Dåligt med bra kaffe på byggena

Folke, min nya soulmate, slöjdläraren på Mullbergaskolan flashade ju att han får dåligt med bra kaffe på jobbet. Trist att höra, tyder på dåligt ledarskap, tycker jag. Vi på Sync har gjort en undercover-undersökning av kaffekulturen i byggbranschen, resultatet är bitvis skrämmande. Det finns bra med dåligt kaffe, den saken är klar.

Jag har ju lärt mig dricka kaffe i byggbodar. Jag har lärt mig mycket i byggbodar, t ex att spela skitgubbe, ganska många fula ord och att det är djävligt mesigt att diska sin mugg (beläggningen i botten skall skrapas ur i samband med månadsskifte eller finbesök).

Jag har också lärt mig att inte göra dubbelmacka. Just det avsåg för ovanlighetens skull inte någon sexuell aktivitet. Nej, man skall inte göra dubbelmackor för känns inte smaken på pålägget. Alla vet att hushållsost har en närmast obefintlig touch av sälta och en ganska avlägsen smak ost(?), så därför så blir det ett ganska meningslöst fettintag om man klämmer fast ostskivan mellan två vita formbröd.

Jag har alltså gått den långa vägen här. Tro mig.

När jag slutade klä om till blåbyxor på jobbet så fick jag vissa fördelar. Förutom att jag dubblade timpengen, slapp börja jobba mitt i natten och vara ute när det regnar, så fick jag ju nya kompisar. Konsultkompisar. På fina konsultkontoret där vi gärna hänger, kollegan och jag, där finns en kaffemaskin som är snäppet dyrare än min bästa bil. Den fräser och låter lite grann som min sämsta bil, men kaffet är sanslöst gott. Man får ju i och för sig kaffet i sådana där småkoppar. Det hade varit lite gay om det hade serverats i byggbyssjemiljö, men det får väl gå på kontoret då.
(översättning byggtermer: Gay är bara ett finare ord för bögigt, och det undviker alla i en byggbyssja att vara. Alla)

Och vinnaren är…

På byggena så finns det bara en kaffemaskin som gäller,
The King, The Real Stuff, The One and Only.
Japp. Nu fattar alla byggare vad jag syftar på. Precis.
Melitta Aroma Excellent (12 koppar, nu med inbyggd timer).
Den skall laddas och köras på Gevalia E-brygg. Inget jävla Skånerost eller något annat utländskt. Svenskt kaffe bara. Man sätter på en tolvkoppars kanna, vrider timern på en timme. Sen efter enochenhalv timme så är det perfekt. Lagom ljummet, aningens mogen eftersmak och med en behagligt balanserad beska. Till detta – Formbröd och hushållsost. Himmelriket på Planeten Jorden!

Mellitta Aroma Excellent

En kaffebryggare hämtad direkt ur verkligheten. Alla attribut är med:

 • Värmeplattan är så där grusigt kladdig av fastbränt kaffe,
  (det droppar ju alltid lite efter man dratt av den liksom.)
 • Oljiga fingeravtryck runt på/avknappen och påfyllningslocket
 • Plåtburk från Gevalia (den nötta texten ger den rätta känslan)
 • En mugg gömd lite bakom, komplett med öknamnet skrivet med tuschpenna
 • En lite finare mugg med bara en tunn brun hinna på botten – gäst-mugg kanske?
 • Sportbilagan med dålig ordvits i rubriken

————

Annons

8 reaktioner på ”Dåligt med bra kaffe på byggena

  • Det är möjligt att Fröken Anna rör sig i kretsar med tuffare killar och än mer solkiga kaffemiljöer, vad vet jag? Och trivs med det, vad vet jag?

   Sync är en mjukiskonsult som umgås med genomsnittligt belevade kaffekonsumenter.
   Därför är bilden Photoshoppad. Vi vill inte bli liknade vid sluskar.

 1. Sync: Vem du än är, lita inte på Folkes propaganda. Han har det bra på jobbet, bara för att man inte får köpa in 100 nya spånskivor en gång i veckan betyder det inte att man lågprioriteras.

  • Självklart Leif, så här hemma hos mig kan vi vara mer förtroliga. Jag har också erfarenhet av de vedermödor som ledarskapet som chefsskapet medför, och hur hopplöst krävande vissa anställda kan var. Aldrig nöjda liksom.

   Keep on rocking, kompis.

 2. Det här med kaffe och kultur har ju försvårats ytterligare av att medelklassen har omvandlat kaffedrickande till en statusfråga. Så fort medelklassen får dille på något så blir allt dyrt Som med konsulternas dyra kaffemaskin) och alla som inte klarar av att följa med i trenden skall man se ner på. Vem fan bryr sig e g e n t l i g e n om skillnaden på Caffe latte och Café a lauit?

  Det är verkligen intressant när dessa världar krokar, såsom när några hipsters råkar gå in på ett arbetarfik (Café Skogen till exempel) och blir i det närmaste chockade av att kaffe med mjölk inte kallas Caffe latte och en fralla inte kallas baguette.

  Själv har jag perkulator hemma men på jobbet får man nöja sig med någon sån där kontorslandskapsmaskin som alla klagar på.

  • Uppenbarligen är detta ett ämne som väcker känslor i breda lager i vårt samhälle. Jag har ju snöat in på byggbranschen, men kanske att man skall se det bredare.

   Det kanske är:
   – klass mot klass
   – ung mot gammal
   – Gevalia mot Världen

   Kanske det är nyckeln till en bättre värld som anas här. Kanske framtida krig kan stoppas om vi får ett bra kaffe till all, ett kaffe som kan kallas vid sitt rätta namn, som helt enkelt bara är gott. Puh.

 3. Pingback: Ge oss din kaffemaskin, hjälp oss vidare här « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s