Alla vill samma sak

Vår statsminister vill korta tiden för överklaganden i bygglovsärenden, enligt DN.

Tyvärr kunde jag inte närvara vid diskussionen men vi är ju överens, Freddy och jag.

Frågan som vanligt infinner sig är – Hur skall det gå till?

—–

3 reaktioner på ”Alla vill samma sak

 1. De kommer att tillsätta en utredning för att se över hur processen kommer att förenklas så att den blir snabbare att få igenom systemet. Sedan lägger man dessutom till några ytterligare krav som måste ta beaktande. Sedan går det inte snabbare och smidigare och alla blir sååå förvånade.

 2. Ja, den dagen….
  Grannens utedass var uppe i Regeringsrätten, och vår friggebod har vi haft en byggnadsinspektör att kontrollera tre gånger, varav en med stadsarkitekten, och med byggnadsnämnden, sedan länstyrelsen och efter det en länsrätt, sedan fick de inte prövning i kammarrätten. Allt p.g.a ett par rättshaverister. Naturligtvis är den uppförd enligt konstens alla regler.
  Samt att en friggebod inte är bygglovspliktig 😀

  De här jönsarna har skapat tre Jofa pärmar fulla med anmälningar och överklaganden hos byggnadskontoret på kommunen, och det gäller endast ett område med 65 stugor.

 3. Här flödar optimismen ser jag!

  Jag tror mycket på att det hjälper att ändra inställning och sätt att tänka. Vi har flera projekt där alla samfällt tappar sugen när det blir en detaljplanefråga. Det hörs ett NEEEEJ och en suck. Sen är alla överens om att det tar flera år att lösa.

  Får man ett överklagande på en färdig (ej vunnit laga kraft dock) som vi fick ganska nyligen, så är beskedet – 6-10 månader innan Länsstyrelsen lyfter frågan. Den överklagan var dessutom rent okynne och hade inte med sakfrågan att göra, det sa han rätt ut. Grannen som klagade var arg på Stadsbyggnadskontoret i ett annat ärende och tyckte det mesta var orättvist. Rättshaverist – javisst!

  ——

  Jag hoppas att snart få skvallra här om ett ärende där en kund till oss drev igenom ett bygglov som överklagats. Hon är jurist och löste det på ett snyggt sätt genom att få andra grannar att i all vänlighet också överklaga i två instanser. Hon kunde på det sättet styra deras överklagan, korrespondens och övriga grannars svar till rättssystemet. Den grinige grannen blev överkörd av bara farten. 🙂

  ——

  Jag tror att reglerna funkar, det gäller bara för systemet att använda dem rätt. Att lägga allt på hög i minst sex månader är ingen bra start.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s