Avdelningsmöte 72 000 kr/st

För en tid sen så jobbade jag på stora konsultfirman, där fanns några som tyckte vi kunde bli mer konstruktiva när det gällde fakturering. T ex tyckte de att vi gott kunde ta betalt för tiden man reser från ett uppdrag, samtidigt som man debiterar den kund man är på väg till. Skitbra, man kan dubbelfakturera en timme när man sitter i bilen och ändå snacka med en tredje kund i telefon. Trots min bakgrund som byggentreprenör hade jag svårt för detta.

Ett annat knep som vi uppmanades att börja med, var att debitera tiden för vårt interna avdelningsmöte på kunden. Två timmar i månaden hade vi för allmän genomgång, fika och skvaller. I mitt tycke var det en viktig stund för sammanhållning och väsentlig om man skall agera någorlunda samstämmigt. Dessutom gillar jag både fika och skvaller.

Men jag gillar inte tanken på att debitera en kund för att jag mysa med mina kollegor och pimpla kaffe och lyssna på alla andras småbekymmer och stordåd. Min kund vill, om han betalar tiden, att jag jobbar med hans projekt. Om jag fått förtroendet att hålla i hundra miljoner i ett projekt – skall jag klå beställaren på tvåtusen extra i månaden då? Det jag skall granska hos entreprenörerna är bl a att beställaren betalar den tid som är nedlagd på plats – skall jag själv bluffa med min tid då?

Jag gjorde parallellen att om alla på det bygget jag hade för stunden skulle göra samma sak. Jämförelsen blir intressant, 80 man åker in till firman för att gå på internt möte, sen kommer de tillbaka och vill ändå ha betalt för tiden. Kostnad ~72 000 kr (per tillfälle!).

– Någon beställare som vill pynta för det, tror du?
Det kunde ingen av dem inte svara på.

Som vanligt alltså, ett litet vardagsbedrägeri för din egen vinning låter inte så farligt. Men när du förstorar det blir det otänkbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s