Det är lite synd om beställaren ibland

Byggblasket skrev detta igår, läs det först. Sync replikerar.

Jag är möjligen partisk med min bakgrund, men byggarna är inte skurkarna hele dagen. Alla använder den mest gynnsamma delen av sin dubbla moral. Att en byggare skulle avstå från en möjlig förtjänst för att en materialtillverkare skall tjäna mer när byggaren själv har sänkt ner sig till lägsta pris i anbudet är knappast troligt. Att byggaren byter material utan att kompensera även beställaren måste vara undantag, då behövs det bättre projektledning.

Och det är nästan komiskt att man i tidiga skeden kan hitta på så skitfräcka detaljer och material. Man kan tro att arkitekter och beställare sitter och frossar i designtidningarna och har workshops om inredning och lullull. Men när det skall byggas och blir klart att allt skojigt kostar mycket pengar, då kroknar beställaren betydligt. Jag tycker det är usel pedagogik av arkitekter och projektledare att först tillåta en massa lullull, och sen klippa bort det för att det är dyrt. Det blir som att locka barn med godis, och sen byta godiset mot havregrynsgröt innan ungen får smaka.

5 reaktioner på ”Det är lite synd om beställaren ibland

 1. Pingback: Ombytta roller @ byggblasket.se
 2. Visst borde det gå att kapa en hel del kostnader genom att se över och ta bort allt ”onödigt”.

  I lägenheter….måste man ha ekparkett, FMM blandare som standard?

 3. Om vi gör ett tankeexperiment.

  Tänk er en totalentreprenad. Helt fria händer förutom. En funktion köps.

  Skulle ni (entreprenörer) hålla er ifrån alla dessa läckra detaljer, coola lösningar och alla de ”rätta” märkesgrejorna? Sälja ert kunnande och inte bara få procent på allt material. Skulle ni kunna hålla er från att daska på och tjäna pengar både på kunnande och material? Eller skulle ni jobba sten på att minimera beställarens kostnader och jobba för att verkligen lösa allt till beställarens bästa möjliga nytta? Mycket byggande för en bra peng. En rättvis peng både för beställaren och för entreprenören?

  Jag är nämligen ruskigt sugen att prova. På ett lagomt stort projekt. Jag liksom laddar lite, funderar och sorterar kommande projekt i huvudet.

 4. Viktoria!
  Om du provar detta – blogga om det!

  Jag känner flyktigt till projekt där liknande upplägg gjorts. Problemet har då bland annat varit att hitta en entreprenör som VILL köra med öppna kort… Men det har sedan slagit ganska väl ut när samarbetapartner (entreprenör) med ”rätt” inställning anlitats. Stora kostnader för beställarens/projektledarens engagemang i projektet har kompenserats med bra kvalitet, färre felkostnader och en totalt sett lägre produktionskostnad.

  ”hemligheten” lär vara planering och dialog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s