Ny teknik, igen?

Är det inte otroligt? För en liten tid sen så läste jag om en chef på Veidekke som berättade att han numera övergått till att bara bygga med murade/putsade väggar. Inga enskiktsfasader här inte! Tänk att hus med massiva tegelväggar kan betraktas som en nyhet 2008.

Häromdagen var det en artikel om nya ”stenhus” i betong med cellplastkulor som isolering. Ett prefabsystem utan (!) skarvar, enligt artikeln. Uttorkningen tar ingen tid, så från beställning till inflyttning räknar man tre månader. Det kan bli bra, men man börjar ana oråd. Man kan fråga sig om journalisten gör annat än plankar pressreleaser. Kritiska frågor är på sin plats. (OBS understatement grandissimo)

Jag väljer ändå att vara optimist, snart kommer nog en doktorsavhandling från Skanska, NCC eller JM som säger att lösvirkesbyggen som utsätts för regn kan bli fuktiga. Möjligen kommer man fram till att det även i fortsättningen sannolikt kommer att regna, och att man måste planera in det i sitt byggande. Om vi bara forskar riktigt ordentligt så kommer vi fram till kunskaper som varit självklara i några tusen år.

Så, om gud är god och branschen vågar, så kanske uttorkning av betong och flytspackel blir avgörande för byggtiden på något enstaka projekt. Kanske man lyfter detta från en plågad själ. Jag tänker nu på Platschefens dilemma – ”Vad är viktigast, inflyttningsdatum eller uttorkning?”

Va sa du? Stoltheten över att vara del av byggbranschen?
Hm, på en skala – Svagt till måttligt.

Planeten Jorden behöver mer hjälp än så här.

Annons

En reaktion på ”Ny teknik, igen?

 1. Ja, ORÅD det anar jag nästan varje dag efter att ha ägnat en del tid åt att studera ”fenomen” i byggbranschen… Inget fel i att förändra, förbättra och utveckla saker – om det verkligen leder till förbättring – för samtliga berörda…

  Jag undrar t ex om det i själva verket är byggmaterialindustrin som driver på teknikutvecklingen i byggbranschen (ist f vice versa) – varje producent utifrån sin ”lilla” del – eller detalj – i huset och i byggprocessen?
  Byggföretagen kanske sen bara tittar på prislapparna på varje ENSKILD detalj/material när de skall sy ihop bygget till bästa möjliga PROFIT – för deras egen del?
  Vem ansvarar då för helheten? För att anpassa nya material och andra s k ”innovationer” till FUNKTIONSKRAVEN?! Är det överhuvutaget NÅGON som är intresserad av helheten – förutom MÖJLIGEN kunden då…
  Projektörerna kanske, ha-ha… men de är väl bortrationaliserade? Nä, det närmaste vi kan komma projektrering idag är kanske de utförandeinstruktioner/montageanvisningar som materialföretagen står för – varje anvisning utifrån sin lilla byggdetalj… Helhet?? Funktion??? U-värde??? QUE???

  Vem tjänar egentligen mest på materialinnovationerna? Fastighetsägarna, byggföretagen, miljön eller är det kanske materialindustrin och FORSKARNA själva?

  Skall vi snacka LEAN kanske det är dags att rannsaka oss själv och sen börja med att rationalisera bort alla SJÄLVÄNDAMÅL i byggbranschen? Att vända på alla snedvridna synsätt! Detta vore en förbättring som heter duga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s