Samhällsbyggare – Entreprenad 2012-2032

Samhällsbyggare! – Vem tar den den entreprenaden?

Förfrågan:

Kortfattat skall omfattningen av entreprenaden vara att entreprenören svara för energioptimering av samtliga befintliga bostäder, bygga nya bostäder i erforderlig mängd med nollenergiteknik och till 30% lägre boendekostnad än index 2011, säkerställa ökad integration, säkerställa minskad segregering, säkerställa minskad arbetslöshet, säkerställa minskad kriminalitet och se till att alla har det bra i största allmänhet – ja alltså, typ nöjda och så.

Och ja – Vi sätter stort vikt på ”mjuka värden”.

Ekonomi

Vi vill köpa till lägsta pris och få väldigt mycket för pengarna.

Priset skall vara fast utan indexreglering.

Anbudföreskrifter

Upphandling skall ske enligt LOU (Lagen om Offantlig Upphandling)

 • Erfarenhet från likvärdiga projekt kommer premieras
 • Anbud skall komplett.
 • Reservationer accepteras ej.
 • Sidoanbud granskas endast om godkänt anbud erhållits

Anbud lämnas inom 30 dagar i ett förslutet kuvert märkt med
”Samhällsbyggare med totalt ansvar” på Syncs kontor (3:dje vå, längst in till vänster, lägg den på bordet om vi inte är där)

Frågor ställs till vem som helst, alla är ju inblandade på något sätt.

—–

Förlåt om det blev tramsigt.

Jag tänkte ta min pamflett från torsdagskvällen ett steg till. Det handlade om ordet Samhällsbyggnad och hur vi använder det i byggbranschen. Både Mats på Byggtjänst och Fredrik på Byggvärlden lämnade länk och kommentar på sitt håll, det gladde mig. Jag tror jag nådde fram till dem, men är orolig att jag annars inte var tillräckligt tydlig.

Så jag skrev och skrev och skrev så mycket att jag fick klippa bort alltihop. Eventuellt återkommer de texterna i annan form på ämnet om vem som egentligen är samhällsbyggare.

Min slutsats är att alla är samhällsbyggare. Alla.

—–

Annons

10 reaktioner på ”Samhällsbyggare – Entreprenad 2012-2032

 1. Vi tackar för er förfrågan men vi måste tyvärr meddela att vi här uppe i Norrland på grund av snösmältningen inte kan lämna något anbud. Väry bizzy time här uppe serrni.

  Däremot så håller vi med om det där sista. Alla var ordet för dagen!

 2. Samhällsbyggare? Kinesiska myndigheterna är ett tydligt exempel – där kan man snacka om att bygga samhälle. Nu ska de bestämma var Volvo ska bygga sina fabriker….
  Knappast något att sträva efter, men där passar ordet…. Utan andra liknelser såklart 🙂

  • Oräknat tortyr, förtryck och cyniskt maktmissbruk så är Kina ett intressant exempel.

   Jag läste att de planerar för en hundramiljoneesstad och några femtiomiljonersstäder! Tänk den infrastruktur som behövs. Tänk skalan på allt, tillgång på mat, reningsverk, friskt vatten, frisk luft. Dessutom tror jag de tar stora kliv miljömässigt. Det löser man inte under en kort mandatperiod. Kommunistpartiet har ju en ganska långsiktig plan att stanna vid makten vad jag förstår.

   Som en viss minister sa – där ser man vad stabilitet leder till.

   Sen är min tes att samhället är så mycket mer än hus, daghem, vägar och broar. Det blir innehållslöst utan människor, konstnärer, liv och glädje.

 3. Samhällsbyggare?
  Bin är samhällsbygare.
  Myror är verkligen samhällsbyggare – ett myrsamhälle kan liknas vid en individ.

  • Jo, det är det ultimata samhället, bikupan och myrstacken.

   Men – jag bor i skogen och min sambo med. Hon har ett favoritskämt som är en fråga om vem det är mest synd om i skogen. Hon skrattar så hon nästan kissar på sig när hon själv får säga svaret – myrstackarna.

   Myrstackarna har det inte så lätt- Som jag förstår är det ett grymt samhälle där man under slavliknande former måste jobba, jobba, jobba. En strikt hierarkisk organisation med en enväldig ledare. En grym värld. I bikupan är det nog lite samma sak, dessutom där grava drogmissbruk som ett utbrett sockerberoendet gör så är det sällan man ser ett nyktert bi flyga runt och sprida glädje.

   Flitig som en myra, arg som ett bi.

   (”Oräknat tortyr, förtryck och cyniskt maktmissbruk…”)

 4. Pingback: Vem är samhällsbyggare, egentligen? | En ingenjörs funderingar…
 5. Vi tackar för er förfrågan men måste tyvärr meddela att vi tackar nej till att lämna anbud.

  Som ALLA andra branscher i Sverige bygger vi inte för att det är kul, utan för att tjäna pengar. Därför tar vi betalt det våra kunder är beredda att betala, varken mer eller mindre!

 6. Det är väl just det, att det vi utför i byggbranschen bara är en del av ”samhällsbyggandet”. Det är nog att gapa över för mycket att tro att man kan bokstavligen kan bygga bort alla samhällsproblem.

  DN hade en kul recension av Kerstin Ekman och Gunnar Erikssons bok ”Se blomman”. Ett roligt citat ur denna recension:

  ”inte enbart en bok för nördar, även om den hämtar kraft ur nördighetens omnipotenta världsbild, den självklara rätten att tycka att ett förhållandevis smalt fält är världsomstörtande.”

  Det är väl en sak att snöa in på det man gör, kanske till och med en förutsättning för att göra det riktigt bra, men man måste också kunna lyfta blicken och se att man är en del i ett större maskineri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s