Jag gillar äldre män

Mottot för den här bloggen ”Gammalt hederligt nytänk” är som så mycket annat sprunget ur min mun helt ogenomtänkt. Åtminstone till en början. Det är ju två och ett halvt år sen som jag startade bloggen och myntade uttrycket.

Nu är jag äckligt nöjd med formuleringen. Motsägelsen i ”gammalt nytänk” kan man vrida på flera varv utan att komma till rätta med betydelsen. Ordet ”hederligt” har varit aktuellt mer än jag kunde ana då i december 2008. Fuskbyggarna och Uppdrag Granskning har ju tillfört rejält med underhållning till denna bloggen, kanske mer än ordet ”hederligt” egentligen tål.

Grundtemat i filosofin är att vi visst skall tänka nytt men behålla kontakten med det som fungerat i hundratals år. Vi behöver utveckla vår teknik i byggnader och i boendet men måste inte per automatik anamma allt nytt som kommer, det skall göra nytta annars kan det stanna i någons byrålåda. Vi skall inte upprepa våra fel, vi skall göra nya. Det kallas erfarenhetsåterföring och är grunden i kvalitetssystem uppbyggda i ISO-skolan.

Erfarenhetsåterföring i byggbranschen funkar inte så bra tyvärr. Jag är förundrad, irriterad och ibland besviken på att vi i så hög grad fortsätter att organisatoriskt göra samma fel om och om igen. Mig själv i inräknad trots att jag vet att jag vet bättre.

När någon säger att det var bättre förr så kan det framkalla känslor som till exempel behov av att hastigt vomera eller att man helt enkelt bara hatar vederbörande lite. Men tyvärr tror jag att det mer än ofta finns fog för kritiken. Jag gissar att det dessutom alltid varit så att det var lite bättre förr, även förr i tiden. Kaxiga ungdomar som inte lyssnar på äldre som kanske trots allt vet bättre har nog alltid funnits. Men kaxiga ungdomar blir ju äldre.

—–

Jag gillar äldre män. Jag har stor glädje av kommentarerna från GJ här på bloggen, han har mycket klokt att säga och tycka. Jag tror mig veta en del om honom nu, bland annat att han med ålderns rätt kan säga att sexuell läggning inte har någon betydele, numera gäller endast läggning. (På tal om gårdagens utsvävningar) 😉

Både Lennart Wågström och Erik Hellqvist på Byggbloggarna kvalar in i kategorin kloka gubbar.

I Syncs framtida besättning finns förhoppningsvis minst en person som bara några år kvar till ålderspension och mängder med klokskap att dela ut till oss ungdomar.

Lunchade idag med det nya stjärnskottet i byggbloggosfären, Fredrik Olsson på Rotpartner. Han har en altmeister nära in på sig, en äldre man med en aura av visdom och pondus.

Själv har jag en klok gubbe nära till hands som egentligen inte är så gammal, men han ”springer lite fortare än oss andra” som någon sa. Han har i det tempot hunnit med mycket och delar frikostigt med sig av sina erfarenheter.

Rent krasst kan man säga att det är kapitalförstöring att inte tanka av de här farbröderna allt nyttigt innan de plötsligt får för sig att segla jorden runt, bestiga Himalaya eller flytta till något indiskt aschram på obestämd tid. Erfarenhetsåterföring.

—–

För övrigt så tycker jag att Fredrik Backman på café.se har den roligaste bloggen. OK?

Dagens inlägg handlar i och för sig om föräldrar och mer specifikt deras lämplighet att utöva föräldraskap men tangerar ju dagens budskap lite grann. På tal om vad vi presterat på senare tid och vad andra generationer bidragit med.

”Visst, alla tidigare generationer kanske gjorde fel. Men de skakade ändå fram Sokrates, Da Vinci och Einstein. Min generations största historiska avtryck är modebloggen, sms-lånet och idén att blanda energidryck med sprit.”

—–

Byggbranschan skulle kunna travestera detta och stoltsera med tätskikt i badrum, enskiktsfasader och drygt halvdussinet byggbloggar. Häpp.

—–

5 reaktioner på ”Jag gillar äldre män

 1. Gammal är äldst och väl beprövad kunskap ska absolut tas tillvara! Jag föredrar dock att ta vara på allas kunskap. Inte bara den från ”gubbar”.

  • Jag vet.

   Men jag känner tyvärr inga äldre kvinnor i branschen. Det finns någon enstaka arkitekt i kretsen, men i övrigt noll. Ser man till jämnåriga har vi på konsultsidan åtminstone någorlunda fördelning nu, den borde hänga med i tjugo år och ge en del kloka gummor också.

   • Jag vet att du vet.

    Men eftersom du till viss del skriver generellt så tyckte jag det fanns en poäng i att påpeka att det är människan och inte könet som sitter inne med kunskapen. Jag är helt övertygad om att den inställningen bäddar väg för din dotter och din son. För framtiden.

 2. Visst blir man besviken på att felen återupprepas och att man ibland inte ens själv kliver ur boxen tydligare…. Jag satt för någon timma sedan och bollade med två beteendevetare på Åre-tåget om ledarskap, lust för sitt jobb och företagskulturer i branschen. Det kommer nog komma lite på bloggen om det.
  Jag vill påstå att det spelar mindre roll vad vi gör. Mer roll HUR vi gör det för att få till stånd utveckling inom branschen. Alltså hur vi kommunicerar engagerar och gör folk delaktiga för att känna lusten för sitt jobb och utifrån det göra rätt och våga staka ut nya vägar….
  Det blir några dagars jobb med dessa beteendevetare så det kanske kan komma ut något ur det 🙂 Jag återkommer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s