Årets bygge 2009 – skandalen växer

Ojojoj!

Hur kunde det hända?

Varför? Vem har gjort fel?

Det började ju så bra, med pompa och ståt, med stolhet och glädje. Söndagskvällen var det invigning.

Dagen efter så hände takraset, då misstänktes snart entreprenören för vårdslöshet. Inte helt ovanligt.

Men, men, men. Det kom mera. I tisdags kom ett samtal från platsen att två av tornen hade ramlat av. Prinsessan och väktarna hade snabbt fått räddas undan en fallolycka från hög höjd.

Igår onsdag såg det ut så här.

Idag är det torsdag och huset är rivet och jag har utbildat mig i BAS P/U (byggarbetsmiljösamordnare). Om Gud har ett finger med här så är han allt en smula ironisk ändå.

———-

Vad är det som har hänt? Entreprenören kan ju knappast hängas för den första skadan längre. Nej, någonting har gått allvarligt snett med materialet. Prefabelementen har tappat sin hållfasthet, faktiskt så har skiten nästan löst upp sig till en smulig form av pepparkaka. Kanske kan materialnördarna på Byggbloggarna tala om vad som gått snett. Spårbarheten på degen och leverantörens ansvar känns just nu mycket tveksamt.

Ansvarsfrågan kommer att bli jobbig. Eftersom jag är både projektledare, kvalitetsansvarig och bagare så vill jag inte gärna gräva efter den Mänskliga Faktorn här. Hellre då att vi hittar en Syndabock, skyller på Slumpen eller Någon Annan. Om inte det känns trovärdigt är det ju Ingens fel. Igen.

———-

Det sjuka är att barnen verkar inte det minsta ledsna, tvärtom har dramat följts med viss förtjusning. Skitungar.

———-

Annons

8 reaktioner på ”Årets bygge 2009 – skandalen växer

  1. Barnen ser oss som hovnarrar!

    Men du kan trösta dig med att det INTE blev årets sämsta bygge! Du är nog inte svartlistad på Byggnads – ännu… Men det är ju en tidsfråga!

    • Vill inte gärna blanda in facket när barnen hör på. Det kan bli dyrt för min del och det kan komma krav på drägliga förhållanden på arbetsplatsen. Nej, schas med er Byggnads. Bråka vidare med Laval och EU istället.

  2. Ja tänk om vi kunde bygga hus med enbart maskiner. Med robotar på byggena slipper man ju den där elakartade mänskliga faktorn. Men å andra sidan så är det troligtvis människor som kommer att bygga dessa robotar, och vips så är den där mänskliga faktorn där igen! Men man kan ju alltid drömma sig bort till en värld utan människor och mänskliga faktorer som ställer till det. För inte kan väl den mänskliga faktorn vara något positivt?

  3. Det kommer en tid då du önskar att barnen var fackgubbar/gummor – istället för tonåringar! När de kommer i tonåren kommer beter de sig som fackliga representanter – fast ”värre”. :)….. – Hej, Byggnads 😉

  4. Pingback: Världens bästa ursäkt? @ byggblasket.se
  5. Pingback: Trading är branschens räddning! Not! @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s