar en försiktig uppskattning att 99% av byggarna är seriösa och att byggskojarna är en pytteliten grupp som får stor uppmärksamhet. Erik skriver också att byggbranschen har ett imageproblem, Byggblasket fortsätter skrika högt om varumärket – Byggbranschen – och hur skadat det är. Svårt att säga emot det i alla fall.

De som hade förmånen att representera den seriösa delen (99%) av byggbranschen hos Ekdal i Kvällsöppet fick några ynka sekunder på sig att förklara ett gigantiskt problem och sen nästan hinna föreslå lösningar också innan Ekdal bollade vidare ordet till nästa person. Möjligtvis blev det bra TV men föga givande om man skall se det som en konstruktiv diskussion.

——

Min gissning är att serien fortsätter visa allt värre exempel på skurkar och klantskallar som lurat hederligt folk, Ekdal får vara sådär gåpåig och allvalig medans Timell fixar till bygget lite snyggt och snabbt. Sen gråter familjen en skvätt i sina nya fina rum innan det blir reklam och nyheter. Konstruktiva tips till dem som köper byggarbeten? Blygsamt.

Min gissning är att det inte blir någon vidare konsumentupplysning för dem som skall köpa byggjobb och inte speciellt givande för de byggare som gör jobb för privatkunder. Förutom förströelse och tragediunderhållning och förstås en del reklamintäkter till TV4 så kommer serien sannolikt inte tillföra byggbranschen något, i stället stärks uppfattningen om hur byggbranschen fungerar hos Berra och många andra. Tråkigt.

——

Det kanske är lite freudianskt men namnet Fuskbyggarna antyder väl just att det inte är riktiga byggare som får vara med i serien. Byggfuskare däremot, det är vi andra som ibland på grund av tidsbrist/slarv/okunskap/slentrian/resursbrist bygger sånt som vi vet vi egentligen kan bygga bättre. Riktiga byggare alltså. Som gör fel.

Alltså, nu skiljer vi på fuskbyggare och byggfuskare.

——

Så, det här duger inte, vi behöver byggare att lita på. Jag hittade iofs en på lunchen och hade jag varit snabbare med kameran så hade jag fått med Effektiv Bygg också, han körde förbi oss där vi stod i vårsolen efter en bra sushilunch.

Än finns det hopp för byggbranschen 🙂

Tror jag…

Annons

16 reaktioner på ”Byggfuskarna vs fuskbyggarna

 1. Skulle säga att det närmast är hopplöst att förvänta sig en konstruktiv diskussion i teve. I den mån det kan, och eventuellt också existerar, så sker det inte i debattprogram av Ekdals typ, utan i långdragna sändningar på SVT24 eller liknande, gärna mitt på dagen. Upplägget för debattprogram som skall få tittarna att sitter kvar sågar av grenen de sitter på genom att hindra, styra och kontrollera debatten.

 2. Det där är spelets regler. TV bestämmer vad som ska sägas och sändas och vad som får tid och vad som nyps innan det ens börjat. Det är bara och tugga och svälja. Ingen idé att tjuta ”BUHUU så orättivst livet är”… för det är orättvist – på alla sätt och vis.

  Nej jag tror att byggbranschen helt får sluta slingra sig. Bita i det sura äpplet. Göra rätt, prestera bättre, förbättra varumärke och image, slita hund för att förbättra hantverkets status. Det är besvärligt och det är svårt men det är klart att det går att vända vinden. Branschen är ju van vid hårt arbete så jag ser egentligen inte problemet. Det är bara att sätta igång.

  • Va nu inte så hård Viktoria! Klart att det är synd om byggbranschen. Vi är ju offer för såna där beställare och andra kunder. Vi blir hela tiden lurade av oseriösa kunder 🙂

   • Schhhhhh! Inte avslöja mig nu!!! Jag vill ju kunna hålla upp en fasad av seriositet så läääänge det bara går. Luras så mycket det bara går! 😉

   • jag skall skapa ett alter ego som skall skälla, förnedra och klumpa ihop alla jävla kunder på en gång

    Han skall heta – Perra…

    (förlåt)

 3. Förresten, finns det något sätt att slippa behöva klicka på den där länken som mailas varje gång jag vill uppmärksammas på nya kommentarer?

  Jag menar om jag klickar i rutan så är det ju rätt uppenbart att jag vill veta då något händer i tråden. Varför måste jag då ”aktivera” bevakningen. Onödigt.

 4. Det är intressant att kunden i detta fall fick fel då han trodde att underentreprenören representerade bolaget.

  För det är just underentreprenören oseriösa byggföretag skyller på när det går snett samt till honom de vill att man för dialog med om åtgärdandet av felet ( när det skall ske, hur det skall göras, om man tycker vidtagen åtgärd är ok mm)

  Inte underligt om man som kund tror att underentreprenören i så fall representerar företaget. För det är ju det budskap som sänd ut av byggaren.

  Känns ju riktigt seriöst att utnyttja detta mot kunden i en rättprocess. Det är väl det som kännetecknar oseriösa företag att utnyttja lagen till dess yttersta gräns när de tjänar företages syfte men bortse från den när det inte är till deras fördel som i detta fall.

  • Jag minns inte det specifika fallet, men visst är det så att underentreprenören (UE) ofta synbarligen representerar byggaren. Det är smidigt, enkelt och kortast väg i kommunikationen.

   I professionella sammanhang är vi nog ganska bra på att bekräfta vem som får lov att föra talan. Vi avtalar om vem som är ombud, vi noterar överenskommelser i byggmötesprotokoll och mailkorrespondens. Trots det så brister det ibland och då blir det diskussion om vem som sagt vad och när det i så fall skedde och om det var ett tydligt och klart besked om något eller bara en idé/tyckande/synpunkt som inte hade någon egentlig betydelse. Typ.

   Privatkunden har inte alltid samma koll och än värre om då UE agerar i byggarens ställe på sånt sätt att han kan antas tala för byggaren fullt ut. Säkert kan detta utnyttjas helt medvetet ibland. Mer ofta är det slarv och okunskap, tror jag.

   att definiera ”oseriösa företag” är svårt. När en tvist väl kommit till tingsrätt så är det blanka vapen som gäller, tyvärr. Då använder bägge sidor sin version av lagboken ”som fan läser bibeln”. Jag har inga illusioner om att särskilt många i det läget gör något annat mer godhjärtat. Alla företag använder lagar och regler till sin fördel, det gör de flesta människor (privatkunder) också. Det blir mer ett etiskt/moraliskt ställningstagande om hur man agerar mot sin motpart (oftast då människor).

   Alla har inte samma uppfattning om etik och moral.

   • Det är hög tid att privatpersoner/”konsument” inser att man behöver proffesionell hjälp.
    Byggaren behöver en kompetent part; åtminstone samtalspart. Så att man pratar om samma hus. Att man inte ekonomiskt jämför äpplen, päron och bananer. O s v…
    I seriösa sammanhang har båda fördelar av detta – byggaren bör rekomendera köparen att ta hjälp av kompetent konsult. (Kan vara lika svår att finna som dito entreprenör ibland)
    Om sedan den eländiga byggfelsförsäkringen försvinner så kan de pengarna göra mer nytta här.

    Vad tingsrätten beträffar verkar det vara som att kasta tärning; de är inte särskilt kunniga inom vårt område. Värst advokat behövs…

    Samvete är ett svårt område.
    Antingen man föredrar den latinska varianten moral eller den grekiska varianten etik så är det samma sak – och en alltmer sällsynt företeelse.
    När det fungerar så gagnas arbetslusten och resultatet.

    Två ord dyker upp igen – engagemang och kommunikation…

   • Tyvärr har det ibland gått så långt att man inte har råd med någon form av förliktning längre, utan det är vinna eller försvinna (personlig konkurs) som gäller =( Omvänt för en mindre byggentreprenör så är det inte alltid heller möjligt att ta rättegångskostnaderna samt räta upp en entreprenad som hamnat rejält på sniskan utan det är att försätta företaget i konkurs som är alternativet till att vinna rättegången.

    Tror inte det är någon större mening att predika etik och moral i dessa lägen. Konsten är att undvika att hamna där.

 5. Ja. Därför är det så viktigt att anstränga sig för att komma rätt från början.
  Men, jag tror, eller vill tro, att de flesta har en moral.
  Även den behöver vård och näring för att blomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s