Privatkunder = svartjobb?

Nu kanske inte ROT-avdraget har den effekten att folk plötsligt börjar köpa alla byggtjänster på pappret. Förhoppningsvis kommer det ändå i alla fall att stimulera samhällsekonomin ett par år framåt. Just småjobbandet hemma hos folk har av tradition ett visst inslag av svarta pengar. Jag har filosoferat om det förut här. Jag har lite svårt att moralisera om det, om man nu undantar svenska samhällets behov av vård, skola och omsorg vill säga, möjligen också omtanken om de fyra miljarder människor som har det ganska kasst och behöver vårt bistånd emellanåt. Jag kan bara konstatera att det är ganska få som betalar mer än nödvändigt för en tjänst enbart av ideologiska skäl, trots allt.

Vilka bygger svart hemma hos folk?

Sync känner ganska många småbyggare som ibland jobbar för privatkunder. Några få av dem vägrar kategoriskt att göra svartjobb. Mer vanligt är det med firman som inte vill ha svartjobb men som accepterar det till en viss del. Kunden förutsätter att jobbet helt eller delvis går att göra svart. Man vill gärna ta del av arbetsmiljöansvar, garantier och försäkringar och alla dyra maskiner, men vill ändå snålåka lite där det går. Visst är det kortsiktigt bra för F-skattaren också, men har man anställda blir det strul med löneutbetalningar och inköp av material, firman funkar bäst om man fakturerar hela dagens arbete.

Anställda på byggfirmor som 40 timmar i veckan jobbar på riktiga byggen och har för mycket fritid och som vill tjäna extra, de jobbar svart. Det är en ganska stor grupp, tror jag. De behöver för övrigt inte jobba på byggen, det kan vara vem som helst med en hammare och såg liggande bak i bilen. Det är nog normalt i en beskedlig omfattning och närmast att jämföra som betald hobby.

Svartjobbarna kan vara polska diversearbetare som jobbar för svältlön och gör allt du ber om. Ofta med bra resultat men det finns alltför många historier om uselt genomförda jobb och ännu sämre förhållanden för gubbarna. När det blir i organiserad form blir det riktigt läskigt. Ljusskygga män bedriver hallickverksamhet med byggjobbare som handelsvara, killar som inte kan göra annat än acceptera läget eller åka hem med nästa färja utan betalning. Arbetsmiljö, kvalitetssäkring och byggnormer har hamnat ganska långt ner på prioriteringslistan så dags. Om vi skall snacka moral så är köparna av dessa tjänster välkomna att försvara sig i kommentarsfältet här nedanför.

Det finns ekonomer som hävdar att en viss del svartjobb måste finnas för att det ekonomiska systemet i samhället skall funka. Jag vet inte, men jag har svårt att se hur det skulle kunna utrotas annat än att vi slutar upp helt med skatter och fördelningspolitik. Då får var och en klara sig själv, och det är för min del ett fullständigt skräckscenario och som tur är helt otänkbart. Hoppas jag.

Det finns en del som gärna påtalar dålig moral hos småbyggare i synnerhet (tjena Berra), och att just byggarna gärna jobbar svart. Men den saken löser man ju hur lätt som helst – alla människor i Sverige slutar betala svart. Titta vad lätt det gick. Alla betalar rätt pris inklusive moms, alla får kvitto och riktiga garantier. Enkelt i teorin.

Jasså, jaha nänä, det kanske inte var så lätt. Mycket som blev dubbelt så dyrt och mycket som inte blev gjort alls. Så det fortsätter som förut och när det där tjocka kuvertet med femhundralappar byter ägare så är det två parter inblandade. Hur mycket eller lite omoral det än rör sig om så borde den fördelas lika.

Annons

15 reaktioner på ”Privatkunder = svartjobb?

 1. Tjena, tjena!
  Jag har heller ingen patenlösning på ovanstående problem men min infallsvinkel är precis tvärtemot din! Om alla byggare slutar bygga svart. Titta vad lätt det gick. Nä, så klart är det inte så enkelt.
  När det gäller moralen hos inte bara småbyggare utan alla byggare så undrar jag om du/någon annan tycker jag har fel eller är det bara en obehaglig sanning!
  Jag menar ju inte att det enbart är svartjobb som gör att jag tycker att byggbranschen har dålig moral. Jag har redan skrivit, som du påpekar, mängder med rader om varför jag tycker byggbranschen har dålig moral. Det utesluter ju inte att även de som anlitar denna bransch i vissa fall har dålig moral.
  Det är lite luddiga begrepp men jag kan bara konstatera att jag betalt miljontals kronor till en bransch som verkligen inte levde upp till vad jag förväntade mig!
  Rätt eller fel men i många villakvarter så är det faktiskt byggarna som det pratas illa om! Jag skulle aldrig vilja företräda denna bransch, i så fall skulle jag göra allt i min makt för att försöka förändra den.

 2. Hej och välkommen tillbaka.

  Jag är mycket väl medveten om att din uppfattning om byggbranschen och byggarna är ganska vanlig, och några av oss förtjänar säkert vårt dåliga rykte. Men inte alla som tur är.

  Det finns en klick som ständigt ställer till det, många av oss andra är tyvärr för dåliga på kommunikation med kunderna. Några klara den delen jättebra.

  Moraliskt så kan väldigt få kasta den första stenen, men jag har byggt för både fiskhandlare och krögare. Även en luttrad byggare är söndagsskolepojk i de sammanhangen.

 3. ”Några av oss” ”Inte alla” ”en klick”. Tror du verkligen att det är så!? Är det inte snarare så att det är en ganska stor andel, att det finns en tokig kultur inom branschen.
  Det är nog snarare så att ”klicken” är de som är duktiga och har yrkesheder!
  Vi är i varje fall en ganska stor ”klick” som är förskräckligt trötta på er.

 4. Heder va fan är det? Vad som råder är efterfrågan och den ligger hos kund. Personligen ser jag ner på sådana kunder som tillfrågar svartkraft. Riktigt häxeri i ett kosmiskt tivoli är vad det är.

  • @byggroten

   enligt Berras sanning är du ohederlig, bedräglig och pomoralisk. Du jobbar gärna svart, du gör inte klart dina jobb och du gör dem ändå jävligt dåligt hursomhelst.

   Tyvärr, dagens sanning.

   • Sync förstår säkert att det inte bara är jag som säger så. Det är inlägg som byggroten som får mig att tro att lösningen inte finns inom byggbranschen utan endast genom hårdare lagstiftning!
    Vi får väl hoppas att det finns fler som Sync och Byggblasket som ser att problemen finns och att var och en gör vad en kan för att kunna vända på en tråkig kultur.
    Även om Sync tycker att jag raljerar lite för mycket så tycker jag mig se en viss förståelse och jag hoppas att detta kan leda till lite mer insikt inom branschen.
    Jag inser i viss mån att min hårda ton tyvärr får motsatt verkan men jag hoppas att en del av er inom byggbranschen kan ta en del av det till sig och kanske kan ta upp ett nytt ämne på nästa personalmöte.

  • Jag ser inte ner på någon… men jag anser följande:
   Vi är faktiskt inga OFFER för kunderna och deras efterfrågan. Vi kan välja. Så länge det finns de som skapar TILLGÅNGEN – så finns också efterfrågan!
   Möjligen blir den som VILL jobba seriöst motarbetad (prispressad) av sina egna, dvs av kollegor/konkurrenter som erbjuder svart arbetskraft. Vilket knappast är kundernas fel!

 5. Vi säger så här – Sync tar det här på allvar. Byggbranschen behöver ta sina kunder på allvar. Det är ju inte säkert att vi lyckas omvända Berra och Byggroten kanske inte bryr sig så mycket om det. Men om några andra blir mer nöjda, mindre besvikna och Planeten Jorden blir en gnutta bättrre att bo på så har vi ju gjort något

  • Har vi dessutom påverkat hela byggkulturen och människornas inställning – och distans! – till sitt eget ANSVAR, kundvärden, kommunikation mm – DÅ HAR VI GJORT MYCKET, men aldrig så mycket som alla de i byggbranschen som jag hoppas VÄLJER att förändra sin lilla del i sammanhanget!
   Tillsammans blir det en kulturförändring som skulle kunna heta duga! Halleluja…

  • Måste säga en sag till…
   Det handlar inte att OMVÄNDA Berra eller någon annan kund – Det handlar om att omvända OSS SJÄLVA!!!! Om vi skall bli bättre vill säga…

 6. Pingback: Kundvärdesskola: Vad ÄR kundvärde? Och varför? @ byggblasket.se
 7. Pingback: Seriöst svartmåleri? @ byggblasket.se
 8. Pingback: Privatkunder – För övrigt anser Sync… « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s