Nya PBL skakar om landet Sverige

Är det en jordbävning? Är det en orkan? Är det en folkstorm?

En storm i ett vattenglas? En tidningsanka? En tummetott?

Nej. Nya PBL har nått tidningarnas rubrikmakare.

—–

Jag tycker vi reder ut det en gång för alla.

Den 2 maj börjar vår nya Plan- och Bygglag gälla, PBL. Inget konstigt med det. I den lagen finns del nya regler som bland annat ökar arbetsbördan för kommunernas tjänstemän, enligt gissningar ca 25%. Inget konstigt med det. Sen byter vi titeln KA mot det nya KA. Inget konstigt med det.
(möjligen lite fantasilöst)

Ok, det blir alltså mer att göra och allt skall ju betalas – alltså blir det dyrare.

—–

Det det handlar om i tidningarna är att bygglovsavgiften chockhöjs, så vi tar väl det.
( att jag som är byggkonsult och KA också kan ta mer betalt är konstigt nog inte så uppmärksammat)

Jag tror TT är skyldigt till en del här. Flera tidningar har plankat TT och använt ordet ”chockhöjning!”. JAg tyckte till och med att det var med på löpet hos någon. Räkneexemplet är mer än lovligt dumt

”Så kommer bygglovsavgiften för ett plank i Sjöbo kommun att höjas från 850 till 3.100 kronor (+265 procent) och för en mur i Bjuv från 714 till 3.150 kronor (+341 procent)”

 Helledudanedå.

—–

För ett par dar sen var vi hos Lerums Kommun och fick höra bygg- och miljöenhetschefen berätta om höjningarna. En villa ökar från 15 000 kr till 18 000 kr. Vissa grejer blir billigare, de flesta lite dyrare. Vi var drygt tjugo blivande KOntrollansvariga som lyssnade, ingen av oss undrade över bygglovskostnaderna.

För någon vecka sen hade Stadsbyggnadskontoret i Göteborg en infokväll om nya PBL. Som tur var tittade i alla fall jag in och sa hej, tur för annars var det knappt någon där. LIte gulligt faktiskt när tjänstemännen stod där i rad, två stycken vi varje ståbord, med en laptop och nyutbildade i sin kommande uppgift. Göteborgs fastighetsägare var inte så intresserade av detta.

Så i fredag så var det info på CMB Chalmers. Wallenstams jurist ihop med sina gamla kollegor på Mannheimer Swartling höll ett föredrag. Jag skulle varit där men hann helt enkelt inte, jag har fått infon per mail istället .
(missade dock frukostbuffén =fail)

Sammanfattning av info – kommunerna vet inte riktigt hur det skall gå till och hur de skall hinna med. Kostnaderna är nog de minsta problemet. Fundera istället på att de skall lämna besked inom 10 veckor på vissa frågor, tänk på att de skall hantera slutbevis skyndsamt och glöm inte att de skall ut på fältet mycket mer än tidigare. Det kommer bli problem.

—–

Jag kollade i min dator nyss hur mycket bygglovsavgiften utgör. Svårt att sen en entydig siffra men någonstans 0.5-1 % av hela projektet (skall kolla detta bättre). En villa som kostat 15 000 i bygglov ökar till 18 000 kr så stämmer det väl. Den utgör en halv procent av totalen.

Det här kanske låter illa men en 30% höjning av avgiften är i praktiken försumbar. Det är alltså ynka promillen på den totala kostnaden. Förlåt, jag ångrar mig direkt. Ingen kostnadsökning skall försummas, vi skall ju sänka våra kostnader med 20-30% och har inte råd att slösa på något.

Men fundera då på om den nya rollen som KA (Kontrollansvarig) med  krav på att vara certifierad, krav på flera sakkunniga och en massa certifieringspapper. Tänk på hur kravet på att slutbeviset skall vara klart innan man tar en byggnad i bruk faktiskt förlänger byggtiden om man drar det till sin spets. Glöm inte all ökad administration i projekten på grund av detta.

—–

Jag tror inte nya PBL sparar in så mycket pengar till oss, tyvärr. Jag tror inte den kommer kosta så mycket heller. Promillen.

Jag kan inte låta bli att citera mig själv när jag citerar Bygg – helt enkelt!” (SOU 2008:68). Det var ett tag sen nu, jag skrev om den för nästan två år se. Jag tycker deras sätt att finansiera krångligare admin och fler pappersvändare är så fantastisk.
(gissar att man satt på Statskontoret en sen kväll, ett gäng gubbar som hängt av sig kavajerna och kavlat upp ärmarna, spyfärdiga och med hets att bli klara. Sista frågan – Hur skall vi finaniera skiten då? typ så)

Så man skrev så här:

”Kostnaderna för utbildning och certifiering av AA och särskilt sakkunniga måste ställas mot de i princip omätbara samhällsekonomiska vinsterna i form av höjd kvalitet i byggandet.”

Nuff said.

—–

Detta chockämnet på Byggvärlden, Expressen, DN  och lite mer sansat i bloggform.

—–

Annons

5 reaktioner på ”Nya PBL skakar om landet Sverige

 1. ”Chockhöjningen” med 3000 kr kan ju ge ett bygglov som vunnit laga kraft. Samhället slipper en massa överklaganden och utdragna processer. En besparingspotential 🙂

  • Det där förtjänar ett eget inlägg, både laga kraft-funktionen med delgivningar och SBK´s granneförfrågan och våra nya rutiner i i bygglovsanssökan isf bygganmälan.

   Den stora grejen med slutbeviset är jag väldigt intresserad av, det verkar inte ha landat än hur kommunen skall hantera det egentligen.

 2. Fast andemeningen med ”arbetsansvarig” att sätta någon form av miniminivå i kunnighet vad det gäller byggandets lagar och paragrafer ute på arbetsplatsen känns ganska sund åtminstone i teorin?

  Minns jag pratade med en arbetskamrat, som är ganska ”krigsärrad” av att tampas med byggskuttar, om detta. Jag erkände att jag inte jämnt har full koll på alla revideringar i BBR exempelvis. Då sa han: ”Ja, men du har i alla fall sett BBR!” 😀

 3. Som beställare blir jag alldeles svettig. Ska jag behöva gå en kurs TILL nu?! Stånk och stön! Jag vet inte hur det är tänkt att man ska vara skapt men så här en bit in i karriären så inser jag att jag borde ha uppgraderat min hårddisk (hjärna) med betydligt mycket mer lagringsutrymme. Utrymmet för onödigt (hmm?) vetande borde om jag ska vara ärlig mångdubblas. Ja övrigt utrymme skulle nog i ärlighetens namn också behöva expandera en del.

  Är det inte BASU eller P så är det BBR, LOU eller någon annat regelverk med en tråkigt förkortning som beställaren borde ha fullständig koll på. Eller är det helt enkelt så att det inte är meningen att beställarna SKA ha koll utan istället för förlita sig på den ivriga skaran av konsulter som mer än gärna hjälper till efter varje uppdatering?

  Nä nu raljerar jag lite men en yttepytte gnutta sanning är det nog allt. För jag kan tycka att mängden regler som jag MÅSTE ha koll på (i och för sig med hjälp av andra ibland) känns ibland övermäktigt. Svettigt är bara inledningen. Hyperventilering och svimningsattacker följer tätt inpå. Nästan.

  Så nu då jag tänker efter… kanske jag ska ge mig in i markbesiktarbranschen ändå…? Jag menar då har jag ju radikalt smalnat av kompetensområdet?

 4. Pingback: PBL – bokstavskombination som gör det bättre! | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s