Uppdrag Besiktning

Den här bloggen är alltså oberoende.

Ok?

Ok.

—–

Uppdrag Granskning gjorde igår ett inslag om det de husköparbranschen. Besiktningsmän och mäklare ställdes inför skranket. Först en intervju med presumtiva köpare. Samfällt säger man att man litar på oberoende besiktningsmän. Någon erkänner att det är en chansning.

Skurkarna i inslaget är besiktningsmän och mäklare. Besiktningsmän som utger sig för att vara oberoende och mäklare som skall se till båda köparens och säljarens intresse. Det vilar ett tungt moraliskt ansvar på dessa två personer alltså. Ansvar för en familjs framtida privatekonomi, människors hälsa och små barns skolgång i vissa fall. Tungt tyngre tyngst.

Mäklaren är i praktiken alltid anlitad av säljaren. Att h-n har sina sympatier där är helt klart, provisionen bygger dessutom på att ett högt pris är bra. Snabb affär också, det mindre jobb och mindre snack.

Köpare har en undersökningsplikt enligt lagen, Jordabalken. Inget konstigt med det. Man anlitar ju bara en besiktningsman som löser den saken. Är felen dolda så har man ändå rätt att gå tillbaka till säljaren om det uppstår väsentliga fel.

Vem kan du lita på? Frågan ställs i inslaget. Jag tror att man är naturligt skaptisk mot mäklaren, men med få undantag förväntar man sig 100 % sanning från besiktningsmannen och en korrekt bedömning av huset. Oavsett vem som rekommenderat h-n eller i vilket läget h-n har gjort besiktningen.

—–

Två familjer får vara exempel i inslaget. Två tragedier i någon mån. I det ena fallet är det Fastighetsbyrån som mäklat och Anticimex som gjort besiktningen. I det andra fallet Mäklarringen respektive Ocab.

Dramaturgin ligger farligt nära TV4´s Fuskbyggarna när den trovärdige besiktningsmannen kommer till platsen och de faktiska felen kommer upp på bordet. Till skillnad får Timell/Ekdal så klara UG det utan att det blir smetigt.

Man konstaterar att det finns grava fel i besiktningsutlåtande med hjälp av en besiktningsman (Vi får anta att han är oberoende). Man visar att det finns oheliga allianser mellan mäklare och besiktningsmän. Istället styr man vidare mot det läskiga resultatet av en enkät undersökning där en del SBR´s ”oberoende” besiktningsmän svarar att man känner av påtryckningar från mäklarledet.

Mäklarnämnden skall se över rutiner 0ch överåklagare för kurruption skakar på huvudet. Alla tycker det är fel.

UG drar ner byxorna på de inblandade skurkarna. Anicimex är de enda som svarar för sig, man skickar fram en högre chef som ger politiska nonsenssvar utan att övertyga. Övriga gömmer sig.

Slut på programmet.

—-

Återstår att utreda ordet ”oberoende” då. Särskilt i kombination med ”besiktningsman”.

Jag tror att människor läser in även andra egenskaper – civilkurage, integritet, kunnande, erfarenhet, opartiskhet, ansvarsfull, …

Lustigt nog så bygger man trovärdigheten i programmet just på de personerna, de besiktningsmän som deltar som good guys.

Så de finns alltså 🙂

—–

Annons

7 reaktioner på ”Uppdrag Besiktning

 1. Oberoende är ett skönt ord och det innefattar ju det du beskriver. Så länge det är en part som betalar så kommer man alltid kunna ställa sig den frågan – oberoende ja, men ändå inte..?! 🙂
  Jag såg inte hela programmet och vet inte hur stor andel av köparna som idag själva letar upp sin besiktningsman utan tips från mäklaren. Hade varit en intressant siffra…

  • Tror, utan att säkert veta, att det inte är helt lätt att hitta dessa ”oberoende besiktningsmän” på egen hand för en privatperson. Mindre risk, och troligen bättre betalt, att hålla på med vanliga entreprenadbesiktningar.

   De som ändå håller på med detta, lär vara specialicerade på överlåtelsebesiktningar för att kunna hantera den höga risken i förhållande till betalningen för varje besiktning.

   Dessa personer lär nog i sin tur vara mer benägna att jobba via något annat företag (även om det är en mäklarfirma) än att ta ströjobb direkt från privatpersoner.

   Känns rent allmänt som det kommer bli brist på besiktningsmän. Man är ung i den svängen när man är under pensionålder, och det är något man vanligen glider in på efter att ha skaffat sig erfarenhet inom någon annan nisch. Tror inte att det är läge att börja göra besiktningar direkt från skolan, möjligen efterbesiktningar.

   Förvånar mig inte heller att mäklaren ifrågasätter besiktningsanmärkningar som gör objektet mer svårsålt. Gäller för besiktningsmannen att stå på sig om det är ett verkligt fel och inte bara en luddig formulering som får ett bagatellartat fel att verka mycket värre än vad det är. Men visst kan det nog vara svårt ibland att vara opartisk när lojaliteten lutar åt den som betalar ens arbete.

   Helt klart är det nog bäst att köparen väljer och betalar besiktningsmannen själv, om han hittar någon som kan ställa upp.

 2. Jag får ägna detta ett eget inlägg, det är intressant.

  Jag tror att priset för en besiktning ligger runt 12-15 000 kr, det är ganska bra betalt för relativt få timmar. Säg att man får tio såna i månaden så är månadslönen rätt så ok. Förutsatt att det inte strular.

  Anledningen at vi inte gör såna besiktningar är risken att hamna i tråkigheter med en konsument och en dyrbar process om vad man borde sett eller inte.

  • Rätta mig om jag har fel, men visst går besiktningsmannen på timdebitering (700,00kr/tim?)
   Då gör det inget att det strular, han har ju betalt ändå. Och efterbesiktningen får ju entreprenören dessutom betala enl AB04

   • För överlåtelsebesikningen gäller det lite annorlunda, då finns ju ingen entreprenör. Där finns ingen AB04, köparen är utlämnad till besiktningsmannen skicklighet och protokoll, sen en förhandling och till sist står han där. I något fall kan han åberopa dolda fel, men oftast är det bara att bita i den sura frukten som bjuds.

    Du tänker kanske på besiktningsmän i kommersiella sammanhang, inte där en konsument är beställare. För besiktningsmannen gäller då ersättning från byggherren för nedlagd tid (sällan fast pris, men det förekommer) och att entreprenören får betala om besiktningsmannen måste komma tillbaka. Där är det nog inte samma bekymmer med oheliga allianser, en och annan besiktningsman är kompis med en eller annan entreprenör, förstås.

  • En kollega som är besiktningsman, dock bara vanliga entreprenadbesiktningar, var av uppfattningen att en överlåtelsebesiktning av småhus kostar c:a 10tkr och att man klarar ungefär 2 st om dagen + tid att renskriva protokoll och annan administration. Lite beroende på hur många anmärkningar det är.

   Han trodde egentligen inte att det var något större problem för en köpare (privatperson) att anlita en besiktningsman själv. Finns ett antal här i stan t.ex. som bara livnär sig på detta.

   Allmän reflektion var att det är viktigt att ta sig upp på vind och ner i källare (och ha en bra ficklampa). Om det är några utrymmen som inte går att komma åt så gäller det att undanta det från besiktningen (och protokollföra detta).

   • Så är det, så säg att du hinner göra 15 st per månad. Då blir ekonomin rätt ok för en enmansföretagare.
    Problemet är att när det skiter sig så gör det det ordentligt. Olycklig familj med stora ekonomiska problem, gråt och tandgnisslan. Inget skoj.

    Entreprenadbesiktningar är bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s