Viktigt meddelande till byggbranschen

På förekommen anledning vill Sync meddela följande:

Jorden kommer inte (*) gå under inom de närmsta veckorna
(alltså före semestern)

Livet kommer fortsätta ungefär som vanligt
(alltså efter semestern)

——

Så här är det i vår del av världen.

Det är sommar och sol och koskit i hagen. Lilla Ida hor gjort ett gott jobb, blommorna blommar och vattnet i bäcken hoppar och far. Fulla studenter åker runt stan på allt större lastbilsflak med allt större ljudanläggning och allt mer alkohol. Med andra ord – Det går bra nu 🙂

I byggbranschen har vi en lång fin tradition att pumpa upp en ballong av ångest för allt som skall vara klart före semestern. Det är ganska ironiskt för efter semestern, i augusti är det ofta lite lojt innan saker och ting tar fart. Så vi tokjobbar en månad mellan hägg och syrén för att kunna vara lediga innan det blir augusti och inskolning igen på kontoret. Konstigt.

I byggbranschen uppstår också ett annat fenomen så här dags på året. Sommarjobben. Inte för ungdomar, utan för stora byggföretag och och på uppdrag av professionella beställare. Jag har skrivit om det förut här, exemplet nedan är fanimej en kopia det jag raljerade om då. Det  är ett förfrågningsunderlag som kom förra veckan. Sync blev tillfrågad av en större byggare om hjälp att hålla i det, man har inget resurser till platsledning över sommaren och funderade ändå på att räkna på jobbet.

När man läser AF-delen blir det snudd på komiskt. åtminstone om man är någorlunda byggnörd.

Förfrågan skickas ut den 27 maj med komplettering den 1 juni, anbudet skall vara inne den 11 juni, jobbet skall (helst) klart den 3 augusti. Suck.

Man skall vara bunden till sitt anbud i 60 dagar, alltså längre än hela byggtiden, förbi färdigställandedatum  🙂

——

Sync-analys på det tack!
Ja, jag vet inte bakgrunden men att döma av mängden handlingar på ett relativt litet jobb så har några konsulter och en beställare suttit och funderat ett tag hemma på kammaren. Det kan vara ett akutprojekt som kommit som en överraskning. Det kan det. Men det tror inte jag.

Det är märkligt om man som beställare tror att det står resurser på kö att få ett panikjobb som startar lagom till midsommar och skall vara klart innan de flesta normala människor masat sig tillbaka efter sina veckor på stranden, i sommarstugan eller på båten. Det är väldigt märkligt om beställaren tror att det gynnar projektets ekonomi att driva det på den tiden. Det är ytterst märkligt att jag dessutom är så jävla skadad att jag blir sugen på att räkna på jobbet och ge mig in i getingboet (borde väl förmodligen söka läkarhjälp för det).

——

*Disclaimer:

Om ovanstående påstående inte stämmer och Planeten Jorden faktiskt går under inom de närmsta veckorna har Sync ändå inget ansvar i frågan eller skyldighet att ställa det hela till rätta. Om det ändå står inom Syncs makt att undvika Harmageddon så kommer vi noga att fundera över saken och lämna ett fast pris som innefattar en fet förskottsbetalning och extremt kort garantitid.

——


En reaktion på ”Viktigt meddelande till byggbranschen

  1. Tja ni där nere i söderland kan möjligen unna er lyxen att vila lite på sommaren. Här uppe tar permafrosten vid i slutet på augusti.

    😉

    För övrigt verkar beställaren ha kikat fel i kalendern. Bestämt måste det vara så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s