Låtsas-gubbar 2 – Dr Bluff

Näste man som skojat friskt på låtsas. Läs serien från början.

Han dök upp från ingenstans, trevlig svensk man av äldre årsmodell. Enligt egen uppgift var hans största problem att hans båt (skepp?) inte kom in i gästhamnen, den var 90 meter lång och fick stanna utanför Älvsborgsbron. Han behövde i alla fall ett schysst boende för sina tvillingsöner som skulle börja på Chalmers. Vi hade just fått ledigt en lägenhet på 370 m2 för syndigt många miljoner skulle passa som hand i handske.

Mäklarn gjorde sig till och inkvarterade honom på bästa hotellet, den stora båten var ju bara på väg men inte framme än. Arkitekten och jag, som var projektledare, gjorde dyra timmar för anpassningar och justeringar. Allting klaffade perfekt. Men bara nästan.

Just det. Det var för bra för att vara riktigt ok. Vi gick omkring och undrade hur en svensk stenrik miljardär kunde poppa upp helt okänd för oss. Gissningarna blev krystade. Mäklarna började ana oråd, projektägaren som är en luttrad man sov allt sämre. Arkitekten som är seglingsintresserad hade frågat köparen i allmänna ordalag om sånt som seglare snackar om. Gubben hade då blandat ihop Tall Ships Race med Americas Cup. Lite svårt att tro att han höll på med kappsegling på elitnivå då, som han själv sagt sig göra.

Sen – som i reklamen – plötsligt hände det. Flax. Projektägaren är på en rätt fancy restaurang med bekanta och – se på fan – där sitter köparen vid bordet jämte och dinerar i sin ensamhet. De språkas och säger på återseende på måndag. Då skulle miljonerna och lägenheten byta ägare.

Senare på kvällen kommer en servitris diskret till min vän, projektägaren, och frågar försynt om han känner mannen som suttit vid bordet bredvid. Han hade tyvärr missat att betala notan innan han lämnade stället!

—–

Betänk läget – köparen var en (förmodat) mycket betydelsefull kund, han hade kostats på en hel del under några veckor, han skulle betala en ansenlig summa pengar ett par dar senare och projektägaren hade naturligtvis hade redan fjärilar i magen. Vad väljer man i det läget?

 1. Betalar hans påkostade nota, som han ”glömt” betala själv och låtsas som ingenting när man träffas på banken?
 2. Inser att man just lärt känna Dr Bluff?

—–

Det går bra att gissa nu!

Annons

7 reaktioner på ”Låtsas-gubbar 2 – Dr Bluff

  • vem vet – för att vi är lättlurade, naiva och godtrogna?

   kanske för att vi är trevliga? eller snygga?

   eller så är det så att man förr eller senare träffar på den typen av människor.
   (kat.3 – Sol-och-vår)

 1. Hej igen Sync! Du tycker säkert att du har en balanserad syn på vilka som blir mest lurade men jag tycker att dessa fall får otroligt mycket plats.
  Dessa fall är väl knappast representativt för vilka som blir mest lurade i byggare/kund-kriget!
  Jag ställde några frågor i mitt maratoninlägg, har du haft möjlighet att reflektera?
  Byggblasket är också välkommen att delta om du önskar.

  • Hej Berra
   Nej, detta är inte på något sätt representativt. Tvärtom mycket udda men därför ganska lustiga historier. Bägge de herrarna är bedragare men har egentligen inget av värde att vinna. En och annan middag men inget annat. Den skada de gjort ekonomiskt är marginell i ett så stort exklusivt projekt.

   Joo, jag har läst och grunnat på ditt inlägg. Jag vet inte exakt hur jag skall hantera det, men får dröja till nästa vecka. Denna veckan är hysterisk och jag räcker inte till till det jag lovat (på riktigt).

   Visst tycker jag att jag har en balanserad syn på på vem blir mest lurad, precis som du tycker du det (?). Det pågår inget byggare/kund-krig. Inte hos mig. Det har aldrig gjort det heller. Att du råkat illa ut är uppenbart, sorgligt och bedrövligt. Det är inget som går att skoja om på det vis som jag gjort de nämnda bluffgubbarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s