Kom, ljuva lågkonjunktur, gör oss lyckligare!

Festen var slut 2007 egentligen, men vi var på efterfest halva 2008 också. Som vanligt, man kör på tills man stupar. Inget konstigt med det, oansvarigt och kortsiktigt, men man är ju vuxen nog att bestämma själv. Tyvärr.
Nu gäller andra premisser. Det finns inga marginaler, bankerna släpper inte finansiering, beställarna blev plötsligt ekonomiskt trängda och förlamningen slår till. Igen.

Runt om i landet (världen egentligen) sitter det duktigt folk som vill bygga bättre. Det har varit mycket fokus på energi de senaste åren. Inte konstigt – skall vi rädda Planeten Jorden så får vi helt enkelt göra åt mindre resurser. Men det räcker inte med mer solfångare och tjockare isolering. Vi måste göra mer.

Väldigt lite av det som pratas om i branschen kommer att sänka byggkostnaderna. Så länge vi fortsätter uppfinna nya hjul så kostar det mera, hjul som ofta rullar dåligt dessutom.  Tänk om övriga Sverige visste att vi i byggbranschen slösar bort upp till 30% av pengarna, då skulle vi få sparken allihop. Jag kanske inte blir hedersmedlem i Arkitektförbundet nu, men vi får sluta krångla till det. Ta bort lullull och lyx. Minska ytan i bostäderna, göra den mer effektiv. Vi kan inte bo i SUV:ar längre. (På byggena finns hur mycket som helst att förbättra, jag vet, vi får återkomma till det.)

Att förklara detta för bostadsköpare och lokalanvändare krävs förvisso en pedagogik värdig ett Nobelpris. Men vi har chansen nu, det finns inga pengar att bygga för, Planeten Jorden behöver en nystart och byggbranschen behöver sysselsättning och ett reningsbad i miljösamvetet.

Läs gärna vad Johan Rockström skriver Därför skapar lågkonjunkturen stora möjligheter

Bloggkollegan ByggBlasket har redan anpassat sig.

6 reaktioner på ”Kom, ljuva lågkonjunktur, gör oss lyckligare!

 1. Pingback: 2009: Nu vankas andra bullar - för den som VILL smaka… « ByggBlasket
 2. citat; pengarna, då skulle vi få sparken allihop. Jag kanske inte blir hedersmedlem i Arkitektförbundet nu, men vi får sluta krångla till det. Ta bort lullull och lyx.

  Kan iofs bara prata för mig själv nu… Jag skulle nog inte bli hedersmedlem i något förbund..
  Konsulter och arkitekter i all ära men med rätt kompetens redan ute på fältet (arbetsplatsen) skulle man nog kunna halvera en del kostnader. Nyttja ovanstående yrkesgrupper på ”rätt nivå” Delegera ner beslutstagande till folk med rätt yrkeskompetens inom sitt verkamhetsområde direkt på arbetsstället (kräver en del kompetens av företaget som utför, javisst) men fullt genomförbart. För egen del tror jag att 80% av projektering, beräkning, materialval osv osv kan (av företag med rätt kompetens) lösas direkt på plats. Möjligt att ”jobbet blir lite mer prisintensivt” men det som kan sparas ”i andra änden” ..Jo, JO …-

 3. Jo, jo
  En del jobb lämpar sig bättre för totalentreprenad, en del entreprenörer lämpar sig också för totalentreprenader. Ibland händer det att det blir bra.
  Fast en del projektörer lämpar sig väldigt bra för just projektering, och en del entreprenörer klara just inget annat än en färdig handling att jobba med.

  Sync jobbar för att främja ansvar och delaktighet genom hela ledet, sudda ut skarven mellan projektör och entreprenör och jobba mot samma målbild. Om alla kan få gott (eller ont) av det gemensamma resultatet borde man bli mer intresserad av det gemensamma resultatet.

 4. Jag tror det är svårt att komma åt dem som vill bo i SUV’ar. Men vi är tillräckligt många hoppas jag som förstår att det inte är en rimlig utveckling.
  Jag skulle gärna se att intressanta alternativa lösningar inom andra områden än just energifrågan diskuterades. Har stor förståelse för att en mer mijlöanpassad byggnation bromsas av rädsla att det blir fel. Men vi som vill måste få mer stöd i våra ansträngningar. Ser tex den lagstadgade byggfelsförsäkringen som ett stort hinder.
  Även om experimenbyggnation är både extremt småskalig och bitvis riskfylld, så bör den uppmuntras.
  I denna lågkonjunktur borde de stora etablerade byggarna ha minst ett alternativt bygge ”up and running” som en del av sitt CSR, eller helt enkelt bara för att visa sig på styva linan och skapa framtida konstruktivt good will. Som en del i sin marknadsföring om inte annat.

 5. Jag har ganska stor tilltro till byggarna, det är egentligen en massa pappor och storebrorsor och mammor och kompisar. De kan läsa sig till vad som händer på Planeten Jorden lika bra som vi andra. Men om vi konsumenter fortsätter att konsumera boende som tidigare så kan inte byggarna trolla.

  Nybyggnationer står för 1% av bostadsbeståndet. 2009 kanske det inte byggs så mycket alls. Om det skall bli riktiga resultat så måste insatserna göras med ombyggnad av gamla hus. Miljonprogrammet är sämre än de fastigheter som är äldre. Sätt igång, låt det kosta 300 miljarder då!

 6. Pingback: Nya nischer och affärsområden för byggbranschen? « ByggBlasket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s