40-årsgris på Planeten Jorden

Jag fyller 40 år 2009 och har planer på en 40-årskris under våren.

Medellivslängden för min åldersgrupp är 76 år enligt SCB. Med lite flyt så blir jag 80 år 2049. Om jag blir 81 kanske jag är med och ser om prognoserna för 2050 stämmer. FN’s klimatpanel har som mål att Planeten Jordens medeltemperatur inte får stiga mer än 2 grader tills dess. 2009 säger prognoserna 5 grader, de värsta scenariorna närmar sig totalhaveri för mänsklig existens.

I Fokus förra veckan stod det om James Lovelock, en kändis naturvetarbranschen som har en mycket dyster prognos för oss på jorden. Jag har precis börjat läsa boken Sex Grader av Mark Lynas, temat är detsamma och prognosen lika apokalyptisk. Andra vetenskapsmän säger att det är lugnt, växthuseffekten är inte så farligt. De säger att vi kan köra på som vanligt, i stort sett.

Lovelock’s cyniska slutsats är att man skall bosätta oss någonstans där det översvämningar inte tar död på allt liv. Hans råd till 300 miljoner människor i Indonesien är att packa ihop och flytta snarast. Sverige och Storbritannien är några av det relativt få landområden som kan räknas som beboeliga när planeten värmts upp. Hans förslag är att man skall skaffa sig ett bra försvar för det kommer bli trångt vid gränserna när flyktingar söker ny boplats. Boplats Göteborg får en ny och annan innebörd helt klart.

Utan att fördela någon skuld så kan man bara konstatera att byggbranscher och fastigheter förbrukar ca 40% av våra resurser, och det finns gigantiskt mycket att spara in på. Vi kvalar lätt in bland de ledande skurkarna.

2050 är mina barn knappt femtio år gamla, förhoppningsvis har de fått egna barn. Det hade känts bättre om det fanns förutsättningar också för att mina barn skall kunna få barnbarn. Men det verkar som vi för för upptagna med vårt dagliga bröd och en i sammanhanget pytteliten men världsomspännande lågkonjunktur, för att hinna fixa med Planeten också. Prioriteringar, hela tiden, jobbigt, jobbigt.

Människor har väl i alla tider förutspått planeten Jordens undergång, möjligen blir vi de första som faktiskt får rätt. 

Annons

En reaktion på ”40-årsgris på Planeten Jorden

 1. Jag tror att vi alla vill göra rätt, vill göra vårt bästa för att ta hand om planeten. Med det sagt så tror jag ändå att det är svårt att ta till sig siffror om ökade medeltemperaturer eller stigande havsnivåer. Effekterna är för diffusa och det ligger framför allt för långt ifrån vår vardag.

  Samhället måste ta sitt ansvar är. Skapa regler som underlättar att göra rätt. Stimulera och kanske inte straffa i första hand. Ge oss alla en morot att göra rätt.

  Om vi går ner en nivå från företaget till oss som människor, familjer och samhällsgrupper och tittar på vår vardag. Under v. 10 och 11 har ICA kört en kampanj där de ger 10% rabatt på deras Eco sortiment (kravmärkta produkter). Varorna har ställts fram på bästa plats, det har skyltats och lagats Ecomåltider i affärsköken. Man kan nästan inte låta bli att testa nya produkter, jämföra och tänka efter. Det är ett exempel på hur våra allas tankar kanske väcks. I det lilla perspektivet.

  Själv har jag en fantastisk lokal dagligvaruhandlare som har ett fantastiskt ekologiskt sortiment. Jag gör små glädjeskutt inombords varje gång jag upptäcker en nya ekoprodukt. En solklar favorit är Saltå Kvarn fantastiska sortiment. Kung Markatta ligger på en stark andraplats. Med såna märken blir handlingen, som kan ha en tendens till att vara skittrist, bli en ren fröjd!

  Jag tror vi kan börja där, med oss själva. Då tankarna är igång så tror jag det automatiskt blir så att vi vill mer, ta med oss tänket till jobbet, på semeste, i resor till och från jobbet…

  Apropå jobb och miljömedvetenhet. Vi har just färdigställt en ny rätt stor anläggning där belysningen har varit en viktig del. Jag håller på att testa en ny armatur från Prismalence som ska vara väldigt energisnåla. Än så länge ser det mycket lovande ut. Armaturerna är robusta och välgjorda, servicen från leverantören är kanon och ljusåtergivningen är väldigt bra. Dessutom går ljuset att styra vilket är praktiskt.

  Många små steg gör att det trots allt kanske går rätt snabbt ändå. Det gäller att se på framtiden med en positiv grundsyn 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s