15 kvadrat ren glädje

Utställning Bod 2010 är snart slut. 16 friggebodar av skilda slag som fått en del uppmärksamhet. Syftet med utställningen har varit att visa på sätt att bygga med lokalproducerade byggmaterial.

Sync halkade in på ett bananskal här. Våra kompisar på Västsvensk Byggkonst var inblandade på ett hörn och det ena ledde till det andra som gav det tredje.

Vi missade seminarier och workshops och kom in på slutet när det skulle byggas. De andra deltagarna hade suttit och filurat länge, vridit och vänt på sina idéer. Vi körde från höften (nästan).

Eller, inte riktigt från höften kanske, bara nästan. Vi pratade med några av de arkitekter vi gillar bäst och bad dem komma med förslag på bodar. Det skulle vara friggebodar av det slaget som stack ut, som syntes i mängden och uttryckte något mer än bara förråd/uthus. Detta med en illa dold baktanke att faktiskt kunna både bygga och sälja dem dessa dessutom.

Själva bodbyggandet har vi visat här på bloggen tidigare, så det kan vi kanske lämna därhän.

Nu när utställning på Nääs närmar sig slutet så blir summering av erfarenheter och själva försäljningen mer aktuellt. Glädjande är att det varit mycket folk och tittat på plats. Lika glädjande är att några av dem ringt och frågat om de får köpa bodarna. Väldigt mycket glädje kommer vi nog också känna när någon av dem faktiskt köpt en bod och placerat den på en vacker plats och börjat använda den till något bra. Det blir fint det.

——

Så. Det här är ju annars en seriös byggblogg som normalt sett försöker förändra byggbranschen till det bättre, visa att allt i branschen inte är helt genomruttet och ibland också redovisa vad vi på Sync äter till lunch. Allt beroende på dagsform här på kontoret.  Just idag väljer vi därför att helt skamlöst sätta in annons för friggebodar som säljes.

—-

Uppdatering januari 2001 – bodarna är sålda och står på ett konstcentrum i Floda, Garveriet. Det går fint att se dem där live. De finns också tillsammans med andra bodar på en fristående blogg här.

—–

Vi bad Johan Casselbrant på Kanozi Arkitekter att rita en bod. Han levererade den här skissen.

Så byggde den här boden.

——

Sen frågade vi kompisarna på Artic Studio om de ville vara med. De hade en idé och ett koncept som passade som hand i handske.

Det skulle se ut så här.

Det blev så här.

——

Annons

6 reaktioner på ”15 kvadrat ren glädje

 1. Kul att se! Fina friggor bägge två! Gissar att det går rätt lätt att hitta köpare till dessa. En friggebod är onekligen ett koncept som går att utveckla hur länge som helst….undrar om det har med projektets litenhet att göra: idéer blir så tydliga då de kan göras så begränsade

  • Jorå, det skall nu gå att sälja 🙂

   Dessutom så hade vi tänkt bygga tre bodar men den tredja arkitekten hade svårt att få sin skuiss ur händerna. Kanske vi skulle vänt oss till Helhetshus och fått en Helhetsfrigga med i utbudet?

   (Nästa gång?)

  • oj! – känslig fråga hörru du – min kollega var lite frikostig med centimetrarna till glaspartiet och fick ett bekymmer i monteringen. Fixas till vid nästa montering 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s