Välkommen till min värld, Berra (vecka 14)

Välkommen till min värld, Berra

Tisdag morgon började kasst, brandskyddskonsulten som jag skulle träffa på en arbetsplats där jag är projektledare hade missat tiden, vi bokade om och jag fick lite annat gjort i stället. En stund senare kom plåtbesiktningsmannen och vi gick runt på taket, käftade lite med en gammal plåtslagare. På vägen träffade jag platschef, arbetsledare ett gäng snickare, rörkrökarn och två elektriker. Dessutom den lille glade smeden som alla tycker så mycket om, han som själv säjer att han är den bäste svetsaren i världen. Han är knappt enosextio lång och kommer förmodligen från Italien eller möjligen Kroatien.

Strax innan lunch träffade jag en fastighetsägare på ett annat projekt. vi skall bygga om intill hans fastighet och vill hyra plats för omklädning och platskontor. Platschefen var med en stund också, vi fortsatte med lunch.

I runda slängar träffade jag kanske trettio byggare den dan och pratade med några till i telefon. Säg att det var minst förtio, kanske femtio, personer som jag hade kontakt med den dan.

——

Onsdag så träffade jag brandskyddskonsulten, vidare till en ett restaurangbygge och möte med byggare och ventilationsgubbar. Rätt många telefonsamtal med ett annat projekt som är i uppstarten. Några telefonsamtal med min bror som elektriker och jobbar på restaurangbygget. Lunch med kollegan och två sköna arkitekter om ett specialprojekt med lite framtidstro och glädje inblandat. På eftermiddagen satt jag på kontoret med vår interna fakturering,  men ringde till byggaren på restaurangen och mailade avtalsförslag med en jurist på HSB och så rullade det på.

Kanske tjugo-tjugofem personer i byggsvängen den dan.

——

Torsdag hade vi internt möte med vår styrelseordförande som också är fastighetskonsult och projektutvecklare, hans tre kompanjoner var inne och sa hej och pratade lite blandat om allt. Sen lunchade vi och träffade en möjlig kund. Han skall bygga lyxiga övernattningslägenheter, hon hade rivare och elektriker hemma hos sig och två gladlynta glasmästare som skulle lämna offert på ett glasgolv. Lite mer internt Syncjobb innan jag träffade en kille som skall vara sakkunnig på bergteknik i projektet som startar nu i dagarna. På plats där träffade jag ett gediget gäng byggare. På vägen hem till dagishämtningen pratade jag med min beställare för nya projektet om ditten, datten och lite annat.

Jag gissar ca tjugo pers inom bygg på torsdagen.

——

Idag fredag. Pratade med platschefen på ett bygge på morgonen, jobbade själv på en kontrollplan och undvek telefon. Träffade sen en entreprenadjurist om ett avtalsmässigt ganska knepigt projekt som förhoppningsvis kommer igång. Fortsatte efter lunch med kontrollplan innan jag gick till restaurangbygget. Restaurangen skall öppna på tisdag, så det var fullt kaos, massor av folk och slutspelsstämning. Byggare och kockar i ljuv förening.

Säg att jag pratat med ca femton byggare idag.

——

Vecka 14 på Sync. Snickare, ingenjörer, elektriker, platschefer, bergtekniker, fastighetsägare, murare, entreprenadjuristen. Minst hundra personer som jobbar profesionellt inom bygg- och fastighetsbranschen. I min telefonbok så har jag över sexhudra kontakter, det stora flertalet är i byggbranschen. Faktiskt så tror jag att flertalet av dem som läser det här är byggare eller i branschen på något sätt.

I ditt resonemang, Berra, så är ett försvinnande fåtal av mäniskorna i byggbranschen seriösa och hederliga, resten är skräp. Så mina kompisar, arbetskamrater, kunder och kollegor är alltså enligt dig skurkar.

Jag undrar lite vad som ger dig rätten att bestämma det.

——

Annons

11 reaktioner på ”Välkommen till min värld, Berra (vecka 14)

 1. Ok, Sync!
  Vi tar en person i byggbranschen, den jag väljer är Staffan! Staffan högst ansvarig för ett företag som säljer hus till oss svenskar. Staffan är en jättetrevlig person och har säkert många vänner och bekanta som tycker han är en supertrevlig person som inte gör en fluga förnär. Han finns säkert i många människors telefonböcker.
  Lik förbaskat jämför jag honom med hin håle himself! Hur kan det vara så?!
  Han är ytterst ansvarig för att mängder med människor sitter med fuktfasader och får stora ekonomiska problem.
  Han är den som inte verkar bry sig om att människor faktiskt gråter sig till sömns på kvällarna för att de hamnat i en situation som de vet att de inte kommer att klara av.
  Han är den som är ytterst ansvarig för att våra dörrar måste bytas 5! gånger.
  Han är den som är ytterst ansvarig för att golven vi fått är av urusel kvalitet.
  Han är den som är ytterst ansvarig för att mänder med detaljer i vårt ”nya” hus är av pissdålig kvalitet.
  Han är den som är ansvarig för väldigt många mår väldigt dåligt!

  Denna kille som finns i många telefonböcker (även Syncs kankse) och alla tycker han är en superhyvens kille som är den seriösast tänkbara!

  Det var Staffan men vi måste ta en kille till lite längre ner i byggbranschen. Vi kallar honom Denny. 🙂
  Denny är den som kommer hem till mig och ska byta alla mina golv. Denny verkar inte tycka att det är konstigt att han har varit hos mig 3 gånger redan och bytt mina golv. Han verkar inte heller bry sig om att våra tapeter ser värre och värre ut för var gång han har varit hemma hos oss.
  Han verkar inte heller bry sig om att listerna som han måste ta av varje gång han bytt golv ser för jäkliga ut.
  Han tycker inte heller det är konstigt att jag måste ringa 30-40 gånger för att han skulle komma dit och byta mina golv.
  Han tycker inte heller det är konstigt att jag blir upprörd för att han inte kom den dagen när jag hade tagit ledigt från jobbet för att han skulle komma. Ringde han tror du? NOT!

  Vi tar väl en kille till då, det är Johnny, han som reparerar mina vitvaror.
  Han höjer inte på ögonbrynen när han inser att han varit hemma hos mig för att laga/byta SAMTLIGA vitvaror inom loppet av 2-3 år. Han blir till och med lite irriterad på mig när jag tar upp detta faktum!

  Både Denny och Johnny är säkert fotbollstränare i sina barns lag och bedöms säkert som killar man vill ha i sin telefonbok. Men jag vill aldrig ha dem hos mig mer! DOM BRYR SIG INTE!
  Jag skulle tippa att jag möt ca 100 personer under de 4-5 åren som gått sedan vi påbörjade vårt husbygge och jag menar att ingen av dem förstår den helhetsbild som jag ser! Ingen av dem bryr sig och slutprodukten, det som var tänkt att vara vår dröm och som är av oerhörd vikt för oss som familj!
  Jag tycker ni är så jävla usla ni som jag har mött och som representerar byggbranschen! Ni är så jäkla usla! Det är det som ger mig rätten att dömma ut byggbranschen Sync!!!
  Och tro mig Sync när jag säger att jag är inte ensam om att ha denna inställning till byggbranschen.
  Jag har ju ingen aning om vad det är för projekt du och de hundra personerna du träffade är inblandad i denna vecka men jag ponerar att det är tex en skola som ska byggas.
  Hur många av dessa 100 personer tror du ställer sig upp och säger: ”Det var mitt ansvar!” när det är fukt eller mögel i skolan om 4-5 år! Inte en jäkel! Det är jag helt säker på!
  Snickelisnack om hur jäkla trevliga ni är mot varandra betyder ingenting när vi kunder blir drabbade av er bransch!

  Vidare får jag fortfarande inte ihop det med procenten!

 2. ”Jag har ju ingen aning om vad det är för projekt du och de hundra personerna du träffade är inblandad i denna vecka”

  Tack för att du sa det själv.

  Du använder ditt personliga haveri och många andras uppfattning som alibi för att kränka varenda brobyggare, arkitekt, entreprenadjurist, målare och fastighetsägare. Ingen av dem kommer ta ansvar för de fel du redan vet att de begår idag och blir kända om 4-5 år.

  Du vet uppenbarligen inte ett skit om vad jag gör på dagarna, men ändå är jag en skurk enligt dig. Jag gillar inte det. Jag tar illa upp och blir förbannad.

  Jag tror du och jag har kört fast här. Du får nog söka dig vidare.

 3. Ok, tack och hej! Du förstärker bara bilden jag har av byggbranschen! Men den största förloraren är du och den bransch du företräder.
  Vill bara, för tusende gången, poängtera att så klart finns det seriösa byggare (mycket möjligt att du är en av dem) men jag hävdar att de är för få. Du agerar som en 12-åring och det är ditt problem!

 4. Jag vet inte vad som har utspelat sig mellan er tidigare, så jag tänker inte ge mig in i den delen av debatten.

  Dock: Mina egna erfarenheter av byggbranschen är dock inte alls goda. Man kan inte dra alla över en kam, men många är verkligen ansvarslösa—andra tom kriminella. (Jag kan inte uttala mig om proportionerna.)

  Att en handverkare inte dyker upp till en termin, tex, har jag självt upplevt (tre gånger, samma handverkare).

  Vid ett tillfälle skulle en rörmokare som anställts av hyresvärden täta en läckande kran i en våning jag just flyttat in i: Han hukade sig under diskhon, skruvade runt på någonting, öppnade kranen och sa ”Titta, inget vatten. kranen är blockerad jag måste byta den.”—inte underligt då han just medvetet skruvat av vattenventil i väggen för att lura mig…

  Att olika arbeten utförs hafsig och måste reklameras har i mina erfarenheter varit regelfallet—inte undantaget.

  • Hej

   Min och Berras relation är egentligen sån att jag representerar byggbranschen och han företräder privatkunderna.Han är missnöjd med byggbranschen på många sätt. Jag försöker visa att det finns en god sida också.

   Tyvärr räcker inte mitt tålamod till allt riktigt, och har ingen lust att ta samma skit om och om igen när jag uppfattar det som oförtjänt. Därmed inte sagt att byggbranschen uppför sig särskilt väl. Men de svepande och generaliserande fördömandet, det kollektiva domen av oss i byggbranschen som genetiskt kriminella, den gillar jag inte alls.

   Jag vill hellre diskutera en väg framåt och det gör man lämpligtvis genom att titta på det som faktiskt funkar bra. problemet är att Berra och du kanske inte sett och aldrig får se det. Den delen av byggbranschen han möter hemma hos sig har en besvärande stor andel som beter sig illa så är det.

 5. Herregud Sync vad rätt jag hade i mitt inlägg överst i denna tråd! Herregud, det är klockrent! Jag vet att du inte vill debattera med mig mer men milda makter så rätt jag hade.
  Och när jag läser det idag så blir jag bara mer övertygad om att ALLA mina teser stämmer när det gäller byggbranschen. Tycker du att något blivit bättre än sist vi snackades vid?! Nej precis! Möjligen har färre människor fått sina liv förstörda av byggare men det beror nog mer på att det har varit bistra tider och färre har byggt hus.
  Jag är så himla skadeglad när jag läser om byggföretag som går omkull! Så otroligt glädjande när jag läser om detta! Det bästa av allt! Det företag som lurade oss har förmodligen lurat sin sista kund!
  Och, om du undrar, jag besitter fortfarande rätten i att pissa på byggbranschen! Så det så!
  Jag hoppas verkligen att mitt skriveri har haft en liten del i att det företag som lurade oss inte kommer att lura fler kunder!

  • Du har den självklara rätten att (bildligt talet) pissa på mig och mina kompisar, precis som alla andra inskränkta människor som anonymt och hur korkat som helst får tycka vad de vill. Förmodligen är det samma 6% som röstat på brunskjortorna.

 6. Ojdå, Sync tänder till! Gulligt! Och nej, jag röstar inte på brunskjortorna. Möjligen om dom hade gett byggare som fuskar och stjäl hårdare straff. Fast då hade iofs våra fängelser blivit överfyllda!

  Skulle det förändra något om du visste vem jag var…? Jag har precis samma åsikt om du skulle stå framför mig. Men jag vet också hur otroligt hotfull byggbranschen kan vara och därför försöker jag vara så anonym som det går.
  Nattinatti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s